:: LEX :: ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ’ЄКТИ ПРОМИСЛВОЇ ВЛАСНОСТІ: НЕДОЛІКИ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ’ЄКТИ ПРОМИСЛВОЇ ВЛАСНОСТІ: НЕДОЛІКИ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ
 
09.12.2011 16:50
Автор: Гальченко Юлія Олександрівна, студентка факультету соціології та права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»
[Секция 11. Право интелектуальной собственности и его защита. Информационное право]

Серед об’єктів права інтелектуальної власності значне місце відводиться об’єктам промислової власності. На практиці ціла низка ринкових механізмів нерозривно пов’язана з правами на об’єкти промислової власності. Тому природно, що встановлення та забезпечення захисту прав на такі об’єкти стало неодмінною вимогою сучасних реалій життя. 

Безперечно, створена нормативно-правова база в цілому вирішує питання, пов’язані з наданням захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності. Законодавство України в даній сфері відповідає міжнародним нормам і стандартам, які використовуються в країнах-членах Світової організації торгівлі, а більшість його норм адаптовані до положень відповідних директив Ради Європейського Союзу.

Однак існує необхідність активізувати роботу щодо подальшого вдосконалення положень, які містяться в загальному й спеціальному законодавстві України.  

Окрім цього, наукове коло приділяє значну увагу в своїх працях саме охороні прав на об’єкти промислової власності, а захист прав на такі об’єкти залишається недостатньо дослідженим. На сьогоднішній день в Україні відсутні комплексні напрацювання в сфері захисту прав на об’єкти промислової власності.

Виходячи з положень чинного законодавства, щодо захисту прав промислової власності можна виокремити низку суттєвих недоліків:

- єдиної цільної системи захисту прав промислової власності чинні закони України не створюють. Існуюча система недосконала і малоефективна.

- не вироблено єдиних санкцій за порушення патентних прав. Деякі закони відсилають до загальних цивільно-правових санкцій відповідальності за порушення патентних прав. Спеціальних засобів вони не встановлюють.

- відшкодування моральної шкоди передбачене лише за порушення патентних прав на винаходи і корисні моделі та прав на сорти рослин.

Відповідно до «Концепції розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності на 2009 – 2014 рр.» [1] та «Програми розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні на 2010 – 2014 рр.» [2], основними напрямами вдосконалення чинного законодавства у сфері захисту прав на об’єкти промислової власності повинні стати його зміни, спрямовані на таке:

– усунення системних колізій і невідповідностей між нормативно-правовими актами (забезпечення відповідності законодавчих та підзаконних актів з обов’язковим дотримання конституційних норм і норм кодифікованих нормативно-правових актів); 

– посилення участі громадськості у процесах розробки, прийняття, обговорення та аналізу впливу нормативно-правових актів;

– вчасну адаптацію нормативно-правових актів, що передбачає вчасне врахування у спеціальних законах щодо промислової власності змін, що сталися в міжнародному праві або наразі є актуальними у світі в розрізі розвитку відносин промислової власності та можливості розширення якісного складу її об’єктів;

– удосконалення правового забезпечення захисту прав промислової власності;

– удосконалення законодавства у сфері розпорядження правами інтелектуальної власності на об’єкти промислової власності;

– розробку нормативно-правових актів щодо питань, що є неврегульованими та об’єктивно потребують нормативно-правового врегулювання;

– приєднання, у разі необхідності, до нових міжнародних договорів.

Виходячи із викладеного, необхідно приділити увагу саме вдосконаленню механізмів захисту прав у сфері промислової власності. 

Необхідно посилити державний контроль та координацію дій правоохоронних і контролюючих органів щодо боротьби з порушеннями прав промислової власності, ініціювати питання щодо доцільності створення спеціалізованого Патентного суду (Суду з питань інтелектуальної власності) для розгляду справ, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності, сприяти запровадженню альтернативних способів вирішення спорів (медіація), скоротити терміни та покращити якість розгляду звернень юридичних і фізичних осіб, що надходять до закладів та установ державної системи правової охорони інтелектуальної власності.




Література:

1. Про затвердження Концепції розвитку національної системи правової охорони інтелектуальної власності: розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 червня 2002 р. № 321-р. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=321-2002-%F0.

2. Програма розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні на 2010 – 2014 роки/ Офіційний сайт Державного департаменту інтелектуальної власності. – Режим доступу : http://www.sdip.gov.ua/i_upload/file/progrrozv9-14.doc.

3. Орлюк О.П., Кращенко В. П. Шляхи удосконалення правової охорони та захисту об’єктів промислової власності в Україні: аналіз, пропозиції/ Орлюк О.П., Кращенко В. П. – К.: ТОВ «Лазуріт-Поліграф», 2009. – 132 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
30.11.2011 13:13




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше