:: LEX :: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОХОРОНИ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ІНТЕРНЕТІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОХОРОНИ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ІНТЕРНЕТІ
 
12.05.2007 21:44
Автор: Якубовський Роман Володимирович, викладач-стажист кафедри інтелектуальної власності, комп’ютерного та інфоромаційного права Тернопільського національного економічного університету
[Право интеллектуальной собственности и его защита. Информационное право]
Одним з базисних нововведень, одержаних в спадок від XX століття, є Інтернет – глобальна інформаційна мережа.
Швидке зростання соціально-економічного значення Інтернету та його технологічні особливості зумовили виникнення низки раніше невідомих правових проблем, пов'язаних з охороною прав інтелектуальної власності в глобальній мережі. Проте дані проблеми, незважаючи на очевидну актуальність, залишаються практично законодавчо неврегульованими та мало вивченими в теоретичному плані.
Кіберпростір створює “живе право”, яке деякою мірою збігається, а дещо відрізняється від правовідносин, які існують у реальному житті[1, 100].
Правовий аналіз ознак Інтернету та міжнародної практики його правового регулювання свідчить, що специфіка всесвітньої мережі полягає в її дуалістичній природі. З одного боку, Інтернет — це телекомунікаційна мережа та ієрархічна структура, що включає єдині стандарти обміну інформації та єдину систему адресації. А з іншого боку, Інтернет — це глобальний (всесвітній) та загальнодоступний інформаційний простір, що не має єдиного централізованого керування, єдиного власника та відособленого майна[2, 27].
З розвитком новітніх технологій Інтернет стає новим об'єктом правового регулювання, тобто виникає якісно новий спосіб правовідносин при реалізації прав і виконанні обов'язків користувачами глобальної мережі.
Виділяють такі види порушень прав інтелектуальної власності в Інтернеті: порушення авторських прав і порушення, пов'язані з використанням засобів індивідуалізації.
Дуже часто порушуються особисті немайнові права авторів в Інтернеті, зокрема: право авторства, право на ім'я, право на захист своєї репутації, право на публічне використання твору. Так, при розповсюдженні в глобальній інформаційній мережі тексту пісні часто вказуються тільки виконавці, які не завжди є авторами даного твору. Проте притягати до відповідальності особу, що поширює твір в мережі з порушенням авторських прав, складно, оскільки встановити особу порушника практично не вдається.
В умовах науково-технічного прогресу недосконалість законодавства і відсутність надійних технічних засобів захисту створюють сприятливі умови для піратства в Інтернеті[3, 21]. Виробники програмного забезпечення були одними з перших хто зіткнувся з масштабним піратством в мережі. Порушення авторських прав в сфері програмного забезпечення залишається однією з ключових проблем не лише в Україні, але й у всьому світі.
Така ж гостра проблема охорони інтелектуальної власності в мережі у сфері музичної продукції, яка виникає у зв’язку з перенасиченням ринку та легкістю перекладу даних з одного формату в іншій. З'явилася нова сфера діяльності "нелегального ринку”, яка стала масовою. Науково-технічний прогрес надав можливість перетворювати музику в цифровий формат та безперешкодно її поширювати і копіювати в Інтернеті. Саме тому все важче стає власникам музичних творів захищати свої авторські права.
Невпинний розвиток Інтернету, відсутність чіткого законодавчого регулювання і недостатність судової практики стали причиною виникнення складної ситуації, пов'язаної з неправомірним використанням засобів індивідуалізації при реєстрації доменних імен.
Доменні імена - це імена, які використовуються для адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті. Ними можуть бути текстові позначення адрес, які використовуються компаніями і приватними особами для доступу користувачів до їх інформаційних масивів в мережі Інтернет[4, 24].
Цікавою видається ситуація пов'язана з реєстрацією як доменні імена невідомих компаній комерційних (фірмових) найменувань і товарних знаків всесвітньо відомих фірм. При реєстрації доменного імені істинний власник позбавляється можливості використовувати свої абсолютні права і якщо він вирішить зайнятися електронною торгівлею, йому доведеться викупляти у так званих конкурентів власні засоби індивідуалізації.
Таким чином, у сфері охорони прав інтелектуальної власності в Інтернеті існує безліч проблем, які необхідно вирішувати насамперед на законодавчому рівні та дає поштовх до подальших теоретичних досліджень.

Література:
1. Штефан О. Авторське право та сучасні комп’ютерні технології // Право України. – 2005. - №2. - с. 99-102.
2. Ресенчук В. Торгівельні марки в Інтернеті // Інтелектуальна власність. – 2005. - №12. - с. 26-29.
3. Афанасьва Ю. Новые информационные технологии: интеллектуальная собственность в Интернете// Интеллектуальная собственность. Авторское право и смежные права. – 2005. - №3. – с. 19-25.
4. Дармограй І. Охорона інтелектуальної власності в Інтернеті // Економіка. Фінанси. Право. - 2002. - № 10. - С.24 - 26.

e-mail: roman_yakubovskyy@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ПРАВОВІ ОСНОВИ
16.05.2007 09:24




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше