:: LEX :: ЗМАГАЛЬНІСТЬ ЯК ОДНА ІЗ ЗАСАД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗМАГАЛЬНІСТЬ ЯК ОДНА ІЗ ЗАСАД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
 
18.02.2014 11:46
Автор: Фандуль Жанна Олександрівна, слухач п’ятого курсу Національної академії внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

При введенні нового КПК України постала потреба у перегляді засад, на яких побудоване кримінальне провадження. Зважаючи на демократичний шлях розбудови нашої держави, слід зауважити чималу роль, яку відіграє саме засада змагальності.

Сутність засади змагальності у свій час вивчали такі вчені як : М. С. Алексєєв, Ю. П. Аленін, В. П. Бахін, Н. С. Карпов, В. Т. Маляренко, М. А. Маркуш, В. Т. Нор, М. С. Строгович, В. М. Тертишник та інші.

Статтею 129 Конституції України змагальність віднесена до основних засад судочинства. Європейський суд з прав людини розглядає змагальність як «одну із рис більш широкої концепції справедливого судочинства у кримінальних справах» (Рішення від 26 травня 1988 року у справі «Екбатані проти Швеції»). Засада змагальності сторін – це правове положення, згідно з яким двом рівноправним сторонам (обвинуваченню та захисту) забезпечується можливість брати активну участь у дослідженні обставин кримінального провадження перед незалежним арбітром, який не може здійснювати інших функцій, крім правосуддя (Стаття 7 Загальної декларації прав людини, ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права ст. 24 і п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України.

КПК України (1960 р.) був доповнений 21 червня 2001 року ст. 16-1, яка мала назву «Змагальність та диспозитивність». Отже, у цій статті вперше нормативно закріплено і розшифровано зміст принципу змагальності. Якщо вести мову про загальний розвиток засади змагальності, то варто згадати про основні положення Концепції розвитку правосуддя в Україні на 2005-2015 роки, яка сформулювала нові пріоритети: судова процедура повинна бути заснована на засадах законності, рівності учасників процесу перед законом і судом, диспозитивності, і змагальності, що «...покладає на сторони обов’язок доводити перед судом ті обставини, щодо яких існує спір і які мають значення для справедливого вирішення справи» [4, cт. 5]. Вказані напрямки Концепції повністю відповідають Конституції України, європейським стандартам кримінальної процесуальної діяльності, закріпленим в Конвенції про захист прав людини та основних свобод (1950 р). Вони вимагають переглянути нормативний зміст основних інститутів кримінального процесу з метою найбільш повного захисту прав учасників кримінального процесу, розширення дії принципу змагальності як на досудових, так і в судових стадіях. Тому розширення змагальних засад кримінального процесу виражає сутність правової реформи.

Змагальність – це якісний стан кримінального процесу, при якому надається можливість сторонам проявити всі свої якості пред’явити фактичні дані суду з метою переконання його у правильності своїх доводів. Дана засада процесу є способом взаємодії процесуально рівних сторін, що виконують протилежні функції обвинувачення та захисту під наглядом суду [5].

Теорія кримінального процесу зобов’язана рекомендувати такі форми захисту прав та інтересів людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканості і безпеки, які б найбільш повно реалізували цю мету правової держави [2, cт. 16]. Змагальна форма кримінального процесу відноситься до їх числа. В теорії, змагальність розглядається, і як принцип, сьогодні засада і як форма процесу. Стаття 22 вказує на те, що змагальність полягає у самостійному обстоюванні стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, а сторони кримінального провадження, у свою чергу, мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав.

За часів Київської Русі у судах панувало звичаєве право, де були елементи змагальності. Захисниками в судах виступали рідні й приятелі сторін, послухи-свідки порядного життя обвинуваченого і «видоки» – свідки вчиненого стороною, або спірного факту [3, cт. 82].

Основною ознакою змагальності є наявність рівноправних сторін і незалежного суду, що дає можливість визначити змагальність як форму процесу, де спір рівних сторін вирішується незалежним судом, тобто для змагального процесу характерним є такий правовий статус його основних учасників, який забезпечує виконання функцій обвинувачення, захисту й вирішення справи незалежними суб’єктами.

Змагальність в кримінальному процесі вважають способом взаємодії сторін обвинувачення і захисту, принципом організації їх спільної діяльності, сутність якого полягає в боротьбі протилежностей, тобто на Груні протилежних інтересів сторін має місце протиріччя - конфлікт, прояв якого полягає в протиборстві сторін. Цей висновок заслуговує на увагу.

Змагальність – це умова й спосіб досягнення істини по кримінальній справі [1, ст. 12], із чим не можна не погодитися.

Сутність принципу змагальності у кримінальному процесі полягає у наступному:

– чітко розмежовуються функції обвинувачення, захисту та вирішення справи;

– суб’єкти процесу наділені правом відстоювати свої інтереси шляхом змагання;

– забезпечується рівність процесуально-правових можливостей сторін обвинувачення та захисту;

– суд у процесі грає особливу роль як незалежний та неупереджений суб’єкт.

Розмежування функцій обвинувачення, захисту і вирішення справи означає:

– ні обвинувачення, ні захисту не можуть брати на себе будь-якої за змістом чи формою частки суддівської функції розгляду справи;

– суд в жодному разі не може брати на себе функцію обвинувачення або захисту.

В той же час передбачається, що між стороною обвинувачення і захисту відбувається професійний спір, а тому жодна із сторін не може покладати на себе функцій іншої. Це забезпечується шляхом створення рівних можливостей для кожної із сторін у кримінальному провадженні.

Впровадження у кримінальну судочинство засади змагальності, який як наслідок матиме притягнення особи до кримінальної відповідальності і залежатиме виключно від обґрунтованості позицій сторін.

Звернемося до практики Європейського суду з прав людини, зокрема справи «Колесник проти України» [5], де було репрезентовано низку положень, які можуть розцінюватися як порушення права на справедливий судовий розгляд:

– з метою забезпечення змагальності процесу всі докази мають, як правило, подаватися у відкритому судовому засіданні за присутності обвинуваченого;

– існують винятки з цього принципу, але вони не можуть призводити до порушення права на захист;

– за деяких обставин може виникнути потреба у використанні показань, отриманих на етапі розслідування;

– обвинувальний вирок не може ґрунтуватися виключно або вирішальною мірою на показаннях, які сторона захисту не мала можливості спростувати.

Даний принцип ґрунтується на чіткому розмежуванні функцій обвинувачення, захисту та вирішення справи у суді, характеризується тим, що суд перш за все повинен створювати необхідні умови для виконання сторонами їх процесуальних обов’язків і здійснення наданих їм прав, забезпечити учасників рівними процесуально-правовими можливостями відстоювання і доказування своєї позиції у кримінальному провадженні.

Таким чином, принцип змагальності є конституційно-правовим положенням та одним із основоположних засад кримінального процесу, який реалізовується у визначеній законом процесуальній формі та діє на всіх стадіях кримінального процесу направлений на встановлення об’єктивної істини й захисту прав і свобод людини та громадянина.

Тобто такі основні характеристики засади змагальності як: розмежування процесуальних функцій обвинувачення, захисту і правосуддя, процесуальна рівноправність сторін та активність суду в процесуальному керівництві процесом виступають правовими гарантіями реалізації принципу змагальності та забезпечують функціонування змагальної форми кримінального судочинства.




Література :




1. Півненко В. П. Впровадження конституційних принципів змагальності та рівності сторін на стадії досудового слідства : проблеми і шляхи їх вирішення / В. П. Півненко, Є. О. Мірошниченко // Вісник Верховного суду України. – 2003. – № 2 (36). – С. 48-52.

2. Ноздріна М. О. Співвідношення змагальності та диспозитивності у кримінальному процесі України / М. О. Ноздріна // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ : збірник / гол. ред. В. Л. Ортинський. – Львів : Львівський інститут внутрішніх справ при НАВС України. – 2004. – Вип. 1. – С. 105-113.

3. Нечипорук С. Принцип участі громадян у здійсненні правосуддя та поєднання колегіального й індивідуального порядку розгляду справ / С. Нечипорук // Право України. – 2003. – № 11. – С. 82-85.

4. Abramson J. We, the jury : The jury system and the ideal of democracy. – N.Y. : BasicBooks Adivision of Harper Collins Publishers Inc., 1994. – 308 p.

5. Даворский C. М. Принцип состязательности в уголовном процесе России и механизм его реализации : автореф. дис. на соискание уч. степени канд. юрид. наук : спец. 12.00.09 / Ċ. М. Даворский. – Челябинск, 2001. – 21 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ПОНЯТТЯ «ЗАВІДОМО НЕЗАКОННИЙ ПРИВІД» ЗА ЗМІСТОМ СТАТТІ 371 КК УКРАЇНИ
21.02.2014 20:18
ПРИМУШУВАННЯ ДО ДАЧІ ПОКАЗАНЬ ЯК ЧИННИК, ЩО СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ЗЛОЧИННОСТІ
21.02.2014 00:25
МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
19.02.2014 10:16
ПІДСЛІДНІСТЬ ЯК ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА
18.02.2014 11:43
ОСКАРЖЕННЯ ДО СЛІДЧОГО СУДДІ РІШЕНЬ, ДІЙ ЧИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ТА ПРОКУРОРА
18.02.2014 11:42
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО ЧИННОГО КПК УКРАЇНИ
17.02.2014 22:39
ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО–ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД
04.03.2014 20:43




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше