:: LEX :: МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
 
19.02.2014 10:16
Автор: Свобода Євгенія Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри криміналістичних експертиз навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ, Кордас Констянтин Iгорович, курсант навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

Останнім часом розвиток комп’ютерних технологій призвів до різкого зменшення кількості текстів, які виконуються рукописним способом, і як наслідок, до збільшення кількості малооб’ємних почеркових об’єктів, зокрема, підписів.

Однією з малорозроблених проблем судово-почеркознавчої експертизи є дослідження неавтентичних підписів, виконаних з наслідуванням.

Дослідження таких підписів часто пов’язано з великими труднощами. Це пояснюється тим, що експерт повинен вивчити порівняно малий об’єм графічного матеріалу й за ним визначити факт наслідування, його вид, справжність підпису, особу виконавця підпису, виконаного з наслідуванням [6, с. 54].

В криміналістичній літературі під несправжнім підписом розуміється підпис, виконаний не тією особою, від імені якої він значиться [2, с. 84].

В. Ф. Орлова вважає, що такий підпис по суті підписом не є, тому що він не виступає в якості затверджувального знака [5, с. 304].

Несправжні підписи, виконані з наслідуванням, в більшості випадків відображають специфічну взаємодію двох рухових навичок. Наслідувач повинен враховувати ступінь виробленості й координацію рухів в оригіналі при формуванні навички виконання несправжнього підпису.

Наслідування буває двох видів – навмисне та ненавмисне. Навмисне наслідування це наслідування, яке проявляється у результаті усвідомленої, спрямованої діяльності людини. Ненавмисним є наслідування без спеціальної мети [2, с. 165].

При наслідуванні, перш за все, у якійсь мірі засвоюються навички письмово-рухової системи іншої особи і потім відтворюються при письмі. Однак засвоєння і відтворення таких навичок неминучо призводять до часткової зміни власних навичок письма особи, що наслідує, а, отже, і до порушення всієї стереотипної рухової установки. У почерковому об’єкті це проявляється не тільки у імітації ознак чужого почерку, але і у викривленні ознак власного почерку підроблювача.

У підписах, виконаних із наслідуванням спостерігаються ознаки: 1) які імітують ознаки чужого почерку; 2) змінені ознаки почерку підроблювача; 3) ознаки звичайного почерку підроблювача.

У зв’язку з деавтоматизацією індивідуальної письмової навички у особи в процесі наслідування виникає необхідність контролювати процес письма при виконанні букв у цілому та їх елементів. Особливу увагу при вивченні підпису з метою пошуку у ньому ознак незвичного виконання експерт повинен звертати на ознаки уповільнених рухів, яка супроводжує виконання підпису із наслідуванням.

На підставі вище викладених ознак, А. М. Лисенко визначив несправжні підписи, виконані з наслідуванням, як почеркові об’єкти, що відтворюють конфігураційні особливості оригіналу або образу справжнього підпису певної особи, виконані на основі функціонально-динамічного комплексу навичок виконавця або з допомогою знову виробленої рухової навички [3, с. 120].

На процес наслідування можуть впливати наступні фактори:

– вид наслідування;

– вид транскрипції підпису-оригіналу (точніше конструктивна складність підпису-зразка);

– ступінь виробленості підпису-оригіналу;

– ступінь виробленості почерку особи, що наслідує;

– здібності особи до запам’ятовування і малювання;

– тривалість спостереження, тренування.

На сьогоднішній день відомі три основні способи виконання підпису із наслідуванням: а) «на око»; б) по пам’яті; в) після попереднього тренування [4, с. 204-205].

Схема виконання підпису із наслідуванням «на око» така: зорове сприйняття; виконання підпису (безпосередньо на документ або спочатку на аркуш паперу, потім – на документ) [4, с. 208].

Висновок про виконання підпису з наслідуванням «на око» може бути зроблений при встановленні факту зниження та порушення координації рухів, зниженню темпу письма, наявності слідів уповільненості рухів з необґрунтованими зупинками, підмальовуванням, слідами тремтіння руки та наявністю збігів транскрипції підписів, загальних ознак та деяких окремих ознак.

Для даного виду наслідування характерним є велика зовнішня схожість та значна відмінність в окремих ознаках, таких як: форма рухів при виконанні початкових та заключних частин підписів; протяжність рухів при виконанні додаткових штрихів; напрямок рухів при виконанні букв в цілому та окремих елементів букв, а також складність рухів при виконанні розчерку.

Виконання підпису із наслідуванням «по пам’яті». Суть цього виду наслідування полягає у тому, що особа виконує підпис від імені іншої особи, який вона раніше бачила і запам’ятала. Підроблювач у цьому випадку наслідує не підпису, який він міг би спостерігати у момент наслідування, а зоровому образу, який зберігся у його пам’яті.

При наслідуванні «по пам’яті» найчастіше співпадає транскрипція (буквена, змішана, штрихова – хоча можуть бути розбіжності у деталях транскрипції), загальний вигляд підпису, нахил букв і штрихів, а також напрямок рухів при виконанні окремих елементів і найбільш «помітних» елементів підпису. До ознак, що розрізняються, відносяться майже всі окремі ознаки: особливо протяжність рухів по вертикалі й горизонталі, а також більшість окремих ознак (однак це не виключає збігу деяких окремих ознак). Іноді при наслідуванні «по пам’яті» у досліджуваному підпису проявляються елементи власного підпису підроблювача.

Виконання підпису із наслідуванням після «попереднього тренування». При відсутності попереднього тренування у більшості випадків особи, що наслідують підпису інших осіб, не можуть відтворити об’єкт наслідування без значного зниження виробленості та координації рухів, а також зниження темпу. Отже, схема виконання підпису із наслідуванням після «попереднього тренування»: така: підпис – як об’єкт наслідування, зорове сприйняття, тренування, виробленість навички, виконання підпису.

Вищезазначене дозволяє зробити висновок, що підписи нерідко виконуються із наслідуванням; кожний підпис, виконаний із наслідуванням є результат зміни звичного почерку і відтворення особливостей чужої навички; у підписах, виконаних із наслідуванням спостерігаються певні ознаки, які впливають на експертне дослідження. На сьогоднішній день відомі три основні способи виконання підпису із наслідуванням: «на око»; по пам’яті; після попереднього тренування




Література:

1. Абрамова В. М. Альбом схем із судово-почеркознавчої експертизи : навч. посіб. / Абрамова В. М., Садченко О. О., Свобода Є. Ю. – К. : Паливода, 2003. – 120 с.

2. Винберг Л. А. Почерковедческая экспертиза : учебн. / Л. А. Винберг, М. В. Шванкова / под ред. Р. С. Белкина. – Волгоград : НИ и РИО ВСШ МВД СССР, 1977. – 208 с.

3. Лисенко А. М. Актуальні питання криміналістичного дослідження недійсних підписів, виконаних з наслідуванням оригіналу або його узагальненого вигляду / А. М. Лисенко // Право і суспільство. – 2006. – С. 119-128.

4. Меленевська З. С. Судово-почеркознавча експертиза : навч.-метод. посіб. / Меленевська З. С., Свобода Є. Ю., Шаботенко А. І. ; за ред. І. П. Красюка. – К. : Укр. центр духовної культури, 2007. – 280 с.

5. Орлова В. Ф. Теория судебно-почерковедческой идентификации / Орлова В. Ф. – М. : ВНИИСЭ, 1973. – Вып. 6. – 336 с.

6. Порфирьев К. Г. Количественные характеристики признаков подписей, выполненных с подражанием / К. Г. Порфирьев // Криминалистика и судебная експертиза. – 1981. – Вып. 23. – С. 54.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ПОНЯТТЯ «ЗАВІДОМО НЕЗАКОННИЙ ПРИВІД» ЗА ЗМІСТОМ СТАТТІ 371 КК УКРАЇНИ
21.02.2014 20:18
ПРИМУШУВАННЯ ДО ДАЧІ ПОКАЗАНЬ ЯК ЧИННИК, ЩО СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ЗЛОЧИННОСТІ
21.02.2014 00:25
ЗМАГАЛЬНІСТЬ ЯК ОДНА ІЗ ЗАСАД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
18.02.2014 11:46
ПІДСЛІДНІСТЬ ЯК ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА
18.02.2014 11:43
ОСКАРЖЕННЯ ДО СЛІДЧОГО СУДДІ РІШЕНЬ, ДІЙ ЧИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ТА ПРОКУРОРА
18.02.2014 11:42
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО ЧИННОГО КПК УКРАЇНИ
17.02.2014 22:39
ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО–ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД
04.03.2014 20:43




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше