:: LEX :: РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
 
10.04.2014 16:29
Автор: Луньо Ольга Василівна, студентка юридичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки м. Луцьк
[Секция 7. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право]

Актуальність теми. Особливої уваги потребує дослідження сучасного стану сільського господарства в Україні, напрямки і перспективи його розвитку. Оскільки постійно загострюється  проблема забезпечення населення продовольством, яке  виступає не тільки визначальним чинником продовольчої, але й економічної безпеки країни, і від стану якого багато в чому залежить розвиток промисловості і підвищення добробуту населення. Усе це вказує на забезпечення пріоритетності розвитку сільського господарства в національній економіці де такі відносини регулюються аграрним правом.

Дослідженням перспектив розвитку сільського господарства уже тривалий час займаються українські вчені, серед яких В.Я. Месель- Веселяка, Є.І. Бойко, О.М. Бородіна, П. Борщевський, І.Р. Залуцький, В.К. Збарський, В.С. Кравців, Ю.Я. Лузан, А.В. Лісовий, І.В. Прокопа, П.Т. Саблук, М.П. Талавиря, Л. Шепотько, В.В. Юрчишин та інші [3].

У їхніх працях відображено ґрунтовні результати досліджень основних шляхів і чинників розвитку сільського господарства та викладено аналіз досвіду такого розвитку в зарубіжних країнах.

Сільське господарство є конкурентноздатною галуззю, оскільки Україна має потужний агропромисловий потенціал, а також володіє сприятливими кліматичними умовами і якісними земельними ресурсами, наявність яких свідчить про можливість ефективного розвитку сільськогосподарського виробництва.

Аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю української національної економіки, який, дає значній частині сільського населення робочі місця і формує 16-17% валового внутрішнього продукту. Якщо співставити цей показник у різних державах, то варто зауважити, що у Білорусії та Казахстані, він становить 13%, в Росії - майже 7%, в Грузії - більше половини, Вірменії, Киргистані та Узбекистані - близько третини. Але економічні можливості аграрного сектора України використовуються не повністю. Аграрний сектор забезпечує близько 60% фонду споживання населення, займає друге місце серед секторів економіки у товарній структурі експорту і залишається практично єдиною галуззю, яка багато років поспіль забезпечує позитивне зовнішньоторгівельне сальдо [2].

Сільськогосподарські  підприємства  виробляють 44,9 %  валової продукції сільського  господарства, у т.ч. 45,1 % продукції рослинництва і 44,7 % продукції тваринництва.

Середньорічне  виробництво  валової  продукції  у 2012-2013 рр. проти 1999 р. зросло на 44 %, у тому числі рослинництва – на 74,4 % і тваринництва – на 13,8%. Обсяг сільськогосподарського  виробництва становив 117,5 %, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 123,8 % , у господарствах  населення – 112,3 %. Обсяг  продукції  сільського господарства  в  усіх  категоріях  господарств  у  фактичних  цінах становив 265,1 млрд грн. Виробництво  продукції  рослинництва  вперше  перевищило рівень 1990 р. – на 11,1 %, однак продукції тваринництва було вироблено на 46 % менше [4].

У 2008 р. і 2011 р. отримано найвищий за всю історію України урожай зернових – відповідно 53,3  і 56,7 млн тонн проти 51 млн тонн у 1990 р. 

Починаючи  з 2001  р.  виробництво  сільськогосподарської продукції  в  сільськогосподарських  підприємствах  є  прибутковим, рівень рентабельності у 2010 р. становив 21,1 %, що є найвищим  показником  за  останні 10  років. У 2012 р. сільськогосподарські підприємства одержали 17,1 млрд грн чистого прибутку, в тому числі 12,7 млрд грн від реалізації  сільськогосподарської  продукції [4].

Продуктивність  праці  в сільськогосподарських  підприємствах  у 2010  р.  перевищила  рівень 1990 року  у 2,5 рази. За рахунок власного виробництва  забезпечується внутрішня потреба у зерні, цукрі, олії, картоплі, овочах, зросло споживання на одну людину молока і м'яса. Проте  урожайність  сільськогосподарських  культур  і  продуктивність тварин значно нижчі, ніж у розвинених країнах світу.  Продовжується скорочення поголів’я худоби та птиці [4].

Низька дохідність виробництва стримує його модернізацію, впровадження нових технологій, оновлення матеріально-технічної бази. Інвестиції на розвиток соціальної сфери села нині становлять лише 7,6 млрд грн, що набагато нижче потреби в них. Праця  у  сільському  господарстві  залишається мало  престижною, продовжує погіршуватися демографічна  ситуація на селі: зменшується загальна чисельність  і питома вага сільського населення, зростає кількість людей пенсійного віку. Внаслідок цього відбувається подальший міграційний  відплив  сільської молоді у міста [4].

Недостатньою  залишається  державна  підтримка  сільського господарства.  У 2012  році  сільськогосподарські  підприємства одержали 4,38 млрд. грн державної підтримки, у тому числі 3,13 за  рахунок  відшкодуванню податку на  додану  вартість  і 1,25  за рахунок бюджетної дотації. Із розрахунку на 1 гектар сільськогосподарських  угідь  ця  підтримка  становила 211  грн,  тоді  як  у Польщі вона сягала 155 $ USD. [4].

Тому, можна говорити про те, що ресурсний потенціал сільського господарства, в основі  якого  знаходяться  високопродуктивні  землі  сільськогосподарського  призначення  та  сприятливі  агрокліматичні  умови, має  значні можливості для подальшого  свого розвитку [4].

Тому, необхідно створити сприятливі умови для більш повного використання потенціалу сільського господарства, а саме: забезпечити формування конкурентоспроможних на  внутрішньому  та зовнішніх ринках виробничих структур, продовжити реформи в самій економіці країни та її аграрному секторі, і шляхом формування  ефективної  науково-технологічної,  бюджетної,  податкової, фінансово-кредитної та цінової політики держави. Оскільки, сучасний вплив держави на розвиток сільського господарства України з одного боку є доволі значним а з іншого недостатньо ефективним тому, що єдиним комплексним нормативно-правовим документом, який виражає державну підтримку аграрного сектору сьогодні є Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 2004р [4].

 Але, незважаючи на ці показники на сьогоднішній момент сільське господарство в України переживає не найкращі часи. Оскільки, в більшості регіонів переважає споживче сільське господарство, тобто жителі на власних ділянках вирощують тільки ту кількість сільгосппродукції, яка необхідна для задоволення власних потреб, і в незначній мірі – для роздрібного продажу, і це пов’язано зі складною економічною обстановкою як всередині держави так і в світі.

Тому, на мою думку, для того щоб сільське господарство розвивалося потрібні суттєві зміни, а саме: 

1. потрібні стабільні ціни, орієнтуючись на які фермери могли б визначати оптимальний обсяг виробництва продукції;

2. потрібно запровадити заходи, які б сприяли збільшенню кількості фермерських господарств ( найважливішою проблемою у їх створенні є відсутність стартового капіталу, де цю проблему можна усунути шляхом надання підприємцям вигідних кредитів;

3. потрібно забезпечити гарантії збуту всієї виготовленої сільськогосподарської продукції за вигідними цінами; 

4. впровадження інноваційних технологій задля зміцнення конкурентоспроможності с/г продукції;

5. зменшення ризиків від природно-кліматичних умов та удосконалення системи захисту господарств;

6. вдосконалення нормативно-правових актів щодо аграрної політики держави (оскільки, з одного боку, відсутнє в повному обсязі фінансове забезпечення законів, що приймаються, а з іншого – невиконання вже прийнятих законів та інших нормативно-правових актів);

7. повинен забезпечуватися державою принцип пріоритету соціального розвитку села (державна підтримка жителів села ,які займаються сільським господарством);

8. потрібно підвищити продуктивність та оплату праці в сільському господарстві;

9. сформувати високоосвічені професійні кадри для створення та впровадження у виробництво високопродуктивних сортів (рослин), нових порід тварин і птиці;

10. створити сприятливі умови для розвитку і захисту вітчизняного товаровиробника на світовому ринку;

11. надання пільгових довгострокових кредитів на закупівлю пального, витратних матеріалів, техніки;

Висновки. Розвиток сільського господарства в Україні на сьогодні має загальмований характер. З огляду на проблеми, накопичені в аграрному секторі щодо сільського виробництва, більшість із цих заходів потребує нагального вирішення і впровадження змін.




Література:

1. Господарський кодекс України: від 16.01.2003р. №436-VI за станом на 27 лютого 2008р. // Звід кодексів України: / ВРУ. – Офіц. Видання. – К.: Парламентське видавництво, 2009. – Т. 1. – С. 3-153.

2. Лузан Ю. Я. Напрями розвитку сільськогосподарського виробництва і соціальної сфери села / Ю. Я. Лузан // Економіка АПК. – 2009. – № 7. – С. 3-12.

3. Пікус А.Ю. Сільське господарство України : тенденції та перспективи розвитку / А.Ю. Пікус// Економіка. 126 /2011. – ст. 51.

4. Стратегічні  напрями  розвитку  сільського  господарства України  на  період  до 2020  року /за  ред.  Ю.О.  Лупенка,  В.Я. Месель-Веселяка. – К. : ННЦ “ІАЕ”, 2012. – 4-7 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК В УКРАЇНІ: ОСОБЛИВОСТІ НОРМАТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ
25.04.2014 23:58
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
10.04.2014 16:45
АГРАРНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ
10.04.2014 16:43
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗЕМЕЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ
10.04.2014 16:31




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше