:: LEX :: ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ТА ЇЇ ПОРУШЕННЯ В ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ТА ЇЇ ПОРУШЕННЯ В ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ
 
01.10.2014 12:43
Автор: Токарська Антоніна Семенівна, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права Львівського державного університету внутрішніх справ
[Секция 11. Право интелектуальной собственности и его защита. Информационное право]

Політика права на даному етапі зазнає непростих випробувань і конче потрібних глибинних осмислень. «Науково-терапевтичний дискурс» про дію неправа і подолання його деформацій стає ядром сучасної науки. Нагальними для виконання визрівають завдання: 1. щодо формування досконалого національного права і його синхронізації із європейським правом; 2. відповідальність за творення права.

Такі актуалізовані насущні завдання сформовані вимогами нинішніх драматичних подій у державі. Йдеться  про невідкладність «рентгенологічних» досліджень злочинних діянь та їхніх проявів у розв’язаній агресором інформаційній війні. Детальний аналіз спонукає до необхідності перегляду по-новому структури таких злочинів, технологій їх вчинення, їхнє співвідношення із провиною та наслідками, і за А. Козловим, встановлення нових аргументів  на користь і визначення рівня суспільної небезпеки в якості ознак злочину.

Інформаційна війна проти України, на жаль, це відносно новітнє явище, яке все-таки було нам відоме як таке, що поширювалося ще з років «холодної» війни. Однак ніколи за всю історію встановлення і розвитку незалежної України інформаційна війна не набувала таких масштабів і негативних наслідків у суспільстві, як сьогодні. Сучасна інформаційна війна побудована на основній меті: 1) подолати супротивника інформаційно-психологічними методами; 2) поширювати паніку, страх і ненависть; 3) руйнувати ментальні основи суспільства і держави й демократичні процеси в Україні.

Такі злочинні діяння мають: по-перше, добре розроблені канали впливу на суспільну свідомість; по-друге, кадровий потенціал зі злочинними намірами виконавців вказівок агресора; по-третє, відпрацьовані технології прихованого впливу. Однак основним інструментом інформаційної війни є  не інформація, а спосіб її подачі, злочинні технології її трансформації та дезінформування, які перетворюються у «війну смислів», у творення фантасмагоричної картини світу, що вибудовується на основі: 1)  брехні як пропагандистського прийому; 2) напівправді.

Технології (як перша, так і друга) формуються на підміні понять. Наприклад, популярне нині «формулювання» країни-агресора у словосполученні «українська криза» зомбує населення для переконування у наявності внутрішньої проблеми в Україні і відсутності російського втручання в ній. Так само як і мовне питання про нібито «порушення прав» російськомовних громадян.

Гостроактуальна потреба захисту від наслідків інформаційної війни визріває на підставі конституційних вимог щодо безпеки особи для подолання сучасних злочинів проти неї в інформаційній війні, яка у ХХІ столітті стала передвісником розв’язання проти нашої держави сучасної війни. Світова мас-медійна практика хоча і має правові оцінки інформаційної (словесної) агресії, однак такої інфовійни жодна з країн ще не переживала. Участь російських мас-медіа в ній трактується як співучасть у злочинах. Впливи ЗМІ руйнують психологічні основи людського буття та грубо порушують правові норми, масовано атакують суспільну та індивідуальну свідомість, відтак пошук способів зупинення або нейтралізації завданої в інформаційній війні шкоди актуалізується в межах міжнародного права. Для започаткування судового захисту потрібні ефективні заходи подолання загроз на основі пріоритету міжнародних договорів; через посередництво міжнародних організацій; передачу законодавчої ініціативи уряду для оперативного реагування парламентом щодо захисту інформаційних прав і свобод людини.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше