:: LEX :: ДОКУМЕНТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОКУМЕНТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
 
24.10.2016 14:33
Автор: Черепій Ольга Сергіївна, студент 5 курсу 5-К навчальної групи Національної академії внутрішніх справ України
[Секция 10. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Процес становлення правової держави потребує підвищення ефективності роботи всіх правоохоронних органів, в тому числі і органів внутрішніх справ. Сьогодні актуальним є пошук та запровадження нових підходів у сфері управління органами внутрішніх справ, побудови їх якісно нової моделі відповідно до стандартів, принципів і норм, що вироблені світовою спільнотою.

В умовах інтенсивності правотворчого процесу в сучасній Україні до співробітників Національної поліції України висуваються підвищені вимоги, що стосуються не тільки досконалого знання змісту права, але й специфіки його утворення й оформлення. У зв’язку з цим зростає роль письмового оформлення документаційного супроводу діяльності поліції, правильного складання й оформлення всіх видів управлінських документів.

Важливою складовою частиною роботи органів Національної поліції є діловодство, адже документи є важливим джерелом і засобом планування діяльності, контролю, роботи з кадрами і кадровим резервом, зміцнення службової дисципліни, аналізу й узагальнення практики управління, яскравим показником рівня управлінської культури [1, c. 76]. Діловодство органів Національної поліції полягає у створенні, обробленні, розсиланні та доведенні до виконавців, контролі за виконанням, систематизації, обліку, зберіганні, використанні документів, істотно важливих і необхідних для успішного здійснення їх функцій та поставлених перед ними завдань.

Питання вивчення природи документів неодноразово було предметом наукових досліджень, однак залишається одним з найбільш дискусійних в наукових та практичних дослідженнях. Необхідність вивчення ролі документів у діяльності органів внутрішніх справ полягає в тому, що саме в них відображаються всі елементи змісту (права, обов’язки, відповідальність, дії учасників правових відносин; результати цих дій; прийоми, засоби і способи їх досягнення) та процедурно-процесуальні форми практичної роботи (етапи роботи з документами, процедури щодо прийняття рішень, правові режими) юридичної практики.

Питанням документаційно-інформаційного забезпечення управління в державних установах висвітлено у працях Н. Кушнаренко, М. Ларіна, Я. Калакури, Ю. Палехи, А. Головача та інших вчених. Частково проблему документаційного забезпечення органів внутрішніх справ порушено в роботах науковців різних галузей правових наук, зокрема, М. Ануфрієва, О. Бандурки, Ю. Битяка, С. Боровик, Р. Калюжного, О. Комісарова та ін.

Правоохоронні органи у сучасній Україні повинні бути насамперед єдиною сервісною службою, що допомагає суспільству влаштувати безпечний та законний добробут у власній країні, саме тому оперативність та чіткість у роботі з документами, обробці інформації є основною задачею для ефективного функціонування поліції. Особливо гостро сьогодні постає питання прозорості діяльності правоохоронних органів. Від поліції очікують не лише прояв інтересів до інформації, що стосується їх діяльності, але й потреб громадян, їхній захист та спокій [5, c. 167]. Підвищення довіри населення до поліції – основна мета діяльності усієї правоохоронної системи. Запровадження новітніх технологій, а особливо у процес документообігу деякою мірою дає таку змогу. Стан діловодства в підрозділі Національної поліції характеризує стиль роботи керівництва, дотримання законності і дисципліни, рівень професійної підготовки працівників, наукову організацію управлінської праці.

Резюмуючи, можна сказати, що слід забезпечити прозорість та ефективність документаційних процесів в органах Національної поліції України. Дотримаення законності та юридичної сили документів залежить від чітко налагодженої системи документування [6, c. 29]. Проте незважаючи на великий науковий інтерес фахівців до інформаційно-документаційної діяльності органів внутрішніх справ та її вдосконалення, багато теоретичних, методологічних та практичних питань, особливо в умовах реформування Національної поліції в Україні, залишилися поза увагою документознавчої науки і потребують ґрунтовного вивчення.




Література:

1. Бандурка О. М. Основи управління в органах внутрішніх справ України: теорія, досвід, шляхи удосконалення [Текст] / О. М. Бандурка. – Х. : Основа, 1996. – 398 с.

2. Брайченко О. Д. Інформаційно-комунікаційне забезпечення діяльності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування [Текст] : навч.-метод. Матеріали / уклад. : О. Д. Брайченко, І. В. Васькова, С. В. Загороднюк, Т. А. Саченко. – К. : НАДУ, 2010. – 72 с.

3. Діхтяренко О. В. Проблеми і перспективи станду сучасного документообігу та діловодства [Текст] / О. В. Діхтяренко // Інформатизація вищої освіти. Управління розвитком складних систем. – К. – 2013. – № 13. – С. 147-151.

4. Інструкція з оформлення документів у системі Міністерства внутрішніх справ України від 27.07.2012 р. – [Електронний ресурс]. – режим доступу : http : //www.npu.gov.ua/uk/publish/article/788953. – Заголовок з екрана. 

5. Комісаров О. Г. Інформатизація в системі охорони громадського порядку: проблеми адміністративно-правового забезпечення [Текст]: монографія / О. Г. Комісаров; В.о. Дніпропетр. держ. ун-т внутріш. справ. – Дніпропетровськ : Ліра ЛТД, 2012. – 423 с.

6. Корж А .В. Юридичне документування. [Текст] / А. В. Корж. – К.: ін-т держави і права, 2011. – 168 с.

7. Про Національну поліцію [Електронний ресурс] : Закон України від 01.01.2016 р. // Парламент. – Режим доступу : http :/ zakon3. rada. gov. ua/ laws/ show/ 580-19 – Заголовок з екрана



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше