:: LEX :: НАУКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СУДОВИХ, ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА АДВОКАТУРИ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НАУКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СУДОВИХ, ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА АДВОКАТУРИ В УКРАЇНІ
 
01.03.2017 11:27
Автор: Синюшко Юлія Василівна, студентка Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права
[Секция 10. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Новий етап у розвитку юридичної науки настав із проголошенням незалежності України, а отже зменшився тиск на неї та відкрилися нові сприятливі умови для її розвитку як самостійної системи. Нині юридична наука є важливим засобом науково-обґрунтованого прогресивного розвитку української держави та суспільства. На мою думку варто розпочати з того, що юридична наука є однією з суспільних наук, а як відомо суспільні науки вивчають відносини, які складаються між людьми, їх утвореннями та безпосередньо служать людині [2].

Щодо розвитку ж судочинства варто зазначити, що в  умовах соціально- економічної кризи та політичної нестабільності на особливу увагу заслуговує  збереження єдності та самостійності судової влади, незалежності суддів, як найважливіших підвалин демократичного правопорядку. На даному етапі одним із головних пріоритетів є необхідність дотримуватись узгодженого із засадами верховенства права забезпечення повноти судової влади як в сфері правосуддя, так і у формуванні організаційно-правових основ функціонування судових органів, включаючи і відповідальність суддів, прокурорів, адвокатів а також  посилення ролі і впливу Верховного Суду України на формування судової практики та однакового застосування правових норм [3].

Тому за додержанням певних критеріїв судова влада має великий науковий потенціал, велике значення має здатність судової установи бути правосудною, а суддів — неупередженими, створення судової системи на основі єдності системи судів загальної юрисдикції, територіальності та спеціалізації, доступності, відкритості та гласності правосуддя, участі населення в його здійсненні та самостійності і незалежності суддів; колегіального і одноособового розгляду справ, а також суворого додержання принципів здійснення правосудця, закріплених у Конституції України[ст.129].

Найважливішою гарантією правопорядку та законності є правоохоронна діяльність держави, яка здійснюється через систему державних органів та громадських організацій. Важливо зауважити, що розвиток системи та діяльності правоохоронних органів потребує не тільки належного правового регулювання й наукового обґрунтування, але також і достатніх фінансових та матеріально-технічних ресурсів, зосередження яких виступає однією з обов’язкових умов реалізації загалом будь-яких змін в діяльності та організації як усієї системи, так і окремих правоохоронних органів України. Усе це вимагає трансформації діяльності правоохоронних органів у напрямку побудови цілісної структурованої системи, поглибленості правоохоронних органів у принципи верховенства права, конституційної законності й додержання прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, вироблення єдиної державної політики у правоохоронній сфері. З огляду на це й вбачаються актуальними питання перспектив розвитку системи та діяльності правоохоронних органів [4].

Сучасний етап розвитку та зміни в українському суспільстві, вимагають вдосконалення організації та функціонування такого важливого інституту як адвокатура. За своєю природою адвокатура є одним з інститутів демократичного суспільства, оскільки виконує найважливішу громадянську функцію – захист прав та законних інтересів як громадян так і юридичних осіб. Виконання цих функцій вимагає встановлення статусу достатньої незалежності адвокатури. Проте, держава, як і раніше, зберігає в своїх руках величезної сили важіль дії на адвокатуру – економічний важіль. Його дія не тільки може обмежувати правові умови незалежності адвокатури, але і робити негативний вплив на рівень і якість правової допомоги [5].

Але зараз, на мою думку, за нинішніх непростих умов, що склалися в державі, правова система привертає пильну увагу громадян, політиків та міжнародної спільноти, а тому її представники особливо гостро мають усвідомлювати відповідальність, в тому числі й моральну, і докладати максимум зусиль для наближення вітчизняного законодавства до європейського рівня і стандартів, в яких головне – права і свободи людини. Адвокатура має стати взірцем для всього суспільства. І незважаючи на те, що сьогодні забезпечені не всі умови для роботи адвокатів, я переконана, що професіоналізм, принциповість, вірність ідеалам правди і справедливості, відповідальність за результати своєї діяльності, і нарешті за долю кожної людини завжди були і залишаються незаперечними заповідями роботи адвоката. Тому особливо важливим є укріплення соціального статусу адвокатури як інституту громадянського суспільства, професійного об’єднання юристів, створеного на добровільній основі з метою надання кваліфікованої юридичної допомоги та забезпечення захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб [6].




Література:

1. Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30. – 129 ст.

2. Правова система України: історія, стан та перспективи" в 5-ти томах. - Х.: Право, 2008.

3. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII // Відомості Верховної Ради України.

4. Організація судових та правоохоронних органів: навчальний посiбник для вузів. / І. Є.. Марочкін, Н. В. Сибільова. – Х. : Одіссей, 2009. – 528 с. 

5. Про адвокатуру та адвокатську діяльність // Верховна Рада України; Закон від 05.07.2012 № 5076-VI

6. Електронний ресурс http://studcon.org/pravoohoronni-organy-ukrayiny

__________________________

Науковий керівник: Гаврилюк Ольга Василівна, викладач Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше