:: LEX :: НЕПОВНОЛІТНІЙ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ І НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НЕПОВНОЛІТНІЙ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ І НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД
 
11.04.2017 08:25
Автор: Найда Віталій Олегович, курсант Харківського національного університету внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право]

Зі здобуттям незалежності і стрімким просуванням назустріч європейським стандартам Україна почала розбудову демократичної правової держави, в центрі якої знаходиться людина, захист її законних прав, інтересів і задоволення потреб. Тож неповнолітня людина потребує ще більшої уваги, захисту і допомоги з боку держави. Вона має бути об’єктом зусиль як на національному рівні, так і на рівні міжнародного співробітництва.

З урахуванням цього, Державною пенітенціарною службою України постійно вживаються заходи щодо забезпечення прав неповнолітніх, які перебувають у виховних колоніях, поліпшення умов їх утримання, підвищення соціальної захищеності. Але якими ж методами вітчизняні виховні колонії для неповнолітніх забезпечують соціальну реабілітацію тих, хто раніше перебував на злочинному шляху і відтепер має можливість виправити свій життєвий шлях?

У складному процесі відродження особистості  методично дієвою (і це підтверджено багаторічним досвідом) є виховна система засновника вітчизняної пенітенціарної педагогіки А. С. Макаренка. Ця система базується на розумному ставленні до питань поведінки неповнолітніх, вироблення у них позитивних навичок з формуванням свідомого відношення до прав, свобод і дисципліни. 

Сучасні українські дослідники, зокрема Т. Гончар збагачують пенітенціарну педагогіку новими ідеями відносно соціально-правового статусу неповнолітніх. Але не будемо забувати, що наближення до європейського простору зумовлює плідну співпрацю нашої держави у справах неповнолітніх. Саме тому, одним із найважливіших напрямів реформування пенітенціарної системи України було створення на базі кримінально-виконавчої інспекції служби пробації, яка існує в більшості країн Європи. Рекомендації щодо створення такої служби в Україні були надані експертами Європейського Союзу в листопаді 2006 року. 

Закон, який прийнятий 5 лютого 2015 року, передбачає розширення повноважень новоствореної служби пробації щодо контролю за поведінкою неповнолітніх осіб, організації і проведення соціально-психологічного супроводу, реалізації виховних програм, залучення до роботи із засудженими волонтерів та громадськості. 

З 2003 року Український Центр порозуміння за підтримки Європейської Комісії здійснює діяльність з впровадження програм відновного правосуддя. Розроблена на початковому етапі модель програми примирення відповідає чинному законодавству України і має стати ефективним доповненням до вже існуючої системи. На думку фахівців, для створення стандартів практики з відновного правосуддя бажане прийняття закону «Про відновне правосуддя» або «Про медіацію», які давно затверджені в розвинених країнах світу. 

В останніх юридичних дослідженнях, які спираються на європейський досвід, наполегливо наголошується на необхідності створення судів для неповнолітніх або запровадженні посади судді у справах неповнолітніх у складі загальних судів, що значно підвищить ефективність роботи судів щодо попередження злочинності неповнолітніх.

Тож бачимо, що пенітенціарна служба України продовжує розвиватися, доповнюючи національний досвід у справах неповнолітніх європейським, але ще багато чого треба зробити у майбутньому. Будемо сподіватися, що подальші зміни принесуть нові зрушення. Адже, як казав А.С. Макаренко: «Людина не може жити на світі, якщо у неї немає попереду нічого радісного». 

______________________________

Науковий керівник: Кріцак Іван Васильович, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Харківського національного університету внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ПРОТИДІЮ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ, УХВАЛЕНИХ У ХХ СТ.
20.04.2017 09:04
СВІДОЦЬКИЙ ІМУНІТЕТ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
20.04.2017 09:02
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ: ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
20.04.2017 09:01
ПЕРСПЕКТИВИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
13.04.2017 18:11
АНАЛІЗ СИСТЕМ НАДАННЯ ДОЗВОЛУ НА ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН
12.04.2017 16:31
НЕЧІТКІСТЬ ЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ОБШУКУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
12.04.2017 16:18
ПОДДЕЛКА ДОКУМЕНТОВ, ПРЕДСТАВЛЯЕМЫХ ДЛЯ РЕГИСТРАЦИИ ВЫПУСКА ЦЕННЫХ БУМАГ: СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ УГОЛОВНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА И УКРАИНЫ
12.04.2017 08:30
ЗАХИСТ ПРАВ ДИТИНИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИМИ ЗАСОБАМИ
11.04.2017 20:13
РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
11.04.2017 08:19
ВИЗНАЧЕННЯ ПОЧАТКОВОГО МОМЕНТУ ЖИТТЯ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ
10.04.2017 08:41




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше