:: LEX :: МОЖЛИВІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВИБІРКОВОЇ ПЕРЕВІРКИ ТРАСПОРТНИХ ЗАСОБІВ НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 63)

Date of conference

11 July 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МОЖЛИВІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВИБІРКОВОЇ ПЕРЕВІРКИ ТРАСПОРТНИХ ЗАСОБІВ НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ УКРАЇНИ
 
09.06.2017 15:52
Author: Чишко Катерина Олександрівна, кандидат юридичних наук, Харківський національний університет внутрішніх справ; Закоморний Ярослав Олегович, курсант 3-го курсу факультету № 2, Харківський національний університет внутрішніх справ
[Section 10. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

В Україні проводиться масштабна реформа Міністерства внутрішніх справ, одними з основних цілей якої є: збільшення рівня довіри населення до поліції; кардинальна зміна її організаційної роботи; зниження рівня злочинності. Разом з тим у законодавстві, що регулює діяльність поліції не достатньо повно окреслені права правоохоронців, через що під час роботи поліції виникають певні курйозні ситуації. Наприклад, поліцейський запідозривши, що водій знаходиться в стані алкогольного сп’яніння, згідно діючого законодавства, не має права зупинити його (водія) доки він не порушить правила дорожнього руху,  хоча п.п. а п. 2.9. Правил дорожнього руху водієві забороняється керувати транспортним засобом (далі - ТЗ) у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння[1]. Між іншим «нетверезий водій» може стати причиною дорожньо-транспортної пригоди (далі - ДТП), у тому числі з летальними наслідками. Зазначеної ситуації можна було б уникнути маючи в національному законодавстві таку підставу зупинки ТС як, наприклад поширену в країнах Європейського Союзу, вибіркову перевірку. 

В зарубіжних країнах вибіркова перевірка являється достатньо поширеним явищем, яке застосовується не лише за для виявлення водіїв, які керують ТЗ у стані  алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Наприклад, фінляндські поліцейські використовують вибіркову перевірку автомобілів для забезпечення безпеки аеропортів, у разі надходження повідомлення про будь-яку загрозу масштабного характеру за участю додаткових патрулів поліції. Поліція може перевірити кожен автомобіль або через один і так далі - це залежить від ступеню загрози[1].

Також вибіркова перевірка є невід’ємним заходом французької поліції, яка теж здійснює її задля забезпечення безпеки населення. Це дозволяє звести імовірний ризик виникнення небезпеки до мінімуму та забезпечити публічну безпеку в аеропортах, на залізницях, основних автомагістралях тощо[2].

Окрім, вибіркової перевірки поліція в інших країнах дуже часто проводить рейди, під час яких зупиняє всі машини на окремій ділянці дороги і перевіряє водіїв на наявність алкоголю в крові чи тиску і глибину протектора шин. Проведення подібних «поліцейських перевірок» є законною підставою для зупинення ТЗ - вони передбачені нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність поліції Фінляндії, Франції, Нідерландів тощо. Така зарубіжна практика вже врятувала сотні життів людей.

У той же час чинним законодавством України не передбачено застосування поліцією такого превентивного поліцейського заходу як вибіркова перевірка. Натомість, у ст. 35 Закону України «Про національну поліцію»[4]  надано вичерпний перелік підстав зупинки ТЗ працівниками поліції, який на нашу думку, нажаль, не зовсім відповідає сьогоднішнім реаліям, ускладнюючи роботу поліції. Оскільки обмежує її повноваження та унеможливлює попередження вчинення деяких правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Таким чином, на нашу думку необхідно внести зміни до Закону України «Про Національну поліцію», а саме розширити підстави зупинки ТС поліцейськими, додавши ще один - вибіркову перевірку з метою забезпечення безпеки дорожнього руху, зменшення випадків ДТП за участю водіїв, які знаходяться в алкогольному або наркотичному сп’янінні. З цією метою, вважаємо необхідними викласти ч. 1 ст. 36 Закону України «Про Національну поліцію» у наступній редакції: «Поліцейський може зупиняти транспортні засоби з метою проведення вибіркової перевірки або у разі:..».




Література:

1. Про Правила дорожнього руху: постанова Кабінету Міністрів України від від 10.10.2001 № 1306. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%BF. 

2. Інтернет-видання «ГОРДОН». Загроза теракту в аеропорту Амстердама: поліція проводить вибіркову перевірку автомобілів. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://gordonua.com/news/worldnews/ugroza-terakta-v-aeroportu-amsterdama-policiya-provodit-vyborochnuyu-proverku-avtomobiley-143092.html;

3. «Аргумент». У Парижі перед конференцією по клімату затримані сотні протестувальників. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://argumentua.com/novosti/v-parizhe-pered-konferentsiei-po-klimatu-zaderzhany-sotni-protestuyushchikh-foto;

4. Фінська дорожня поліція. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.vse.fi/dorozhnaja-policija/;

5. Про Національну поліцію: Закон України від 02.07.2015 // Відомості Верховної Ради. 2015 – № 40-41.– ст.379.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕМОКРАТИЧНА ТА ПРАВОВА СУТЬ ПРИНЦИПУ РІВНОСТІ СТОРІН У СУДОВОМУ РОЗГЛЯДІ
14.06.2017 18:23




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше