:: LEX :: РАСОВА СЕГРЕГАЦІЯ В США В СЕРЕДИНІ ХХ СТОЛІТТЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РАСОВА СЕГРЕГАЦІЯ В США В СЕРЕДИНІ ХХ СТОЛІТТЯ
 
29.05.2018 15:10
Автор: Конончук Юрій Васильович, аспірант, факультет історичної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова
[Секция 9. История стран мира и международные отношения]

Упродовж двох століть одну із ключових позицій у суспільно-політичному розвитку Сполучених Штатів Америки займали расова сегрегація і політико-соціальна дискримінація.

Расизм був однією з характеристик суспільства США протягом всієї історії країни. Раціональні упередження були одними із ключових аспектів розвитку американських законів, в основному легалізуючи панування білих американців над іншими [4].

На офіційному рівні расова сегрегація почала існувати з прийняття в 1865 р. 13-ої поправки до американської конституції, яка забороняє рабство. Її перші ознаки: окремі школи (для білих і темношкірих), спеціальні військові підрозділи для афроамериканців тощo [1].

Припинила ж своє офіційне існування сегрегація бл. 50 років тому. Різниться сегрегація де-юре і де-факто. Законодавчо расова сегрегація скасована, проте існує думка, що деякі її прояви зустрічаються і сьогодні. У багатьох частинах країни американці, що належать до різних рас, не сусіди: вони відвідують різні школи, роблять покупки в різних магазинах і не завжди мають доступ до одних і тих же послуг [2].

Одним із найяскравіших проявів дискримінації темношкірого населення Штатів була сегрегація в громадському транспорті. За законами міста Монтгомері в Алабамі, чорношкірі громадяни не повинні були займати в автобусах перші чотири ряди сидінь, вони призначалися «тільки для білих». Якщо всі місця «тільки для білих» були зайняті, то чорношкірі, що сиділи у транспорті, повинні були поступитися білим пасажирам своїм місцем [3].

У 1955 р. представники руху за громадянські права почали бойкот автобусних ліній в Монтгомері, вимагаючи скасування дискримінаційних законів. Мартін Лютер Кінг у своїх роботах описував прояви сегрегації в громадському транспорті південних штатів в 1955 p. [1].

Серед водіїв автобусів не було темношкірих. У соціумі, хоча деякі білі водії були ввічливими, занадто багато з них дозволяли собі образи і лайки по відношенню до афроамериканців. Цілком природно було почути в автобусі, як вони кричали чорношкірим американцям: «Чорні корови», «ніггери», «чорні мавпи». Нерідко темношкірі платили за проїзд біля входу, а потім були змушені зійти, щоб знову сісти в автобус із заднього майданчику, і дуже часто автобус відходив до того, як темношкірий пасажир підходив до задніх дверей, відбираючи його плату за проїзд [3]. 

Афроамериканців примушували стояти, хоча в автобусі були вільні місця «тільки для білих». Навіть якщо в автобусі не було білих пасажирів, а темношкірих набивалося багато їм не дозволялося сідати на місця перших чотирьох рядів. Але і це було ще не все. Якщо всі місця, призначені для білих, вже були ними зайняті, а в автобус увійшли нові білі пасажири, чорношкірі, які сидять на нерезервованих місцях, що знаходяться позаду місць, призначених для білих, повинні були встати і поступитися їм місцем. Якщо афроамериканець відмовлявся це зробити, його заарештовували. У більшості випадків чорношкірі підпорядковувалися цим правилам без заперечення, хоча час від часу зустрічалися такі, які відмовлялися підкорятися цьому приниженню [3].

Чорношкірі не допускалися до участі у виборах. Діяли закони, за якими афроамериканці не могли вчитися в школах та університетах разом із білими жителями Штатів. Завдяки масовим протестам в 1960-х рр., президент США Ліндон Б. Джонсон прийняв закон про цивільні права, який офіційно знищив сегрегацію.

Соціальна нерівність афроамериканців і білих є закономірним наслідком дискримінаційної політики, що здійснювалася в першій половині ХХ ст.. Адже скасування сегрегації в США сталася тільки в 1960-і рр., і то завдяки активному громадському руху з одного боку, і складній міжнародній ситуації з іншого. У країні, яка сьогодні намагається видавати себе за оплот світової демократії, ще кілька десятиліть тому існувало офіційно підтверджене нерівність прав представників різних рас.

Література:

1. Немного о расовой сегрегации в США / Spletnik // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/XCYiR9

2. Почему чернокожие и белые американцы не живут вместе? Раджини Вайдьянатан Би-би-си, Вашингтон // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/RnQjkQ

3. Расовая сегрегация в США / Учебные материалы // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/TMvnVs

4. Racial segregation in the American South: Jim Crow Laws / Encyclopedia.com // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/ZaCgZ4

_________________________

Науковий керівник: Журба Михайло Анатолійович, доктор історичних наук, професор, академік Української академії історичних наук, старший науковий співробітник в галузі науки і техніки, директор науково-дослідницького центру «Слов’янський Світ», завідувач кафедри історії та археології слов’ян



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
РЕПАТРІАЦІЯ ПОЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ З ТЕРИТОРІЇ СТАНІСЛАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ У 1944-1946 РР.
12.06.2018 15:40




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше