:: LEX :: КЛАСИФІКАЦІЇ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ В МИТНІЙ СФЕРІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КЛАСИФІКАЦІЇ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ В МИТНІЙ СФЕРІ
 
15.11.2018 11:17
Автор: Кулієв Ядулла Адалат огли, магістр, Донецький національний університет ім. Василя Стуса; Письменна Олена Пилипівна, доцент, кафедра Теорії та історії держави і права та адміністративного права Донецького національного університету ім. Василя Стуса
[Секция 2. Конституционное право. Конституционное процессуальное право. Административное право. Административное процессуальное право. Таможенное и налоговое право. Международное право. Муниципальное право]

Успішне вирішення завдань боротьби з адміністративними митними правопорушеннями вимагає постійного вдосконалення і комплексного використання державними органами правових, організаційних і економічних засобів .

Серед правових засобів важливе місце належить теоретико-методологічним питанням класифікації адміністративних правопорушень у митній сфері. Ефективність і обґрунтованість застосування методів класифікації здебільшого залежить від правильного розуміння цільового призначення такої класифікації, бездоганного знання підстав і порядку їх застосування. Це вимагає чіткого уявлення про юридичний склад та ознаки адміністративного митного правопорушення . 

Порушення митного законодавства України охоплює широке коло діянь. Такі порушення, якщо вони не становлять значної суспільної небезпеки і не є відповідно злочинами, митне законодавство визначає як адміністративні, а тому вони тягнуть за собою, відповідно, адміністративну відповідальність.

На сьогодні в теорії права існує немало визначень правопорушення. Це явище характеризують як наділене необхідними ознаками діяння суб’єкта правовідносин (дію або бездіяльність), що суперечить приписам юридичних норм і порушує нормальну реалізацію суб’єктивних прав і обов’язків, як діяння суб’єктів права, протилежні правомірній поведінці, її антипод, як діяння, що дестабілізують суспільні відносини, посягають на захищені правом інтереси людей і організацій, тому є небажаними для суспільства і викликають негативну реакцію з боку самого суспільства і держави . 

Складність і багатоплановість функціонування зазначених норм підкреслюють особливий характер їх застосування, зокрема, норми митного законодавства регулюють суспільні відносини, які виникають у митній сфері. Вони визначають правовий статус громадян та посадових осіб, які переміщують відповідні товари через митний кордон України.

На жаль, реалії нашого сьогодення вносять деякі корективи у процес взаємодії держави і таких осіб. Як свідчить статистика, досить часто зазначені особи свідомо чи ненавмисно порушують митні правила.

У широкому розумінні класифікація являє собою розмежування безлічі (класу) об’єктів на підмножини (підкласи) по визначених ознаках. У науковій класифікації властивості об’єкта поставленні у функціональний зв’язок з його положенням у визначеній системі.  

Отже класифікація явищ – це систематичний розподіл і упорядкування понять і предметів. Таким чином, мета класифікації як логічної системи внутрішньо підлеглих понять (класів, об'єктів, явищ) у якій-небудь галузі полягає в розподілі їх по групах, класах на основі врахування загальних ознак і закономірних зв’язків між ними. У даному випадку класифікацію можна розглядати, як особливий випадок застосування логічної операції розподілу обсягу поняття, що являє собою деяку сукупність розподілів класу на види, розподіл цих видів на підвиди. У зв’язку з цим, як підставу наукової класифікації важливо визначити ознаки, істотні для досліджуваних інститутів права (наприклад, мета застосування тієї чи іншої адміністративно-процесуальної міри). Такий підхід дозволяє перейти від «дескриптивних класифікацій (що упорядковують у зручній формі накопичені емпіричні результати) до структурних (суттєвих) класифікацій, що дають можливість розкрити істотні тотожності і різницю між предметами і, як наслідок, мають пізнавальне і практичне значення ».

Не менш важливе призначення класифікації полягає і в тому, що за допомогою класифікації фіксуються закономірні об'єктивні зв’язки між об’єктами, предметами реальної діяльності шляхом розподілу їх по відповідних рубриках (класах, видах і т.д.). Таким чином, у результаті проведення класифікації в зовні неупорядкованій емпіричній дійсності свідомість виявляє логіку та закономірності, і тим самим створюється можливість точної орієнтації в різноманітті досліджуваних об’єктів і явищ.

Головне – класифікація дає можливість при визначенні її критеріїв виявити нові риси, якісні особливості даних предметів і явищ .

За своїми об’єктивними властивостями найбільш оптимальною з погляду теоретичної корисності і практичної значимості для кодифікованої частини адміністративного законодавства України є класифікація адміністративних правопорушень за єдиним об'єктивним критерієм. Існуюча в адміністративному законодавстві класифікація адміністративних правопорушень за подвійним критерієм – частина по галузі управління, частина – по об'єкту адміністративно-правової охорони, ймовірно, не може бути визнаною остаточною і закінченою, оскільки це суперечить реальній дійсності.

Отже, і теорія, і законодавча діяльність у питаннях відповідно наукової і нормативної класифікації адміністративних правопорушень (у тому числі, у сфері митної справи) мають потребу в подальшому удосконаленні. 

Найбільш правильною видається класифікація, що здатна з’ясувати закономірності функціонування і розвитку класифікуючих адміністративних правопорушень, що дозволяє глибше розкрити й усвідомити їхні якісні особливості в межах загальної теорії адміністративного правопорушення, повніше показати взаємозв’язок і взаємозалежність між ними.

Література:

1. Серых Е.В. Понятие административно – наказуемых нарушений таможенных правил Митна справа. ― 1999. №5. С. 57-64

2. Горьова С. Класифікація норм адміністративного права: проблеми методології Право України. 1998. №12. С. 43

3. Теория государства и права. Учебное пособие / Под ред. Л.И. Спиридонова. Москва: Бек, 2000. С. 351

4. Клюшниченко А.П. Организация административно-юрисдикционной деятельности органов внутренних дел в свете основ законодательства Союза ССР и союзных республик об административных правонарушениях. Киев: НИ и РИО КВШ МВД СССР им. Ф.Э. Дзержинского, 1983. 56 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОНЯТТЯ «БІЖЕНЕЦЬ» В МІЖНАРОДНОМУ ПРАВІ ТА НАЦІОНАЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТІ
20.11.2018 21:14
ПРАВОВІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ
20.11.2018 20:28
ПОНЯТТЯ ГРОМАДЯНСТВА ТА СПОСОБИ ЙОГО НАБУТТЯ
20.11.2018 17:39
ВИЩИЙ СУД З ПИТАНЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ: СУПЕРЕЧЛИВІ МОМЕНТИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ
15.11.2018 21:06
ГЕНЕЗА ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В АДМІНІСТРАТИВНІЙ ЮСТИЦІЇ НА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОМУ ШЛЯХУ УКРАЇНИ
15.11.2018 17:54
ПРОЦЕДУРНІ ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПЕРЕВІРОК: ПРАВОВЕ ЗНАЧЕННЯ ТА НАСЛІДКИ
15.11.2018 17:47
LEGAL ASPECTS OF REFUGEE ADAPTATION IN EUROPEAN COUNTRIES
15.11.2018 12:21
РІШЕННЯ КОНТРОЛЮЮЧИХ ОРГАНІВ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЇХ СУДОВЕ ОСКАРЖЕННЯ
14.11.2018 18:01
ЩОДО ДЕТЕРМІНАЦІЇ ПОНЯТТЯ «БІЖЕНЕЦЬ» В АКТАХ ЛІГИ НАЦІЙ
14.11.2018 17:32
ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ
10.11.2018 23:02




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше