:: LEX :: СУТНІСТЬ І ПОНЯТТЯ ПРАВОСУБ’ЄКТНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУТНІСТЬ І ПОНЯТТЯ ПРАВОСУБ’ЄКТНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ
 
30.04.2008 08:26
Автор: Грудницька Світлана Миколаївна, доцент, кандидат юридичних наук, Інститут економіко-правових досліджень НАН України
[Хозяйственное право. Хозяйственный процесс]
Питання про сутність і поняття правосуб'єктності зберігає свою дискусійність з початку 19 століття. У сучасних дослідженнях проблем правосуб'єктності наголошується, що поняття правосуб'єктності не отримало одноманітного визначення, і в літературі існують різні точки зору відносно поняття правосуб'єктності. Найбільш поширеною є думка, що пов'язує правосуб'єктність з категоріями правоздатності, дієздатності або правочиноздатності, деліктоздатності при відмінності поглядів на їх співвідношення. Подібні визначення отримали закріплення в ЦК України (ст.ст.80, 91,92). При цьому передбачена в ст.91 ЦК можливість мати цивільні права і обов'язки («юридична особа може мати такі ж цивільні права і обов'язки, як і фізична особа») трактується з цивілістичних позицій як здатність (а не право).
Не зважаючи на найбільшу поширеність в загальній теорії права, погляди на правосуб'єктність в ракурсі здатності набувати права і обов'язки є спірними. Фактично закріплювана в законах можливість брати участь в майнових відносинах позначає не тільки здатність, але право. Тому сформувалася тенденція пошуку поняття правосуб'єктності у сфері правоволодіння при трактуванні правоздатності як особливого суб'єктивного права – «права на право». Розроблене в господарсько-правовій літературі тлумачення господарської компетенції як господарських прав і обов'язків, якими суб'єкт господарювання володіє безпосередньо згідно з законом (наділений законом), стосовно як вертикальних, так і горизонтальних відносин отримало закріплення в ст.55 ГК України.
При визначенні сутності і поняття правосуб'єктності важливе значення має той факт, що об'єм прав і обов'язків суб'єктів господарського права має динамічний характер, який залежить від цілей і завдань їх діяльності, що визначають статусні права і обов'язки, а також від кількості і характеру господарських зв'язків, в яких перебуває суб'єкт (поточні права і обов'язки). У поточних правах і обов'язках замикається круг пізнання правосуб'єктності індивідів і колективів – приватної і публічної, в результаті аналізу суперечностей і конфліктів відкриваються потреби у вдосконаленні правового регулювання. Правові статуси суб'єктів господарювання відносно рухомі і можуть змінюватися законодавцями або засновниками залежно від потреб подолання деструктивних або, навпаки, підтримки або започаткування конструктивних тенденцій. Зі сказаного можна зробити висновок про неприпустимість догматичного підходу, особливо в сучасному дуже динамічному житті, а навпаки, про необхідність діалектичного підходу. Динаміка суспільних відносин визначає динаміку правосуб'єктності, яка виражається в різноманітті заходів щодо збалансування влади і інтересів, що обумовлює розвиток суб'єктивних прав і обов'язків.
З урахуванням викладеного пропонується наступне визначення сутності господарської правосуб’єктності.
В сутності господарська правосуб'єктність – це функція господарських відносин, що виражає міру збалансування приватної і публічної влади і інтересів, що закріплюється в суб'єктивних правах і обов'язках.
З урахуванням цього поняття господарської правосуб'єктності може бути сформульоване таким чином:
Господарська правосуб'єктність - це абстрактна властивість суб'єкта господарського права, яке конкретизується в суб'єктивних правах і обов'язках двох видів: статусних правах і обов'язках (або компетенції) і похідних від них поточних правах і обов'язках.

e-mail: iepd@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДО ПИТАННЯ ПРО ВЗАЄМОДІЮ ПРАВОВИХ НОРМ З МЕТОЮ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ
25.03.2008 22:01
ПОНЯТТЯ УЧАСНИКА КОРПОРАТИВНИХ ПРАВОВІДНОСИН
19.04.2008 17:04




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше