:: LEX :: ПРИНЦИПИ ТРУДОВОГО ПРАВА
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИНЦИПИ ТРУДОВОГО ПРАВА
 
08.05.2019 20:02
Автор: Менів Любов Дмитрівна, кандидат юридичних наук, доцент кафери цивільного права та процесу Університету державної фіскальної служби України; Прус Марина Ігорівна, студентка 3 курсу, Навчально-науковий інститут права Університету державної фіскальної служби України
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственном праве. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Принципи є узагальнюючим відображенням змісту всієї галузі права, забезпечують єдність процесу його становлення, реалізації, охорони та вказують на тенденцію розвитку певної галузі в майбутньому.

У теорії права, незважаючи на численні дискусії, не вироблено досі єдиного ставлення ні до визначення поняття принципу, ні до розуміння його ролі в регулюванні суспільних зв’язків. Не є винятком і наука трудового права. В юридичній літературі як визначальне, базове поняття використовують терміни: “ідеї”, “начала”, “положення” з додаванням до них уточнювальних ознак: “вихідні”, “керівні”, “основоположні”, “основні” і т.п. Одні автори пов’язують ці поняття з необхідністю закріплення в правових нормах, інші – ні. Усі ці обставини зумовлюють необхідність ґрунтовного тлумачення принципів трудового права та визначають актуальність дисертаційного дослідження.

Системи принципів трудового права – це науково обґрунтована класифікація керівних положень – принципів права, що передбачає розподіл їх за визначеними критеріями на загальноправові, міжгалузеві, галузеві та інституційні, які в сукупності є взаємообумовленими, узгодженими між собою і визначають зміст та спрямовують розвиток правових норм в межах всієї галузі або її окремих інститутів [1].

Проблеми класифікації принципів трудового права досліджували: О.Т. Барабаша, Н.Б. Болотіної, В.С. Венедиктова, Д.О. Карпенка, П.Д. Пилипенка, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишевої.

В літературі виділено цілий комплекс принципів трудового права, які поділені на критерії, найважливішими з яких є :

- Принципи, що місять керівні засади, які зазначають  умови праці, активну участь працівників і профспілок у встановленні умови праці;

- Принципи, що виражають політику держави в галузі правового регулювання ринку праці й ефективної зайнятості, а саме: свобода праці і свобода трудового договору;

- Принципи, що відображають головні напрями правової політики в галузі охорони здоров’я працівників, гарантування трудових прав працівників [2].

В Конституції України, КЗпП та інших законодавчих актах про працю існуює такий поділ принципів:

1. Принципи, що сприяють залученню  до праці, забезпеченню раціонального використання робочої сили працівників та розподілу праці між ними

2. Принципи, які спрямовані на забезпечення продуктивності, високого рівня умов й охорони праці;

3. Принципи, які розкривають зміст та сутність виробничої демократії та сприяють професійного росту працівника та його розвитку [3].

Серед загальноправових принципів слід виділити наступні: пріоритетність прав і свобод людини; законність; рівність усіх перед законом і судом; недопущення дискримінації у сфері праці; гуманізм; демократизм, тощо.

До принципів правового регулювання праці слід віднести: свободу праці та заборону від примусової праці, захист від безробіття; право на охорону здоров’я; забезпечення права на освіту; соціальне партнерство та договірне встановлення умов праці; забезпечення свободи діяльності громадських об’єднань; захист прав і свобод усіма засобами, які не заборонені законом.

Принцип соціального партнерства та договірного встановлення умов праці є міжгалузевим принципом, оскільки він визначає зміст норм, що регулюють не лише колективні відносини з приводу застосування найманої праці, а й відносини, що знаходяться поза їх межами [4].

Основними критеріями класифікації галузевих принципів трудового права є: зв’язок з основними трудовими правами та обов’язками, юридичними гарантіями, загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права.

Отже, загальноправові принципи є головними, мають всезагальний характер і значною мірою визначають систему принципів будь-якої галузі права, в тому числі трудового. Серед загальноправових принципів виділено: пріоритетність прав і свобод людини; законність; рівність усіх перед законом і судом; недопущення дискримінації у сфері праці; гуманізм; демократизм; пріоритетність норм міжнародного права над нормами національного права; справедливість; єдність юридичних прав та обов’язків; взаємна відповідальність держави і особи.

Література:

1. Волощук О.Я. Поняття принципів трудового права // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – 2001. – № 5. – С. 135-140.

2. Лаврів О.Я. (Волощук) Принципи трудового права як основа для регулювання трудового законодавства // Україна між минулим і майбутнім: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції; м. Івано-Франківськ, 20 квітня 2001 р. – Київ: Видавництво Національної академії внутрішніх справ України, 2002. – С. 14-18.

3. Волощук О.Я. Принципи як основоположний елемент системи трудового права України // Актуальні проблеми науки трудового права в сучасних умовах ринкової економіки: Матеріали науково-практичної конференції; м. Сімферополь, 19-20 травня 2003 р. / За ред. проф. В.С. Венедиктова. – Харків: Нац. ун-т внутр. справ, 2003. – С. 56-57.

4. Волощук О.Я. Принцип соціального партнерства як один з галузевих принципів трудового права України // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – Збірник. – Вип.  – 2003. – С. 241-250.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗАХИСТУ ТРУДОВИХ ПРАВ ТА ПРАЦІВНИКІВ
08.05.2019 20:30
ДІЛОВА РЕПУТАЦІЯ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ
08.05.2019 20:21
ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ
08.05.2019 19:57
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ОРФАННИХ ХВОРИХ
08.05.2019 14:39
ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ ОБОВ’ЯЗКУ БАТЬКІВ УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНІХ ДОНЬКУ, СИНА, ЯКІ ПРОДОВЖУЮТЬ НАВЧАННЯ, ПІСЛЯ ЗДОБУТТЯ СТУПЕНЯ БАКАЛАВРА
06.05.2019 13:20
НОВЕЛИ ІНСТИТУТУ ПРЕДСТАВНИЦТВА В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?
06.05.2019 12:52




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше