:: LEX :: ДОКУМЕНТИ ЦДАГО УКРАЇНИ ПРО РОЛЬ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ АКТИВІСТІВ ПІД ЧАС ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОКУМЕНТИ ЦДАГО УКРАЇНИ ПРО РОЛЬ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ АКТИВІСТІВ ПІД ЧАС ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ
 
05.06.2020 15:39
Автор: Стасюк Олеся Олександрівна, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного музею Голодомору-геноциду
[Секция 8. История становления украинской государственности]

Тема ролі й участі сільських активістів у вчиненні Голодомору-геноциду сьогодні піднімається й обговорюється у колі фахівців-голодоморознавців. Водночас, не зважаючи на зростаючий інтерес дослідників до теми, багато аспектів участі активістів й виконавців у реалізації плану з організації злочину Голодомору-геноциду досі залишаються не розкритими. Значну вагу для аналізу і розгляду участі сільських активістів у проведенні організаційно-масових робіт з хлібозаготівлі у 1932-1933 рр. має джерельна база Центрального державного архіву громадських об’єднань України (далі – ЦДАГО України), зокрема його першого фонду – Центрального комітету Комуністичної партії України. 

Радянська влада у будь-який спосіб намагалася зміцнити свої позиції на селі під час вилучення зерна і усіх продуктів харчування в українців. 12 жовтня 1932 р. Пленум ЦК КП(б)У ухвалив мобілізувати районний актив на «ліквідацію ганебного прориву в хлібозаготівлях» та доручив провести додаткову мобілізацію робітників центрального і обласного активів для проведення хлібозаготівель у районах [1, c. 4-10, 20]. До того ж ПБ ЦК КП(б)У затвердило списки осіб, відряджених у важливі для хлібозаготівлі райони УСРР, як уповноважених від ЦК [2, c. 172-176]. Постановою ПБ ЦК КП(б)У від 30 жовтня 1932 р. «Про заходи посилення хлібозаготівлі» у області УСРР «для застосування на місці заходів щодо більшовицької мобілізації сил і забезпечення ... виконання плану хлібозаготівель» були відряджені, погоджені з Москви, виконавці найвищого рівня: С. Косіор, В. Чубар, М. Скрипник, В. Затонський, С. Саркісов, П. Любченко, Н. Голод, Г. Петровський, М. Хатаєвич та інші [3, c. 140-144]. 

Постанова ПБ ЦК КП(б)У від 18 листопада 1932 р. «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель» наголосила на важливості мобілізації сільського активу та визначила його завдання. «В даних умовах головною й основою задачею колгоспного активу є боротьба з кулаком, петлюровщиною та іншими контрреволюційними елементами, які підривають виконання планів хлібозаготівель, та активна допомога партії й робочому класу у виконанні встановленого плану хлібозаготівель і зміцнення на цій основі колгоспів», – йдеться в документі [3, c. 222]. Комуністи-уповноважені використовуючи сільський актив у своїй людиноненависницькій діяльності, вдавалися до різноманітних методів пропаганди. Із листів уповноважених з хлібозаготівлі до ЦК дізнаємося про стан роботи з колгоспним активом [4, c. 39].

Серед матеріалів ЦДАГО України знаходимо важливу інформацію про формування і практичні дії хлібозаготівельних бригад. Документи розкривають їх кількісний і якісний склад, особливості діяльності хлібозаготівельних бригад тощо [5, c. 52, 64, 166-172]. У «Довідці про хлібозаготівлі у Харківській області» від 6 грудня 1932 р. зазначається про досвід проведення хлібозаготівель сільським активом у деяких районах області, з акцентуванням уваги на ключовій проблемі: «Однією з причин слабкого перебігу хлібозаготівель є невміння районів правильно розставити партійні сили, забезпечивши відповідальними працівниками вирішальні ділянки, відсутність ретельного контролю та оперативного керівництва хлібозаготівлями зі сторони райпарткомів» [6, c. 37].

З-поміж направлених до ЦК КП(б)У виписок із протоколів засідань бюро обкомів партії про виконання планів хлібозаготівель міститься «Резолюція Харківського міського партактиву», в якій йдеться про участь міського активу, який мав на меті «добитися миттєвого перелому та своєчасного 100% виконання хлібозаготівок», а також зломити супротив «кулака» та «організований ним куркульський саботаж хлібозаготівель… продовжуючи нещадну боротьбу зі всіма видами опортунізму і правим опортунізмом, як головною небезпекою…» [7, c. 19]. Схожі за змістом доповідні «Про стан хлібозаготівель в Станіславчицькому районі», «Виписка з постанови об’єднаного засідання Бюро Дніпровського обкому і президії ОблКК» від 3 грудня 1932 р. та «Постанова бюро Одеського обкому КП(б)У від 4 грудня 1932 р. за інформацією тов. Хатаєвича», в яких йдеться про розгортання активної участі бригад активістів у справі вилучення хліба [7, c. 34].

Документи ЦДАГО України містять різноманітну інформацію про втечі з сіл під час хлібозаготівель голів колгоспів, сільрад, уповноважених РПК та інших низових виконавців. Матеріали архіву наводять висловлювання районних виконавців, активістів спрямовані проти хлібозаготівель та про нереальність плану [8, c. 61-63, 71-73]. Звісно, таких осіб чекали репресії.

Архівні матеріали зберегли відомості про методи, які використовували активісти та уповноважені під час виконання плану хлібозаготівель. Так, в інформаційних листах Народного комісаріату юстиції про перебіг хлібозаготівель йдеться про обшуки, вилучення, знущання активістів над селянами в процесі виконання плану [9, c. 12-38]. Подібну інформацію знаходимо у витягах з протоколів бюро райпарткомів різних районів УСРР [10]. 

У доповідній записці про виконання постанови Політбюро від 29 грудня 1932 р. «Про боротьбу з перекручуванням та хуліганством на селі» містяться матеріали з областей УСРР про знущання виконавців хлібозаготівель над селянами. Один із прикладів у Київській області: «З виділених 4 справ заслухано 2 справи: по Монастирському про 16 осіб, з них пом. директора МТС, Голову райколгоспспілки та ін. /всього 4 члена партії/. Зміст справи полягає в тому, що в селі К. Циберманова майже по всіх кутках били та обливали помиями, йодом, замазували людськими екскрементами, водили з хрестом по вулицях, обливали водою людей, при чому примушували це робити одного контрактанта відносно іншого» [11, c. 30-31]. У довідці про «Грубі порушення революційної законності» під час хлібозаготівель міститься: перелік знущань (побиття, збиткування, самосуди, арешти, вилучення майна тощо) над селянами виконавцями хлібозаготівель з кількісними показниками; перелік осіб, які збиткувалися з селян (секретарі партосередків, голови сільрад, колгоспів районні працівники, сільські активісти та інші) під час хлібозаготівель [11, c. 99-100].

Таким чином, з матеріалів фонду № 1 Центрального державного архіву громадських об’єднань України дізнаємося про кількісно-якісний склад сільського активу під час проведення організаційно-масових робіт з хлібозаготівлі, його підбір, формування та практичні дії. Радянська влада намагалася з максимальною користю для себе мобілізувати людський ресурс навколо виконання хлібозаготівельних планів. Поява сільського активу, армії виконавців та уповноважених на місцях, за умови ретельного контролю та оперативного керівництва хлібозаготівлями з боку райпарткомів, призвела до жахливих наслідків. Архівні матеріали свідчать, що вище партійне керівництво докладало багато зусиль і ресурсів для формування підконтрольного йому активу, здійснюючи постійні чистки від «саботажників» на місцях, адже добре усвідомлювало його роль у вчинені Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. 

Література:

1. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 1, спр. 394. – 35 Арк. 

2. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 6, спр. 238. – 230 Арк. 

3. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 6, спр. 237. – 231 Арк. 

4. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5285. – 99 Арк. 

5. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6339. – 197 Арк. 

6. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5398. – 95 Арк. 

7. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5400. – 43 Арк. 

8. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5481. – 142 Арк. 

9. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5755. – 38 Арк. 

10. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6350. – 181 Арк.

11. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6390. – 135 Арк.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше