:: LEX :: ФОРМИ ГОЛОСУВАННЯ В СУЧАСНИХ КРАЇНАХ СВІТУ. УКРАЇНА
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФОРМИ ГОЛОСУВАННЯ В СУЧАСНИХ КРАЇНАХ СВІТУ. УКРАЇНА
 
27.01.2021 10:06
Автор: Пильгун Наталія Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, юридичний факультет, Національний авіаційний університет; Савченко Олена Олегівна, студентка юридичного факультету, Національний авіаційний університет
[Секция 1. Теория государства и права. Философия права]

В кожній країні світу голосування, яке має юридичний, політологічний та соціологічний аспект, є одними із складних суспільних явищ, зміст якого може бути використаний як прямий шлях до формування громадянського демократичного суспільства.

Стешенко Т.В. в своїй науковій роботі зазначив, що голосування - це складна процедура, організована за допомогою комплексу дій правового, матеріально-технічного, інформаційного й забезпечувального характеру. Але якщо його вивчати під більш широким кутом, то голосування виступає демократичним інститутом, що забезпечує вільне виявлення волі громадян і виступає запорукою дотримання їх політичних прав обирати й бути обраними [1].

Саме голосування може проводитися у відкритій і таємній формі. При проведенні відкритого голосування не приховується інформація, тобто те, за кого проголосував учасник виборів. При таємному голосуванні організатори голосування повинні вжити ті заходи, щоб ця інформація була недоступна.

В кожній країні світу певна форма виборів є домінуючим. Застосування форми голосування залежить від різних факторів. До таких належить: науково-технічний розвиток в державі, рівень політичного розвитку та правової культури населення. При проведенні голосування ці фактори враховуються першочергово.

Отже, під час розвитку держав в сучасних країнах світу змогли сформувати такі форми голосування: особисте голосування за місцем виборчої адреси, голосування за місцем перебування виборця, дострокове голосування, голосування за дорученням, заочне голосування, голосування поштою, голосування в мобільному виборчому пункті, голосування за кордоном.

Розглядаючи популярні форми голосування окремо, можна звернути увагу на застосування їх в тих чи інших країнах. 

Якщо говорити про особисте голосування за місцем виборчої адреси, то ця форма голосування є найпростішою і застосовується при голосуванні бюлетенями та виборчими машинами. Його застосування в зарубіжних країнах є класичним підходом до організації проведення голосування. Поширене в кожній країні світу.

Щодо голосування за місцем проживання, то воно є розповсюдженою формою для країн Східної Європи. Організатори виборів та представники громадськості нарікають на особливості цієї форми голосування, вказуючи на цей інститут як на один з вагомих засобів фальсифікації результатів голосування. 

Дострокове голосування, передбачає можливість виборця здійснити волевиявлення у визначеній законодавством формі. Дострокове голосування створює особливі переваги для осіб, які знаходяться в короткій поїздці за кордон в день виборів. Таке голосування існує в Білорусі, Данії, Фінляндії. Ця форма голосування передбачається також в Андоррі, Киргизстані, Литві, Мальті та Норвегії. Голосування здійснюється у дипломатичних та консульських установах [2].

Голосування за дорученням є не популярним способом голосування на виборах в зарубіжних країнах. Виборець вправі доручити здійснення волевиявлення іншій особі від власного імені. Положення про можливість голосування за дорученням існує в таких державах: Сполучене Королівство Великобританії, Нідерланди, Франція, Алжир, Бельгія, Монако і Швеція.

У дев’яти країнах світу голосування поштою передбачається для громадян, які проживають за кордоном, (Австрія, Німеччина, Іспанія, Ірландія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мексика та Словаччина), в той час як в 12 з них – це єдино можлива форма (Бельгія, Боснія і Герцеговина, Киргизстан, Латвія, Литва, Естонія – для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, Сполучене Королівство Великобританії, Швеція і Швейцарія) [2]. Можливістю голосування поштою користуються близько 12% виборців у Великобританії, Німеччині й Данії. Щодо голосування за кордоном, то дана форма голосування дозволяє громадянам, які проживають за межами своєї країни, брати участь у її політичному житті. Держава яка створює умови для голосування за кордоном проявляє і забезпечує рівність в політичних правах громадян держави незалежно від місця проживання. Правові позиції Європейського суду з прав людини з цього питання ґрунтуються на положеннях Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод [3]. Країни: Болгарія, Бразилія, Угорщина, Грузія, Ісландія, Корея, Марокко, Молдова, Польща, Румунія, Росія, Сербія, Україна Хорватія, Чорногорія і Чеська Республіка громадяни, що проживають за кордоном, можуть голосувати тільки особисто. У всіх цих випадках голосування проходить у дипломатичних або консульських установах у відповідній країні.

Вибори в Україні можуть здійснюватись різними формати. На даний момент вибори в Україні можуть проходити в таких формах: особисте голосування за місцем виборчої адреси, голосування за місцем перебування виборця та голосування за кордоном. Вибори проходять у таємній формі, для збереження таємності вибору голосуючого. 

Отже, виходячи з вищенаведеного можна стверджувати про те, що форма голосування залежить від різних чинників які притаманні певній державі. чим більше форм проведення голосування під час виборів, тим більш ефективним і якісним є результат самих виборів.

Література:

1. ”Форми голосування в сучасних зарубіжних країнах“ Стешенко Т. В. Режим доступу: http://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/15130/1/Steshenko_44-47.pdf

2. Дюрьо Ж., Тросканий Л. Європейска комісія за демократію через право «Доповідь про голосування за кордоном» – Режим доступу: http://www.venice.coe.int/

3. Протокол до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 20.03.1952 року [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/994_535



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
COORDINATION OF THE LICENSING OF THE USE OF RADIO FREQUENCIES IN THE REPUBLIC OF ESTONIA
11.01.2021 13:06
ФАКТОР ВПЛИВУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАКОНОДАВЧУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК НОВІТНІЙ НАПРЯМОК ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
10.02.2021 18:18




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше