:: LEX :: ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
 
29.01.2021 15:55
Автор: Шукалова Дар’я Денисівна, стажер-помічник адвоката в Адвокатському бюро «Ольги Бикової»; Бикова Ольга Юріївна, адвокат, керуюча Адвокатського бюро «Ольги Бикової»
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Доволі важливим у кримінальному процесі є не тільки безпосередньо саме призначення кримінального покарання винній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, а й усунення його наслідків у вигляді захисту майнових прав та інтересів громадянина і держави, завданих цим правопорушенням. Так, велика кількість науковців приділяє особливу увагу дослідженням саме захисту та поновленню порушених майнових прав потерпілої особи, яке забезпечується шляхом подання цивільного позову у кримінальному провадженні. Серед таких науковців можна виокремити: Вернидубова І.В., Белікову С.О., Бараняка В., Несімко О., Леоненка М.І., Устінову-Бойченко Г., Малицю Ю., Бойченко Л., Євхутича І.М., Серкевича І.Р., Попелюшка В.О., Нора В., Бауліна Ю., Кахнича Х., Кокорєва Л., Удалова Л. та ряд інших вчених. У своїх наукових роботах вони приділяли увагу, зокрема: правовій природі, особливостям інституту, доцільності та необхідності: перевагам та недолікам цивільного позову в кримінальному провадженні, проблемам відшкодування шкоди у кримінальному провадженні щодо захисту прав потерпілого та іншим питанням. 

Але, на нашу думку, так і не було запропоновано ґрунтовної відповіді для вирішення наочних проблем правозастосування, в тому числі в умовах судової реформи та реформи судових процесів. В науковій літературі не приділено належної уваги, тобто не розкрито у повній мірі, проблеми суті та процедури застосування цивільного позову у кримінальному провадженні та окремі важливі його елементи. 

В чинному кримінально-процесуальному законодавстві більш-менш розкритим питанням є лише умови пред’явлення та підстави відмови у цивільному позові. Тобто, слід зазначити, що кримінальний процесуальний закон України не врегулював належним чином цивільний позов в межах кримінального провадження, навіть не зважаючи на наявність у КПК України статті 128. Звідси слідує висновок про, який у своїй праці зазначали Вернидубов І.В. та Белікова С.О., що у кримінальному судочинстві цивільному позову за процедурою приділено значно менше уваги, ніж у цивільному [4, с.14], оскільки саме цивільно-процесуальним законодавством врегульована уся процедура реалізації даного інституту. Через те, що кримінально-процесуальне законодавство не передбачає окремих вимог до змісту чи форми цивільного позову, то останнє покладається на загальний порядок цивільного судочинства [3, с.99]. Таким чином, пред’явлення цивільного позову в кримінальному провадженні та його судовий розгляд ґрунтуються на дотриманні вимог цивільного процесуального законодавства [4, с.15]. Наприклад, як передбачено ч.4 ст.128 КПК України, форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються в порядку цивільного судочинства [1], оскільки норми кримінального процесуального права не містять чіткої вказівки на форму, зміст і структуру цивільного позову. Окрім того, коли процесуальні відносини, що виникли у зв’язку з цивільним позовом, кримінально-процесуальним законодавством не врегульовані (або не на належному рівні), до них повинні застосовуватися норми ЦПК України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства [7, с.224]. Отже, у зв’язку з вищезазначеним слід зазначити про тісне поєднання та взаємодію таких галузей права як кримінальне та цивільне. 

Необхідно вказати й про те, що деякі вчені у зв’язку із закріпленням статті 128 в КПК України наголошують на тому, що це є доцільним та призводить до того, що відбувається процесуальна економія часу та процесуальних засобів, пов’язаних із відшкодуванням матеріального збитку, завданого потерпілому кримінальним деліктом [5, с.251]. З цим висновком цілком згодні.

Наведені вище тези свідчать про думку науковців, що стаття 128 КПК України є такою, що на достатньому рівні врегульовує інститут цивільного позову у кримінальному провадженні. Але КПК не врегульовує належним чином процедуру застосування цивільного позову у кримінальному провадженні, посилаючись при цьому на відповідні норми цивільного процесуального кодексу України. 

При цьому ЦПК не містить окремих або виняткових процесуальних вимог до цивільного позову у кримінальному судочинстві. Так, поза межами регулювання залишено алгоритм дій суду під час вирішення питання про прийняття до провадження цивільного позову разом із кримінальним провадженням у разі наявності недоліків (у ЦПК – процедура залишення без руху), питання наявності доказів та необхідності їх витребування (питання меж доказування цивільного та кримінального судочинства), питання можливості та необхідності залучення до участі у кримінальному провадженні інших зацікавлених осіб, крім цивільного позивача та цивільного відповідача. Також кримінально-процесуальне законодавство не містить норм, які закріплювали б особливу форму та зміст цивільного позову. Між тим, доцільно було б навіть впровадити спрощену форму цивільного позову – наприклад, для кримінальних проступків.

Підсумовуючи усе вищевикладене, можна наголосити на тому, що, по-перше, виходячи з положень кримінально-процесуального та цивільно-процесуального законодавства, які присвячені цивільному позову, останній регулюється нормами як кримінально-процесуального, так і цивільно-процесуального права, але в більшій своїй мірі застосовуються норми цивільно-процесуального права. Так як саме ця галузь права регулює структурні елементи такого позову, порядок визначення предмета, змісту та підстави цивільного позову, а також зміст і форму позовної заяви. 

Отже, вважаємо доцільною пропозицію доповнення норм кримінально-процесуального законодавства, рядом норм, які більш деталізовано розкривають процедуру застосування цивільного позову у кримінальному провадженні, а також не містять бланкетних диспозицій. Відсутність таких окремих норм призводить до колізій, оскільки строки, зміст, більш спрощена процедура, у кримінальному провадженні, реалізації цивільного позову у кримінально-процесуальному та цивільно-процесуальному законодавстві між собою різняться. На нашу думку, необхідним є врегулювання на належному рівні такого позову лише в межах кримінально-процесуального законодавства. 

Література:

1. Кримінально процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 № 4651-VI. Відомості Верховної Ради України. 2013. № 9-10, № 11-12, № 13. Ст.88.

2. Цивільний процесуальний кодекс України: в редакції Закону України № 2147-VІІІ від 03.10.2017. Відомості Верховної Ради України. 2017. № 48. Ст. 436. 

3. Бараняк В., Несімко О. Проблеми відшкодування шкоди у кримінальному провадженні щодо захисту прав потерпілого. Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка». URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/44662/ 2/2018n894_Issue_18_Baranyak_V-Problems_of_refusing_ of_98-103.pdf.

4. Вернидубов І.В., Белікова С.О. Особливості цивільного позову в кримінальному судочинстві. Наукові записки НаУКМА. Юридичні науки. - 2019. - Т.4. - С. 14-20.  

5. Євхутич І. М., Сенкевич І. Р. Цивільний позов у кримінальному процесі: доцільність та необхідність. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ 2018. № 1. С. 250–258. URL: http://www2.lvduvs.edu.ua/ documents_pdf/visnyky/nvsy/01_2018/31.pdf. 

6. Попелюшко В.О. Цивільний позов у кримінальному провадженні: практичний аспект. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право».-2020.-№2(22).

7. Устінова-Бойченко Г., Малиця Ю., Бойченко Л. Особливості інституту цивільного позову в кримінальному провадженні. Підприємство, господарство і право. 2017. № 10. С. 223–225. URL: http://pgp-journal.kiev.ua/archive/2017/ 10/47.pdf. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БЕЗПІЛОТНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ ЯК ЗАПОБІЖНИК ДТП ТА СУБ’ЄКТ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
10.02.2021 18:13
КРИМІНАЛІЗАЦІЯ ТА ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ ДІЯНЬ КРІЗЬ ПРИЗМУ КРИМІНАЛЬНОЇ ЗАКОНОТВОРЧОСТІ
08.02.2021 17:47
ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ЗЛОЧИННОСТІ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА МОРАЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ЗА 2011-2021 РОКИ
04.02.2021 18:06
СОЗДАНИЕ И ВЫЯВЛЕНИЕ СКРЫТЫХ ЭЛЕКТРОННЫХ ДАННЫХ СРЕДСТВАМИ ОС WINDOWS
01.02.2021 15:56




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше