:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ВИПЛАТ КОМПЕНСАЦІЙ ОСТАРБАЙТЕРАМ В БІЛОРУСІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 64)

Термін подання матеріалів

12 вересня 2024

До початку конференції залишилось днів 12


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ВИПЛАТ КОМПЕНСАЦІЙ ОСТАРБАЙТЕРАМ В БІЛОРУСІ
 
12.06.2021 13:55
Автор: Левикін Володимир Валерійович, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського, Національної академії наук України
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

В 1993 році, в Бонні проходили і успішно завершилися перемовини між Німеччиною, з одого боку та представниками Білорусі, Росії та України з іншого. 29 січня було укладено домовленність про виплати Німеччиною гомадянам вказаних країн, які під час Другої світової війни були примушені нацстським режимом працювати на теріторії Рейху. Німеччина зобов’язувалася компенсувати цим людям їх фізичні та моральні втрати в розмірі 1 млрд. Марок ФРН. При чому, Росія та Україна отримували, з вказаної суми по 400 млн. марок ФРН, а на долю Білорусі діставалися 200 мільйонів марок ФРН. На кінець березня цього ж року, міністри закордонних справ офіційно підтвердили це рішення [1].

На Білоруський фонд «Взаєморозуміння та примирення» було покладено відповідальність по виплатам компенсацій жертвам нацизму з Естонії.

Організаційну роботу по створенню Фонду проводив «Комітет із соціального захисту військовослужбовців при Раді Міністрів», а 14 липня постанова Ради Мінністрів Республіки Білорусь затвердила Статут Білоруського фонду «Взаєморозуміння та примирення».

Головою фонду було обрано народного художника Білорусі, академіка М. Савицького який свого часу був в’язнем цацистських таборів. 

Фонд почав збирати відомості про людей які мали право на виплати. До таких було віднесені:

колишні в'язні фашистських концтаборів, в'язниць, гетто, фашистських таборів, створених гітлерівцями на передньому краї німецької оборони, спеціальних дитячих таборів по забору крові й проведенню медичних експериментів; громадяни, насильно вивезені з території колишнього СРСР на територію Німеччини й інших держав, що перебували в стані війни зі СРСР або окупованих фашистської Німеччиною, що й утримувалися при заводах, фабриках, майстерень, фермах (у бауэров) і інших аналогічних їм місцях змісту; особи із числа цивільного населення, що насильно втримувалися в таборах для військовослужбовців; громадяни, що насильно втримувалися в таборах для цивільного населення й інших аналогічних їм місцях змісту, що розташовувалися на тимчасово окупованій території СРСР [2].

В 1995 році Фонд був звинувачений Службою контроля Адміністрації Президента Республіки Білорусь в деяких фінансовихо порушеннях. Але керівництво Фонда, яке підтримав уряд ФРН відкинуло звинувачення і уряд Білорусі змушений був поступитися [3].

23 квітня 2014 року було прийнято постаову № 382 Ради Міністрів РБ «Про ліквідацію республіканського фонду «Взаєморозуміння та примирення»». В постанові було сказано, про те що фонд ліквідується в зв’язку з виконанням завдань [4]. 

Майже всі документи, які відносилися до діяльності фонду зібрані в Мінську в Національному архіві Республіки Білорусь. Архівний фонд документів складає 641 одиниць зберігання на російській, німецькій та англійській мовах. За року існування Фонду, 1993-2014, зібрано наступні документи:

«Статути Фонду "Взаєморозуміння й примирення", Білоруського республіканського фонду "Взаєморозуміння й примирення", Фонду "Примирення, миру й співробітництва" Австрійської Республіки. Постанови й доручення Ради Міністрів і Кабінету Міністрів Республіки Білорусь. Накази голови правління фонду по основній діяльності, документи до них. Штатні розклади фонду ... Положення про відділи фонду й експертному комітеті з питань циган при правлінні фонду. Протоколи засідань контрольної ради, правління, касаційної, експертної й кваліфікаційної комісій фонду, документи до них. Протоколи засідань піклувальних рад німецького Фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" і австрійського Фонду "Примирення", документи до них. Угоди з Австрійською Республікою про співробітництво в здійсненні добровільних виплат особам націонал-соціалістським режимом, що залучався, до рабської й примусової праці. Фінансові звіти німецького Фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє". Звіти, статистичні звіти, доповіді, довідки, переписка по основній і фінансово-господарчій діяльності фонду, про підготовку нормативних правових актів і організації роботи з питань компенсаційних виплат, наданні відомостей по визначенню статусу місць примусового змісту громадян на тимчасово окупованій території БССР у роки Великої Вітчизняної війни, реалізації домовленостей між урядами Республіки Білорусь, Російської Федерації, України й Федеративної Республіки Німеччини відносно громадян колишнього СРСР - жертв нацистських переслідувань, розподілі фінансової й гуманітарної допомоги жертвам холокосту в Білорусі, виплатах компенсацій малолітнім в'язням фашизму, громадянам Естонської Республіки, розробці й твердженні нагрудних знаків "В'язень нацизму" і " За допомогу й підтримку", участі представників фонду в міжнародних конференціях, чисельності, складі й професійнім навчанні кадрів. Акти аудиторських перевірок фонду й відомості по переоцінці основних засобів. Документи про створення, діяльність і ліквідації фонду (історичний огляд, тематичні довідники, ліквідаційний баланс). Список громадян, що одержали фінансову допомогу із засобів німецького фонду... [5]

Література:

1. Звязда. 1993. 16 верасня. С. 1.

2. http://www.evolutio.info/ru/journal-menu/1999-2/1999-2-rusakovich

3. Белорусская деловая газета. 1996. 8 июля. С. 2.

4. https://kodeksy-by.com/norm_akt/source-%D0%A1%D0%9C%20%D0%A0%D0%91/type-%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0  %B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/382-23.04.2014.htm

5. https://fk.archives.gov.by/fond/110196/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше