:: LEX :: ЗАСТОСУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УХВАЛЕНИХ ЗА ЗАЯВОЮ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ, В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАСТОСУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УХВАЛЕНИХ ЗА ЗАЯВОЮ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ, В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
 
02.08.2021 20:47
Автор: Педосенко Анастасія Ігорівна, магістр права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка
[Секция 5. Хозяйственное право. Хозяйственное процессуальное право. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право. Финансовое право. Банковское право]

Юридичні особи, що знаходяться за кордоном, так само як і юридичні особи - резиденти України, мають право на захист свої прав та свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція). 

Як в Україні, так і в зарубіжних країнах, юридичні особи можуть подавати заяву до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ, Суд) за захистом обмеженого кола прав, на відміну від фізичних осіб. Такими правами можуть бути: право на справедливий суд, закріпленого у статті 6 Конвенції; ніякого покарання без закону, закріпленого у статті 7 Конвенції; право на повагу до приватного і сімейного життя, закріпленого у статті 8 Конвенції; право на свободу вираження поглядів, закріпленого у статті 10 Конвенції; право на ефективний засіб юридичного захисту, закріпленого у статті 13 Конвенції [1]; заборона дискримінації, закріпленого у статті Конвенції; категорія спорів, що стосується порушення права на захист власності, закріпленого у статті 1 Протоколу №1 [2]. [3]

Беручи до уваги виконання рішень Європейського суду з прав людини варто звернути увагу на зарубіжний досвід. Наприклад, у Італії досить високий рівень виконання державою рішень ЄСПЛ, особливо у справах, що стосуються юридичних осіб. У звіті Європейського суду з прав людини, щодо виконання Італією рішень ЄСПЛ [4] визначено, що після того, як незалежний орган з питань регулювання мовлення, що надає ліцензії та здійснює контроль, став більш лояльним до ЗМІ – вимога ЄСПЛ про виконання статті 10 Конвенції «про свободу вираження поглядів» була виконана [5]. Розглядаючи справи, італійські суди часто посилаються на практику ЄСПЛ, використовуючи релевантні посилання.  

У Франції, як влучно зазначив В. Завгородній, виконання рішень Суду полягає не стільки шляхом зміни законів, скільки шляхом удосконалення правозастосовної практики по конкретних категоріях справ, а також через використання принципів і стандартів, що визначені в Конвенції та рішеннях Суду. У Франції склалася практика виконання рішень Суду, що зумовлено високим статусом судових актів. Судові рішення розглядаються як найважливіше джерело права, оскільки в них надається інтерпретація законів [ст. 60; 5]. При розгляді справ, французькі суди також посилаються на практику Суду. Тож захист прав французьких юридичних осіб, що закріплені у Конвенції  відбувається на високому рівні завдяки виконанню рішень Суду та запобіганню виникненню таких порушень в майбутньому шляхом удосконалення  французької судової практики. 

Рівень виконання рішень ЄСПЛ, що стосуються порушених прав юридичних осіб, у Швейцарії також є досить високим. В країні існує моністична концепція. Конвенція має таку ж юридичну силу, як і правові акти Швейцарії і є обов’язковою для державних органів, в тому числі і для судів. Останні, в свою чергу, часто посилаються на практику Суду при вирішенні спорів.

Зарубіжний досвід потрібно вивчати задля уникнення помилок, а також для виділення позитивного досвіду, який можна було би перейняти для України. В цьому аспекті цікавим є досвід удосконалення судової практики у Франції, що спрямована на захист прав, гарантованих Конвенцією, адже цитувати рішення Суду у постанові можна необмежену кількість разів, проте чи буде у резолютивній частині прийнято рішення, спрямоване на захист порушених прав? Також ефективним кроком є прийняття змін до законів у відповідності з судовою практикою ЄСПЛ. Такі міри дозволяють захистити права, в тому числі і юридичної особи, в своїй країні, і не звертатися до ЄСПЛ через відсутність потреби у цьому. 

Література:

1. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Рада Європи; Конвенція, Міжнародний документ від 04.11.1950. Документ № 995_004. Конвенцію ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97.  / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text (дата звернення: 26.07.2021 року).

2. Протокол до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод : Рада Європи; Протокол, Міжнародний документ від 20.03.1952. Документ № 994_535. Протокол ратифіковано Законом N 475/97-ВР (475/97-ВР) від 17.07.97 / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_535#Text (дата звернення: 26.07.2021 року).

3. Рішення ЄСПЛ у справі «Anheuser-Busch INC. проти Португалії» від 11 січня 2007 року (Заява № 73049/01) URL:  http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-78981 (дата звернення: 26.07.2021 року).

4. Italy. Execution of the European Court of Human Rights’ Judgements Main Results Achieved in Member States URL: https://rm.coe.int/ma-italy-eng/1680a186af (дата звернення: 26.07.2021 року).

5. Centro Europa 7 S.R.L and Di Stefano (38433/09) Final Resolution CM/ResDH(2017)104

6. Завгородній В. А. Зарубіжний досвід виконання рішень Європейського Суду з прав людини (на прикладі деяких країн Європейського Союзу) / В. А. Завгородній // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. - 2013. - № 1. - С. 57-64. - [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvdduvs_2013_1_9.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СУБꞌЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ У СФЕРІ НАДАННЯ СЕРВІСНИХ ПОСЛУГ
14.07.2021 19:09




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше