:: LEX :: МЕДІАЦІЯ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИСТА: ЕФЕКТИВНІСТЬ І ПЕРСПЕКТИВИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕДІАЦІЯ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИСТА: ЕФЕКТИВНІСТЬ І ПЕРСПЕКТИВИ
 
21.09.2021 22:52
Автор: Щебетун Ірина Степанівна, кандидат юридичних наук, доцент, Донецький національний університет імені Василя Стуса
[Секция 2. Конституционное право. Конституционное процессуальное право. Административное право. Административное процессуальное право. Таможенное и налоговое право. Международное право. Муниципальное право]

Сучасна правозастосовна практика свідчить, що звичні способи вирішення правових конфліктів не завжди є ефективними, оскільки інтереси та потреби однієї, інколи навіть обох сторін конфлікту, часто залишаються незадоволеними. 

Наразі основним способом вирішення спорів та конфліктів в Україні є звернення до суду, проте такий спосіб займає багато часу, важко спрогнозувати його результати, видатки і т. і. Не останню роль відіграє й факт, що тривалий судовий розгляд може призвести до того, що спір перестане бути актуальним і певна сторона може втратити мотивацію продовжувати подальший розгляд (чи то психологічно, чи економічно), до того ж, оскільки внаслідок розгляду спору в суді для однієї зі сторін результат може бути негативним, це може асоціюватися з невдалою роботою юриста і призвести до висновку, що юридичні процедури — це марне витрачання часу та коштів, що в свою чергу в цілому погіршує сприйняття юридичної професії як такої.

Справжньою альтернативою вирішення конфліктів, покращення доступу до правосуддя та зменшення навантаження на суди є застосування інших способів вирішення спорів, зокрема, медіації, яка є одним зі складових елементів правової держави і  поширена в багатьох країнах світу.

Ефективність медіаційної процедури визнана європейським співтовариством, яке рекомендує її впровадження в якості основного методу альтернативного вирішення спорів, як на досудовому етапі, так і під час судового провадження, що знайшло відображення в підписаній Україною Угоді про асоціацію України з Європейським Союзом, де вказано, що забезпечення верховенства права та кращого доступу до правосуддя повинно включати доступ як до судових, так і позасудових методів вирішення спорів [1]. Упровадження альтеративних способів вирішення судових спорів (арбітраж, примирення, медіація) – це не тільки засіб покращення доступу громадян до правосуддя, а й шлях вирішення проблеми перевантаженості суддів. 

Стаття 124 Конституції України зазначає, що в країні може бути впроваджено обов’язкові досудові процедури вирішення спорів [2]. 

Особлива увага щодо медіації припадає на початок 2000-х років, коли з’явились перші громадські організації, завданням яких було навчання медіаторів та дослідження зарубіжного досвіду. На теперішний час нашою державою вже зроблено чимало щодо запровадження позасудових способів  вирішення спорів: затверджено Державний стандарт соціальної послуги посередництва (медіації) наказом Міністерства соціальної політики України; термін «медіація» міститься в низці нормативно-правових актів, зокрема, у Господарському процесуальному кодексі України, Цивільному процесуальному кодексі України, Кодексі адміністративного судочинства України; Законі України «Про безоплатну правову допомогу», Законі України «Про соціальні послуги», Законі України «Про концесію», Законі України «Про державно-приватне партнерство»; внесені зміни в процесуальному законодавстві містять норми, спрямовані на сприяння примиренню сторін (впровадження процедури врегулювання спору за участю судді). Разом  із тим, слід зауважити, що відсоток розгляду спорів саме в такий спосіб невеликий, про що свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Важливість, дієвість та перспективність процедури медіації потребує чіткого законодавчого врегулювання (законодавчі спроби врегулювання медіації були неодноразові: на розгляд парламенту було внесено більше 10 законопроектів), однак, наразі в державі відсутнє належне правове регулювання.

Враховуючи безсумнівні переваги досудового врегулювання спору (медіації) як то: 1) економія часу; 2) добровільність; 3) конфіденційність та збереження ділової репутації; 4) економія витрат; 5) рівноправність сторін; 6) можливість самостійно вирішувати свою долю та приймати найбільш прийнятне для обох сторін рішення; 7) можливість зберегти стосунки та відновити діалог; 8) відсутність сторони, що програла; 9) особа не позбавлена права на звернення до суду, варто зазначити, що модель роботи адвоката в суді та медіації суттєво відрізняється і це потребує відповідного налаштування і зміни поведінки. Суд — процес, орієнтований на змагання з опонентом через позиції, де адвокат виконує роль захисника клієнта, на відміну від медіації, яка є процесом спільної роботи для вирішення проблеми, в якому адвокат виступає як професійний радник клієнта, який допомагає клієнту зорієнтуватися і направити свої ресурси (час, увагу та гроші) на вирішення проблеми, замість певної змагальності з опонентом.

Широке впровадження медіації потребує кращого розуміння та сприяння з боку судової і правничої спільнот та зацікавленості громадян. Традиційно правнича освіта була спрямована на формування у майбутніх юристів готовності до вирішення спорів у судовому порядку, проте вимоги сучасності потребують нового підходу до підготовки правника, який повинен мати необхідні знання з різних сфер: економіки, психології, філософії, соціології тощо. Як вірно зазначив А.Бойко,  голова підкомісії зі спеціальності «Право» Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України, експерт Проєкту ЄС «Право-Justice»: «Однією зі складових «софт скілз» правника є також вміння допомогти сторонам конфлікту владнати спір до судового розгляду, тому важливим предметом у юридичній освіті є введення у медіацію. Взагалі вміння владнати спір за стратегією win-win — є ключовою новою навичкою правників, адже у суді завжди якась сторона є переможеною, а це означає, що конфлікт розв’язано з правової точки зору, але не владнано на рівні людських взаємовідносин» [3].

Таким чином, вважаємо за необхідне введення курсу медіації до навчального процесу вищих навчальних закладів, які готують юристів, тому що сучасні правники мають знати європейські тренди і тенденції, як вирішуються спори і суперечки.

Література:

1. Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text 

2. Конституція України прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

3. Нова правнича освіта: юристи не для державної машини, а для захисту прав людей. URL: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/yuridichna-osvita-v-ukrajini-yakim-maye-buti-suchasniy-yuridichniy-fakultet-ta-navishcho-pravnikam-mediaciya-50163563.html 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше