:: LEX :: ОДЕСЬКИЙ ТЮРЕМНИЙ ЗАМОК ТА ОДЕСЬКИЙ ГРАДОНАЧАЛЬНИЦЬКИЙ ЦЕНТРАЛ ЯК ОСНОВНІ ПУНКТИ КАТОРЖНОЇ ПЕРЕСИЛКИ В РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХIX-ПОЧАТОК ХХ СТ.)
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОДЕСЬКИЙ ТЮРЕМНИЙ ЗАМОК ТА ОДЕСЬКИЙ ГРАДОНАЧАЛЬНИЦЬКИЙ ЦЕНТРАЛ ЯК ОСНОВНІ ПУНКТИ КАТОРЖНОЇ ПЕРЕСИЛКИ В РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХIX-ПОЧАТОК ХХ СТ.)
 
21.02.2022 18:13
Автор: Біліченко Лідія Сергіївна, аспірантка кафедри історії Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, м. Миколаїв, Україна
[Секция 8. История становления украинской государственности]

На початку ХIX ст. на території України почали масово виникати Тюремні замки для утримання кримінальних та політичних ув'язнених. З часом Тюремні замки стали першими пересильними тюрмами на території України для тимчасового утримання засуджених до заслання та на каторжні роботи. Саме з них ув’язнених етапували на відбуття свого покарання в Сибір, та на о. Сахалін [1, С. 1339]. З другої половини ХІХ ст. Одеський тюремний замок, який був збудований у 1826 р., став основним пунктом каторжної пересилки по всій Російській імперії на о. Сахалін.  Так, у червні 1879 р. на пароплаві Добровільного флоту «Нижній Новгород» була відправлена на о. Сахалін перша пробна партія в 600 каторжан. Плавання пройшло успішно і тривало лише 54 дні. З цього часу кількість засланців і пересильних арештантів і кількість вибулих майже зрівнялася. Так у «Відомості про кількість засланців і пересильних арештантів, що були в Одеському тюремному замку, протягом 1887 року» зазначалося: прибуло - 1754 чоловіків та 206 жінок, а вибуло1765 чоловіків та  221 жінок [4, С. 196].

Шлях каторжників після перебування в одеській тюрмі завершався в одеському порту, який вважався найбільшим на Чорному морі. Зазвичай потяг з арештантами  приходив увечері та зупинявся на ніч на станції поблизу Одеси. Уранці о 8:00 потяг підходив до платформи у карантинній казармі, яка знаходилась на карантиному полі в 10 хв. ходьби від портових паркгаузів Добровільного флоту, де стояв на пристані пароплав для перевозки каторжників з конвоєм військово-морської команди  від 50 до 70 чоловік [5, С. 29-30]. 

Інтенсивність перевезень каторжників на Сахалін з кожним роком зростала. Старий тюремний замок в Одесі був переповнений, тому виникла потреба у будівництві нової в'язниці. Під неї міська дума відвела 15 десятин землі поряд із другим християнським цвинтарем. Тут у 1888 р. за проектом архітектора Л. Влодека, інженером А. Швенднером почалося будівництво нового тюремного замку. Вже 20 липня 1894 року воно було завершено та обійшлося у 843 тис. рублів сріблом [2, С. 62-63]. Начальником новозбудованої тюрми став Сидор Конвенський, уродженець Балти. Головна одеська в'язниця отримала назву «Градоначальницький централ». Перші арештанти з'явилися тут вже наприкінці 1894 р. [4, С. 197].  

Серед арештантів Градоначальницького централу були відомі особистості, які залишили спогади про своє перебування у тюрмі. Наприклад, Лев Троцький так згадував у своїх мемуарах про ув’язнення у Градоначальницькому централі: «…Незабаром мене перевезли на пароплаві до Одеси і там помістили у в'язницю, збудовану за кілька років перед тим, за останнім словом техніки… Перші місяці перебування в одеській в'язниці я не отримував книг ззовні і змушений був задовольнятися тюремною бібліотекою. Так як у в'язниці при видачі нового зошита відбирали списаний, то я завів собі зошит у тисячу нумерованих сторінок і дрібним бісером записував у неї витримки з численних книг, чергуючи їх зі своїми власними міркуваннями про франкмасонство і  матеріалізм. …» [6, С. 124-126]. 

Градоначальницький централ був основним пунктом каторжної пересилки на о. Сахалін до 1906 р., коли  після завершення війни з Японією, Російська імперія за Портсмутським мирним довором втратила свої права на південну частину о. Сахалін. Виходячи з цього, 10 квітня 1906 р. був оприлюднений документ, затверджений Миколою ІІ про те, що «арештанти каторжного розряду на Сахалін не посилаються, а відбувають своє покарання у центральних каторжних тюрмах...» [3, С. 340].

Таким чином, з другої половини ХІХ ст. і до початку ХХ ст. головними місцями каторжної пересилки в Російській імперії були Одеський тюремний замок (з 1879 р. по 1894 р.) та Одеський градоначальницький централ (з 1894 р. по 1906 р.). Саме з них ув’язнених етапували на відбуття свого покарання на о. Сахалін.

Література:

1. Біліченко Л. Харківська пересильна в‘язниця як пункт для тимчасового утримання каторжних та пересильних арештантів (друга половина ХІХ-

початок ХХ СТ.) // Proceedings of VII International Scientific and Practical Conference Kharkiv, Ukraine 29-31 January 2022. –  С. 1339-1346.

2. Вечное вдохновение: история знаменитых зданий Одессы: библиогр. пособие / сост. Н. И. Степанова; Одес. обл. б-ка для юношества им. В. В. Маяковского. - О., 2018. – 80 с.

3. Закон об упразднении сахалинской каторги (10 апреля 1906 г.) // Полное собрание законов Российской империи : Собрание 3-е. Санкт-Петербург: Государственная типография, 1885-1916. С. 340.

4. Латышев В. Через Сахалинчик на Сахалин // Вестник Сахалинского музея. № 9. Южно-Сахалинск, 2002. – С. 195-198. 

5. Ливенцев Д. Одесский порт Российской империи как главный пункт каторжной пересылки // Журнал Берегиня.777.Сова, № 2(16), 2013. – С. 27-32.

6. Троцкий Л. Моя жизнь. Опыт автобиографии. Москва: «Панорама», 1991. – 624 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше