:: LEX :: ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ЕКСПЕРТИЗІ ПАТЕНТНИХ ЗАЯВОК
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 63)

Date of conference

11 July 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ЕКСПЕРТИЗІ ПАТЕНТНИХ ЗАЯВОК
 
13.05.2024 10:45
Author: Михайленко Михайло Вікторович, аспірант, Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності Національної академії правничих наук, м. Київ, Україна
[Section 6. Law of intellectual ownership and his defence. Informative law. Information Technology]


З розвитком сучасних інформаційних технологій, в тому числі технологій штучного інтелекту (далі – ШІ) беззаперечним фактом є постійне пришвидшення інноваційної діяльності у світі та, зокрема, в Україні. В свою чергу, найефективнішим способом захисту прав на об’єкти промислової власності є їх реєстрація та отримання відповідних охоронних документів. Проаналізувавши інформацію щодо кількості поданих заявок на отримання патентів у світі за 2015-2022 рік, можна побачити, що наявне постійне зростання кількості патентних заявок. Якщо у 2015 році, було подано 2.886.660 заявок, то станом на кінець 2022 року їхня кількість зросла до 3.457.400, що становить 19.76% [1]. Дана тенденція актуальна і для України, оскільки тільки за перше півріччя 2023 року кількість заявок на винаходи і корисні моделі зросла на 16.2% та 70,5% відповідно [2]. Необхідність складання таких заявок для заявників, а також розгляд їх уповноваженим органом вимагають великих витрат часу та ресурсів і для оптимізації цих процесів вважаємо доцільним розглянути можливість використання технологій ШІ.

Під час аналізу публікацій з питання використання технологій ШІ у процесі складання, подання та експертизи заявок на отримання патентів нам не вдалося виявити праць українських вчених. Проте, дане питання досліджувалось багатьма закордонними вченими, зокрема, Jelena Pribic [3], Kathy Van der Herten [4], Emna Chikhaoui, Saghir Mehar [5].

Проаналізувавши праці вищенаведених вчених можна виділити наступні процеси, які можуть бути оптимізовані за допомогою використання технологій ШІ. 

Процес складання патентної заявки. Даний процес є кропітким та багатоетапним, а допущення помилки при складанні заявки призведе до визнання заявки неподаною. Перевагою використання технологій ШІ при складанні заявки є те, що за їх допомогою можна максимально спростити та вдосконалити процес аналізу інших патентних заявок, а також дослідження та перевірки поточного рівня техніки та промислової придатності. Дані технології можуть набагато швидше та ефективніше обробляти великі обсяги інформації, а також виключають можливість допущення помилок через втому чи неуважність. Крім цього, на думку Jelena Pribic, технології ШІ також будуть ефективним інструментом для більш якісного складання формули винаходу, що суттєво збільшує ймовірність прийняття позитивного рішення про державну реєстрацію винаходу [3].

Процес категоризації документів та проведення формальної експертизи. Після отримання документів, які входять до складу патентної заявки, орган експертизи спочатку повинен їх зареєструвати, розсортувати та проаналізувати на відповідність законодавчим вимогам щодо оформлення. Ця діяльність може бути суттєво автоматизована та вдосконалена з використанням технологій ШІ, оскільки наразі вони досить точно можуть розпізнавати та розуміти інформацію, яка міститься в документах. Крім того, сучасний рівень розвитку технологій ШІ дозволить надзвичайно швидко та точно розподілити всі документи заявки до відповідних категорій, що полегшить подальшу роботу з ними. 

Процес проведення кваліфікаційної експертизи. Встановлення відповідності винаходу умовам патентоздатності вимагає глибокого аналізу документів заявки і займає найбільше часу. Відповідно до дослідження проведеного Японським патентним відомством, експерти витрачають близько 40% свого часу на проведення пошуку за рівнем техніки та перегляд результатів [4]. Використання сучасних пошукових та аналітичних потужностей технологій ШІ (які базуються, зокрема, на машинному навчанні та розпізнаванні мови), загалом призведуть до суттєвого пришвидшення та полегшення кваліфікаційної експертизи, зокрема, аналізу новизни [5]. Вартим уваги також є алгоритмічність та послідовність дій технологій ШІ. Дані фактори сприятимуть зменшенню помилок, які допускаються при проведенні кваліфікаційної експертизи і, відповідно, підвищать загальну якість патентів.

Переконливі результати були отримані в рамках проєкту Американського хімічного товариства та Національним інститутом промислової власності Бразилії. В рамках цього проєкту, зокрема, завдяки широкому впровадженню технологій ШІ в процес розгляду патентних заявок були досягнені такі результати:

1. Скорочення часу на проведення експертизи на 50%;

2. 77% всіх оброблених національних заявок потребували менше часу на пошук експерта;

3. 29% всіх опрацьованих національних заявок майже не потребували додаткового пошуку або не потребували його взагалі;

4. Підвищення продуктивності сприяло скороченню нерозглянутих заявок на 80% [7].

Таким чином, використання технологій ШІ у процесі складання, подання та експеритизи заявок на отримання патентів потенційно призведе до суттєвого спрощення, оптимізації та підвищення якості даних процесів. Це, в свою чергу, дозволить винахідникам більш оперативно отримувати захист на їхні винаходи, а державним установам скоротити витрати та пришвидшити розгляд патентних заявок. З огляду на вищенаведене, вважаємо доцільним поглиблене дослідження даного питання українськими вченими, а також розробку методів для подальшого впровадження технологій ШІ в систему розгляду патентних заявок в Україні. 

Список використаних джерел:

1. World Intellectual Property Indicators Report: Record Number of Patent Applications Filed Worldwide in 2022. November 2023. URL: https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2023/article_0013.html (дата звернення: 10.05.2024).

2. Інтелектуальна власність у цифрах: ІР офіс публікує основні показники діяльності за перше півріччя 2023 року. Державна система правової охорони інтелектуальної власності. 2023. URL: https://nipo.gov.ua/wp-content/uploads/2023/11/IP-in-Figures-1H-2023-EN-web.pdf (дата звернення: 10.05.2024).

3. Jelena Pribic. The impact of Artificial Intelligence on patent drafting. Lexology.com. 2023. URL: https://s3.amazonaws.com/documents.lexology.com/f475adcb-f35c-4ea5-bb17-ee9a83ebfff4.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAVYILUYJ754JTDY6T&Expires=1710531849&Signature=6XQuuM9vRH 38l8vAP3S7bKfN3Ds%3D (дата звернення: 10.05.2024).

4. Kathy Van der Herten. AI proves effective at improving patent office efficiency and application timeliness. CAS, a division of The American Chemical Society, March 2023. URL: https://www.cas.org/resources/cas-insights/intellectual-property/ai-proves-effective-improving-patent-office-efficiency (дата звернення: 10.05.2024).

5. Emna Chikhaoui, Saghir Mehar. Artificial intelligence (AI) collides with patent law. Journal of Legal, Ethical and Regulatory Issues. V 23, Issue 2, 2020. URL: https://www.abacademies.org/articles/Artificial-intelligence-collides-with-patent-law-1544-0044-23-2-466.pdf (дата звернення: 10.05.2024).

6. Kathy Van der Herten. Patent Office Sustainability and the Role of Artificial Intelligence. WIPO Magazin, January 2023. URL: https://www.wipo.int/wipo_magazine_digital/en/2023/article_0001.html (дата звернення: 10.05.2024).

7. CAS applies AI-driven approach in collaboration with INPI Brazil to transform patent examinations. Press releases, March 2022. CAS, a division of The American Chemical Society, March 2022. URL: https://www.cas.org/about/press-releases/cas-inpi-enhanced-examination-solution (дата звернення: 10.05.2024).

____________________ 

Науковий керівник: Кодинець Анатолій Олександрович, доктор юридичних наук, професор



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше