:: LEX :: ОГЛЯД ПРАВОВОГО СТАТУСУ БІЛОЇ КНИГИ ВІРТУАЛЬНОГО АКТИВУ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОГЛЯД ПРАВОВОГО СТАТУСУ БІЛОЇ КНИГИ ВІРТУАЛЬНОГО АКТИВУ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
 
14.06.2024 14:46
Автор: Овсійчук Тарас Павлович, аспірант Приватного вищого навчального закладу «Європейський університет»
[Секция 5. Хозяйственное право. Хозяйственное процессуальное право. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право. Финансовое право. Банковское право]


«17» лютого 2022 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про віртуальні активи» (надалі – Закон № 2074-ІХ). Метою Закону № 2074-ІХ є регуляція правовідносин, що виникають у зв’язку з оборотом віртуальних активів в Україні, визначає права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, засади державної політики у сфері обороту віртуальних активів [1]. Зазначений закон фактично не набув чинності. Закон № 2074-ІХ за своєю суттю не відповідає нормам Регламенту (ЄС) № 2023/1114 про ринки віртуальних активів (оригінальна назва Regulation (EU) 2023/1114 on Markets in Crypto-Assets), який набув чинності 29 червня 2023 року. У зв’язку з цим наразі в Україні триває робота над приведенням до відповідності норм Закону № 2074-ІХ законодавству ЄС.

Одним із найважливіших інститутів у сфері обігу віртуальних є біга книга віртуального активу (так званий «white paper»). Whitepaper – це документ, якиӥ пояснює мету проекту та принцип ӥого роботи. Для криптовалюти офіціӥниӥ документ є посібником щодо її технології, функціӥ і цілеӥ. Ӥого розроблено, щоб представити проект новіӥ аудиторії потенціӥних користувачів та інвесторів [2, с. 115]. В Законі України № 2074-ІХ такого інструменту наразі не передбачено.

Відповідно до вимог Регламенту (ЄС) № 2023/1114, біла книга віртуального активу повина містити загальну інформацію про емітента, оферента або особу, яка бажає допустити до торгівлі, про проект, який буде здійснено із залученим капіталом, про публічну пропозицію криптоактивів або про їх допуск до торгівлі, про права та обов’язки, пов’язані з криптоактивами, про основну технологію, що використовується для таких криптоактивів, і про відповідні ризики. Інформація, що міститься в білій книзі, а також у відповідних маркетингових комунікаціях, таких як рекламні повідомлення та маркетингові матеріали, і в тому числі через нові канали, такі як платформи соціальних мереж, має бути чесною, чіткою та не вводити в оману. Рекламні повідомлення та маркетингові матеріали мають узгоджуватися з інформацією, наданою в білій книзі [3].

В Проекті Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні № 10225 законодавець намагається зафіксувати правовий статус білої книги віртуального активу в Україні. Відповідно до законопроекту № 10225, біла книга віртуальних активів повинна містити інформацію про:

- оферента або особу, яка подає заявку на допуск до торгів;

- емітента, якщо він не є оферентом або особою, яка подає заявку на

допуск до торгів;

- оператора торговельного майданчика для віртуальних активів у разі

оформлення ним білої книги;

- особу, яка оформила білу книгу віртуальних активів, якщо вона не є особою, зазначеною у пунктах вище;

- проект, для цілей якого здійснюється емісія віртуального активу;

- здійснення публічної пропозиції віртуальних активів або їхній допуск

до торгів;

- права та обов’язки, обумовлені відповідними віртуальними активами;

- відповідні віртуальні активи, зокрема, але виключно опис умов емісії віртуальних активів; 

- базову технологію, на якій забезпечується обіг віртуальних активів;

- ризики, що пов’язані з обігом віртуального активу; 

- основні несприятливі екологічні та кліматичні наслідки механізму консенсусу, що використовується для емісії віртуального активу [4].

Разом з тим, детальний склад білої книги відповідно до кожного з видів віртуальних активів має бути визначений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку після прийняття законопроекту № 10225 та набуття ним чинності як законом України.

Таким чином, приходимо до висновку, що наразі в Україні правовий статус білої книги віртуального активу залишається не визначеним. Враховуючи курс адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, найбільш імовірним видається надання білій книзі віртуального активу статусу подібного, що передбачений Регламентом (ЄС) № 2023/1114. Проте слід завжди враховувати особливості національного законодавства з метою недопущення прогалин або двозначностей, а тому вивчення правового статусу білої книги віртуальних активів потребує подальших наукових досліджень. 

Література:

1. Про віртуальні активи, Закон України № 2074-IX (2022) (Україна). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text (дата звернення: 10.06.2024).

2. Андрущенко Н., Глущенко С. І. (2022). Біла книга криптоактиву (згідно до MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation)). У Правові виклики сучасності (с. 114-118). Державний біотехнічний університет.

3. Texts adopted – Markets in Crypto-assets (MiCa) - Thursday, 20 April 2023. URL: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023 0117_EN.ht ml#title 2 (дата звернення: 10.06.2024).

4. Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні : Проект Закону України № 10225 від 07.11.2023. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/2061102 (дата звернення: 10.06.2024).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше