:: LEX :: СУДОВИЙ РОЗСУД – ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: НАУКОВИЙ ДИСКУРС
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 63)

Date of conference

11 July 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУДОВИЙ РОЗСУД – ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: НАУКОВИЙ ДИСКУРС
 
11.07.2024 16:43
Author: Лукашевич Сергій Миколайович, аспірант кафедри теорії та історії держави і права, Вищий навчальний заклад «Університет економіки та права «КРОК»
[Section 1. Theory of the state and law. Philosophy of law]


Висвітлено питання визначення у науковій інтерпретації поняття судового розсуду. На базі проведеного аналізу наводиться визначення поняття суддівського розсуду. Роз’яснено вибір основних термінологічних виразів, які входять до складу пояснення суддівського розсуду та доцільності суддівського рішення.

Ключові слова: правосвідомість, судовий розсуд, правозастосування, правосуддя, суддівське рішення

The question of defining the concept of judicial discretion in a scientific interpretation is highlighted. On the basis of the conducted analysis, the definition of the concept of judicial discretion is given. The choice of the main terminological expressions, which are part of the explanation of the judicial discretion and the expediency of the judicial decision, is explained.

Key words: judicial discretion, law enforcement, justice, judicial decision

Нові типи соціальної реальності – передбачувані, стійкі, справедливі правила та партнерські відносини є підґрунтям розвитку демократичної, правової держави, що зумовлює необхідність нового розуміння та усвідомлення значущості процесу інституціоналізації системи права.

Суспільні відносини розвиваються та трансформуються, що прямо відображається на етапах правотворення та правозастосування. В реаліях сьогодення законодавець вибудовує правову галузь так, щоб вона відповідала потребам суспільства та забезпечує конституційно-правові гарантії якості життя. Стан розвитку процесу правоутворення зумовлений не лише об’єктивними закономірностями, а й суб’єктивними аспектами, пов’язаними із впливом на процес утворення права самих суб’єктів правоутворення [1, с. 48]. Водночас, в процесі формування нормативно-правової бази безсумнівно наявні прогалини, що потребує вироблення і застосування механізмів їх реалізації в контексті зміни загальної парадигми судового розсуду з ефективним використанням моральних і духовних ресурсів, що визначать дієвість та результативність системи судового права. Оскільки право, як наука, досліджує та виявляє загальні прийоми вирішення неврегульованих питань – практика суддівського розсуду активізує правозастосовну та правотлумачувальну функцію суду.

Дискусії щодо інтерпретації положень законодавства, в якому містяться прогалини, можуть урегулювати, судді, як носії владних повноважень, наділені спеціальним правовим статусом, що випливає із класичної конструкції правового статусу особи й відрізняється особливостями, зумовленими належністю цих посадовців до представників влади [2, с. 195].

В дослідженнях Євгена Ерліха та заснованій ним “школі вільного права” започатковано визначення суддівського розсуду як правової категорії. Дослідник обґрунтував ідею про те, що право в будь-якому разі містить прогалини, а суддівський розсуд покликаний заповнювати ці прогалини [3, c. 168-184]. Дослідник В. Бігун запропонував визначати суддівський розсуд як межі свободи судді в судовому вирішенні, спосіб реалізації судової влади суддею, принципове положення в здійсненні правосуддя, що визначає межі повноважень суду у вирішенні питань і справ у судочинстві [4, c. 22].

Досліджуючи суддівський розсуд у країнах романо-германської правової системи, дослідник Д. П. Поповський наголошує, що погодження з абстрактним та загальним характером правових норм, неминуче відбудеться процес тлумачення, який залишає для судді свободу розсуду [5, c. 15-19]. 

На нашу думку виокремимо основні засади існування суддівського розсуду:

– динамізм умов існування сучасного суспільства, що унеможливлює вічність (безстроковість) правових норм;

– різноманітність життєвих явищ і ситуацій;

– недосконалість правил та прийомів юридичної техніки, що особливо відчутно на рівні законодавчих актів.

Очевидно, що певна свобода розсуду судді обґрунтовувати винесене ним рішення на підставі власного бачення та трактування закону передбачена в нормах права самим законодавцем, так як не всі життєві ситуації та наслідки правовідносин можна чітко врегулювати нормою, тому оцінку їм зобов’язаний дати суддя в межах правового поля та за своїм розсудом.

Зауважимо, що базовою інтегральною характеристикою права як соціального явища є упорядкована система цінностей, уявлень, переконань і нормативних зразків поведінки, що забезпечує внутрішню інтеграцію та зовнішню адаптацію організацій системи права до соціальних змін. Значущу роль у цьому процесі відіграє суддівський розсуд. 

На нашу думку, розсуд можна розглядати з декількох позицій:

– по-перше, як деяку свободу діяльності публічного органу в межах законодавчого регулювання;

– по-друге, як право вільної та доцільної оцінки у застосуванні, на підставах, вказаних законом, наданих цьому органу повноважень із застосуванням конституційних гарантій, основ захисту прав та свобод людини та нормативно-правових і правотлумачних актів: роз’яснення Пленуму Верховного Суду України, узагальнення судової практики, практика ЄСПЛ та принципів права. 

Узагальнюючи вищезазначене, вважаємо за доцільне уточнити визначення поняття «судовий розсуд» з урахуванням сучасних особливостей його функціонування як явища правової реальності. На нашу думку, під судовим розсудом доцільно визначити особливий вид правозастосовної діяльності, сутністю якого є надання суду повноваження вирішувати неврегульовані норми законодавства, з урахуванням цілей, які переслідував законодавець, принципів права та інших загальних положень закону, конкретних обставин справи на засадах розумності, справедливості, добросовісності і основ моралі. 

Виходячи із наших умовиводів, доцільним буде таке суддівським рішення, яке в межах закону і у визначених конкретних умовах найкраще досягне мети, поставленої перед законом, тобто буде виконано така дія чи рішення, яке у визначеній ситуації буде максимально правильною та спрямована на потрібний результат. Доцільність судового розсуду є одним із орієнтирів, коли суб’єкту правозастосування потрібно зробити вибір процесуального рішення (дії).

Список використаних джерел:

1. Дідич Т. О. Моніторинг сучасного стану правоутворення в Україні: пізнавально-правові аспекти. Альманах права. 2019. Вип. 10. С. 45-50. 

2. Москвич Л. М. Статус суддів: теоретичний та порівняльноправовий аналіз: монографія. Київ. 2004. 224 с.

3. Ерліх Е. Вільне правознаходження та вільне правознавство. Проблеми філософії права. 2005. Т. 3, № 1-2. С. 168-184. 

4. Бігун В. С. Філософія правосуддя: ідея та здійснення : монографія. Київ. 2011. 303 с. 

5. Поповський Д. П. Застосування суддівського розсуду в країнах романо-германської правової сім’ї. Науковий вісник міжнародного гуманітарного університету. Серія «Юриспруденція». 2014. № 10-1, Т. 1. С. 15-19. 

____________________ 

Науковий керівник: Дідич Тарас Олегович, доктор юридичних наук, професор



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
РОЛЬ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ ПРИ ФОРМУВАННІ ВНУТРІШНЬОГО ПЕРЕКОНАННЯ СУБ’ЄКТІВ ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ
08.07.2024 09:48




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше