:: LEX :: КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ СТВОРЕННЯ, РОЗПОВСЮДЖЕННЯ І ЗБУТУ ШКІДЛИВИХ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ СТВОРЕННЯ, РОЗПОВСЮДЖЕННЯ І ЗБУТУ ШКІДЛИВИХ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ
 
28.11.2006 11:26
Автор: Волков Олександр Олександрович, заступник начальника відділу начальник слідчого відділення Куликівського РВ УМВС України в Чернігівській області
[Криминальное право. Криминальный процесс. Криминалистика. Криминология]
Злочинність в сфері комп’ютерних технологій на даний час набула широкого поширення. З впровадженням новітніх комп’ютерних технологій у всі сфери життя суспільства загострилась і проблема злочинності що пов’язана з цим явищем. Така злочинність, як свідчить світова тенденція, виходить на одне з перших місць серед діянь що посягають на конституційні основи, громадську безпеку, власність, права і законі інтереси особистості та завдає багатомільйонних збитків.
Складність технологій шкідливих програмних засобів, компактність зберігання значного об’єму інформації, висока мобільність і швидкість роботи систем, відсутність географічних кордонів, а іноді і видимого матеріального збитку приводить до того, що потерпілі взнають про скоєний злочин тільки в результаті прояву суспільно-негативних наслідків. В цій ситуації негативну роль відіграє відсутність відповідної підготовки до протистояння таким правопорушенням у співробітників правоохоронних органів, в першу чергу співробітників експертних підрозділів, які на підставі залишеної слідової картини, іншої інформації на технічних засобах та їх носіях шкідливими програмними засобами могли б відтворити картину такого злочину, та стати джерелом доказів в подальшому розслідуванні кримінальної справи, встановлення вини особи і притягнення її до кримінальної відповідальності.
В структурі ДДБЕЗ МВС України створено спеціальний підрозділ по боротьбі з правопорушеннями в сфері інформаційних технологій. Також в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі створено відділ криміналістичних комп’ютерних досліджень по проведенню таких експертиз.
В зв’язку з цим постає проблема не тільки браку самих знань пов'язаних з дослідженням шкідливих програмних засобів, технологіями їх створення, використання, шляхами розповсюдження та збуту, а й кадрове забезпечення таких підрозділів. У відповідності з Законом України «Про основи національної безпеки України» наша держава проводить комплексну програму по усуненню загроз національної безпеки в різних сферах в тому числі і в інформаційній сфері. Пріоритетним напрямком цієї діяльності являється комп’ютерна злочинність та комп’ютерний тероризм.[1]
Підготовку фахівців в цій сфері необхідно починати з реформування діяльності відомчих закладів освіти з підготовки та перепідготовки фахівців експертів, перегляду навчальних планів, уведення нових предметів, таких як правова інформатика та інформаційне право, а також нових спеціалізацій з інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності ОВС, захисту відомчої інформації і боротьби з комп’ютерною злочинністю.
Крім підготовки кадрів, на належному рівні повинно проводитись криміналістичне забезпечення методики проведення таких комп’ютерних експертиз. Орієнтиром для розробки певних проблем пов’язаних з проведенням комп’ютерних судових експертиз а саме те що стосується шкідливих програмних засобів є не тільки потреби правоохоронної практики, а й потреби науки, яка забезпечує розробку складних для практики розслідування питань, виявлення нових напрямків профілактики цих злочинів.
В сучасних умовах співробітники правоохоронних органів не можуть в достатній мірі відслідковувати всі технічні досягнення та відкриття, що стрімко розвиваються в інформатиці. Фаховий рівень, досвід та технічні напрацювання осіб, що займаються незаконним виготовленням та поширенням шкідливих програмних засобів, дають змогу самим проводити такі дослідження і тому, як свідчить практика, найсучасніші розробки шкідливих програмних засобів йдуть на крок попереду від найсучасніших програмних засобів безпеки в сфері високих технологій. Тому одне з основних завдань експертних підрозділів на нашу думку є відслідковування таких новітніх технологій, теоретичне обґрунтування, розробка нових методик проведення експертиз з використанням таких технологій і кінцевий результат – впровадження таких методик в практику, тобто практичне проведення комп’ютеро-технічних експертиз.
Більш детально розглядаючи це проблемне питання необхідно зупинитись на тому, що за своїми завданнями та специфікою об’єктів дослідження, а саме шкідливих програмних засобів, вони поділяються на: технічну експертизу комп’ютерів та їх комплектувальних, яка проводиться для вивчення конструктивних особливостей і стану комп’ютера як до так і після впливу таких програмних засобів, його периферійних пристроїв, магнітних носіїв, комп’ютерних мереж, а також причин виникнення збоїв у роботі; експертизу даних і програмного забезпечення, яка здійснюється для вивчення інформації, що зберігається в комп’ютері та на магнітних носіях.
Такий вид злочинної діяльності із застосуванням шкідливих програмних засобів має свою специфіку: по перше, умови прояву такого злочину забезпечують відносно швидкий прояв суспільно-негативних наслідків. По-друге, вони дуже специфічні та потребують висококваліфікованих фахівців. По-третье, здійснюється така діяльність при безумовному дотриманні правил конспірації.[2] Тому для розробки необхідних методик, об’єктивному висвітлені проведених досліджень від експертних підрозділів в цьому напрямку в першу чергу вимагається:
- реалізація прогностичних функцій, що передбачає визначення невідомих явищ, процесів, законів, дій та перебігу подій, які будуть конкретними завданнями реалізації цієї функції;
- визначенні знань, які можуть бути покладені в основу прогностичного висновку;
- конкретизація факторів, які впливають, чи детермінують появу, зміну обставин, явищ, подій;
- встановлення можливостей впливу науки, практики на передбачувані явища, процеси, обставини;
- перевірки достовірності знань, які використовуються для прогнозування;
- формування вірогідного передбачення, прогнозування;
- встановлення обставин, які можуть негативно вплинути на спрогнозовані процеси, явища, події.[3]
Вищезазначені вимоги не є лише суто специфічними для розробки методик експертних досліджень в сфері високих технологій а являються загальними вимогами для будь-яких інших новітніх методик та видів експертних досліджень.
Ідеальними, варіантом вирішення проблеми було б створення міжвідомчого науково-дослідного інституту криміналістики. Такої думки слушно прислухатись, так як в Україні немає багато профільної науково-дослідної установи, на базі якої б забезпечувалась наукова розробка криміналістичних проблем саме в області проведення експертиз пов’язаних з розслідуванням злочинів у сфері створення, розповсюдження і збуту шкідливих програмних засобів. Мережа науково-дослідних установ Міністерства юстиції спрямована на проблематику судової експертології та основну увагу приділяє проведенню експертних досліджень, МВС маючи відповідний цільовий підрозділ лише частково вирішує завдання криміналістичного забезпечення практики напрацюваннями вчених-криміналістів відповідних кафедр вищих навчальних закладів МВС України.
Розробка конкретного науково-практичного засобу, криміналістичного прийому, методу, технології передбачає певну стадійну роботу. Серед її елементів стосовно експертиз пов’язаних з розслідування злочинів у сфері створення, розповсюдження і збуту шкідливих програмних засобів необхідно назвати:
а) конкретизацію того, що саме треба розробити;
б) визначення того, які саме якості повинні мати засоби, що розробляються (створенні моделі розробки);
в) вивчення доробки науковців різних галузей знань з метою визначення відповідності характеристик розроблених у цих галузях засобів вимогам запланованих для розробки для цілей криміналістики засобів;
г) визначення кола фахівців, наукових центрів, шкіл, які можуть забезпечити розробку необхідних засобів;
е) визначення матеріальних витрат, необхідних для забезпечення розробки тощо.
Криміналістичне забезпечення практики розслідування злочинів є іманентно суттєвою ознакою криміналістики та полягає у виявлені потреб слідчої практики й всебічному озброєні працівників правоохоронних органів дієвими криміналістичними рекомендаціями, які забезпечують оптимізацію розслідування злочинів.[4] В цьому ракурсі нагально постає проблема кадрового забезпечення експертних підрозділів. Їх належна професійна підготовка, розробка методик проведення експертиз. Постійний пошук спеціалістами експертної служби МВС України нових форм і методів експертної діяльності саме в сфері розслідування злочинів що пов'язані з створенням, розповсюдженням і збутом шкідливих програмних засобів, застосування в практиці нових науково-технічних засобів, методик та передових технологій сприяє підвищенню рівня техніко-криміналістичного забезпечення попередження, розслідування та розкриття злочинів та більш ефективно і повно задовольняти потреби слідчих апаратів у проведенні таких експертиз.

Список використаних джерел:

1.Закон України «Про основи національної безпеки України» від 19 червня 2003 року
2.Іщенко А.В. Методологічні проблеми криміналістичних наукових досліджень: Монографія / НАВСУ. Держ.науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України; Заг.ред..І.П.Красюка.-Київ. 2003.-359 с.
3.Іщенко А.В., Красюк І.П., Матвієнко В.В. Проблеми криміналістичного забезпечення розслідування злочинів. Монографія. Під загальною редакцією генерал-майора міліції заслуженого юриста України професора В.Д.Сущенка. – К., 2002
4.Експертно-криміналістичне забезпечення розкриття та розслідування злочинів: практика, досвід, проблеми. Випуск 1. Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. Під загальною редакцією І.П.Красюка. - К., 2002.-36 с. (Сер. Експертна служба МВС України)

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПЕРСПЕКТИВИ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ
30.11.2006 14:08




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше