:: LEX :: ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТИТУТ ФІНАНСОВОГО ПРАВА
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТИТУТ ФІНАНСОВОГО ПРАВА
 
22.02.2011 21:15
Автор: Ковальчук Людмила Сергіївна, студентка юридичного факультету Національного університету ДПС України
[Финансовое право. Банковское право]
Для визначення поняття фінансового контролю як інституту фінансового права, необхідно визначити місце даного інституту в системі фінансового права.
Фінансове право як самостійна галузь права пройшло довгий шлях свого становлення та розвитку, на кожному етапі якого виникали нові правові інститути, вдосконалювалася структура існуючих,   визначалось їх місце в системі цієї галузі.
Інститут фінансового контролю як специфічний інститут фінансового права є відокремленою сукупністю юридичних норм усередині фінансового права як галузі права, які об’єднані певною спільністю ознак регульованого ними виду однорідних суспільних  відносин (фінансово-контрольних) та має специфічні цілі і завдання. Щодо розміщення інституту фінансового контролю в системі фінансового права існують різні думки вчених. Вони по різному трактують саме поняття фінансового контролю і його місце в фінансовому праві. Варто зазначити, що більшість вчених (О.М. Александров, Н.О. Ковальва, А.І. Халфіна, Ю.А. Ровинський) відносять інститут фінансового контролю до загальної частитни [1, с. 34]. Іншу думку відстоює О.Ю. Грачова, яка вважає, що фінансовий контроль є не інститутом фінансового права, а його підгалуззю. На нашу думку фінансовий контроль краще називати інститутом фінансового права [2, с. 44].
Інститут фінансового контролю є відокремленою, стійкою групою норм, що регулюють єдиний комплекс правовідносин, які називаються фінансово-контрольні. Його норми є загальними для всіх фінансово-правових інститутів, що містяться в особливій частині фінансового права. Фінансовий контроль, як інститут загальної частини фінансового права складається з фінансово-правових норм, які визначають поняття фінансового контролю, його мету і завдання, цілі та принципи, а також суб’єкти, об’єкти, предмет, види, форми і методи, тобто регулюють організацію і порядок проведення фінансового контролю.
Підводячи підсумок варто сказати, що фінансовий контроль посідає одне з основних місць серед інститутів фінансового права, фінансовий контроль є гарантом суверенітету держави, її цілісності та економічного процвітання, але на даний час роль фінансового контролю в діяльності держави не значний, оскільки не розроблений механізм правового регулювання даної діяльності.
Для підвищення ролі фінансового контролю в Україні, вирішення основних проблем у державі, що пов’язані з цим питанням, необхідно реформувати систему фінансового контролю шляхом реалізації таких основних напрямів: прийняття Закону України «Про фінансовий контроль в Україні»; створення необхідних умов для здійснення незалежного контролю за використанням фінансових ресурсів у державі; впровадження нової інформаційної системи, яка б забезпечила обмін необхідною інформацією між контрольними органами у державі; вирішити на законодавчому рівні питання, пов’язані з матеріальним забезпеченням працівників контролюючих органів тощо.

Література:
1. Германчук П.К.,Стефанюк І.Б., Рубан Н.І., Александров В.Т., Назарчук О.І. Державний фінансовий контроль: ревізія і аудит.-К.: НВП «АВТ», 2004-34.
2. Грачева Е.Ю. Проблемы правового регулирования государственного финансового контроля.-М.: Юриспруденция, 2000. – с. 44.


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ЧИННОЇ СИСТЕМИ ПОДАТКОВИХ ДОХОДІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ
22.02.2011 21:24
ОКРЕМІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФІНАНСОВОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРИМУСУ
18.02.2011 21:49




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше