:: LEX :: ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО АБО РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЙОГО СТАТЬ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО АБО РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЙОГО СТАТЬ
 
14.06.2016 12:41
Автор: Товтин Світлана Вікторівна, здобувач кафедри кримінального права і процесу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

Під час встановлення особи невпізнаного скелетованого та (або) розчленованого трупа виникає необхідність встановити стать людини.

У ході дослідження такого трупа, у першу чергу, стать встановлюється по типу оволосіння, розвитку вторинних і первинних статевих ознак, тілобудові, а також по зачісці і одягу, у скелетованих трупів – за характером будови і розмірами черепа, формою і пропорціями кісток скелета або окремим кісткам, особливостям будови і розмірам зубів, за наявністю у ядрах клітин м’язової тканини, у цибулині волосся характерного для жінок статевого хроматину [1, с. 161].

Однак на скелетованих трупах, коли визначити стать за статевими органами неможливо, статеву приналежність встановлюють за волоссям, зубами, черепом, кісткам скелета, клітинами кісткової тканини.

На даний час, з певним ступенем достовірності, встановити стать скелетованого трупа можливо за тазовими кістками, лопатками, ключицями, плечовими та ліктьовими кістками, кістками зап’ястя, п’ясними кістками, основними і кінцевими фалангами пальців, під’язиковою кісткою, грудиною, хребцями, ребрами, стегновими кістками та ін. Однак, у даному випадку, найбільш достовірно стать визначають за тазовими кістками, на яких статеві ознаки починають проявлятися з 10 років [2, с. 221].

Стать скелетованого трупа також можна встановити по черепу: за вимірювальними (краніометричними) даними; за якісними анатомо-морфологічними ознаками. Однак, визначення статі лише за вимірювальними ознаками людини вдається у 75-80% випадків, а за анатомо-морфологічними ознаками – у 90-93% випадків [2, с. 221].

У ході встановлення статі розчленованого трупа, на статеву приналежність окремих частин можуть указувати такі ознаки: стан оволосіння, округлі форми тіла, молочні залози, наявність рубців вагітності, розвиток м’язів і підшкірного жирового прошарку та ін. Можливе визначення статевої приналежності розчленованого трупа за кістками тазу, лонною дугою, лопаткою, черепом, грудиною, плечовими та стегновими кістками, ключицею та ін. [3, с. 440].

Дослідження волосся як біологічного утворення організму людини також може бути одним із засобів встановлення особи. За певних умов, волосся добре зберігається навіть після скелетування трупа. Досліджується волосся у ході судово-біологічної або судово-медичної експертиз. У волоссі досить добре встановлюються антигени системи АВО, а у випадку наявності кліткових елементів цибулин волосся, може бути проведена його статева диференціація [1, с. 169-170].

Зрізи (обломки) нігтів є біологічним об’єктом і також дають можливість встановити стать людини. Так судово-біологічним дослідженням нігтьових пластин можна встановити генетичну стать людини за Х та Y-хроматином кліткових ядер [4].

Отже, сучасний розвиток криміналістики та судової медицини дозволяє достовірно встановити стать навіть скелетованого та (або) розчленованого трупа.




Література:

1. Шухнин М. Н. Неопознанный труп. Установление личности / М. Н. Шухнин. – М. : Юрлитинформ, 2006. – 224 c.

2. Федосюткин Б. А. Справочник следователя по медицинской криминалистике. – Ростов-на-Дону : изд-во «Приазовский Край», 2010. – 512 с.

3. Вещественные доказательства : информационные технологии процессуального доказывания / Г. С. Бежанишвили, Ю. М. Воронков, И. В. Горбачев и др. ; отв. ред. В. Я. Колдин ; Российский федеральный центр судебной экспертизы при Минюсте РФ ; Российский центр судебно-медицинской экспертизы Министерства здравоохранения РФ. – М. : Норма, 2002. – 768 с.

4. Загрядская А. П. К определению половой принадлежности ногтевых пластинок по тесту полового хроматина / А. П. Загрядская, Л. С. Федорцева // Вопросы судебно-медицинской экспертизы и криминалистики. – Горький: [б. и.], 1972. – Вып. 4. – С. 155-159.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НАРКОЛАБОРАТОРІЙ В УКРАЇНІ
29.06.2016 19:22
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОПИТУ
29.06.2016 19:18
НАРУШЕНИЕ РАВНОПРАВИЯ ГРАЖДАН ПО УГОЛОВНОМУ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВУ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА И УКРАИНЫ: СРАВНИТЕЛЬНО-ПРАВОВОЙ АНАЛИЗ
24.06.2016 11:21
ДО ПОНЯТТЯ ПРО «ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ» В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ
07.07.2016 23:08
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ДОПИТУ СУДОВОГО ЕКСПЕРТА З МЕТОЮ РОЗ’ЯСНЕННЯ ВИСНОВКУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ
07.07.2016 23:07
ДО ПИТАННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ЗАТРИМАННЯ ПРАВОПОРУШНИКА З РЕЧОВИМИ ДОКАЗАМИ»
06.07.2016 10:56
ВСТАНОВЛЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ РОЛЕЙ УЧАСНИКІВ ОРГАНІЗОВАНОЇ ГРУПИ, ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ПІДРОБЛЕННЯ ГРОШЕЙ
06.07.2016 10:55




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше