:: LEX :: ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ
 
11.12.2007 08:32
Автор: Лапкін Андрій Васильович, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого
[Уголовное право. Уголовный процесс. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]
Права потерпілого, передбачені КПК України, можуть залишитися декларативними з огляду на те, що участь у кримінальному судочинстві вимагає відповідної правової підготовки. Очевидно, що у судовому розгляді справи, як і у кримінальному процесі взагалі, повинні брати участь професіонали. У необхідних випадках, така правова допомога потерпілому чи представництво його інтересів у суді юристом-професіоналом, повинна надаватися безоплатно, за рахунок держави чи спеціального фонду.
Правова допомога потерпілому повинна включати: 1) фахові консультації з питань застосування матеріальних норм права (сутність обвинувачення, кваліфікація злочину тощо) та процесуальних норм, а також тактико-методичних аспектів підтримання обвинувачення в суді; 2) представництво інтересів потерпілого у суді адвокатом чи іншим правником-спеціалістом.
Щоб створити правове підґрунтя закріплення і реалізації вказаних положень, необхідно в якості одного з принципів кримінального процесу закріпити принцип забезпечення потерпілому права на захист його прав і законних інтересів.
В.Трофименко вважає, що доцільно ввести інститут обов’язкової участі адвоката-представника потерпілого у разі, коли через фізичні або психічні вади потерпілий потребує захисту, за умови, що потерпілий бажає цього захисту, але за відсутності коштів чи з інших об’єктивних причин не може запросити такого представника.
Ще далі пішли В.Півненко та Є.Мірошниченко, які наполягають на тому, що потерпілий повинен захищати свої права самостійно чи з допомогою професійного захисника (адвоката), участь якого гарантується державою і в усіх без винятку випадках здійснюється за її рахунок.
В. Гошовський та О. Кучинська наголошують, що адвокати поки що занадто рідко представляють інтереси потерпілих через те, що, з одного боку, потерпілі не знають свого права запросити адвоката як представника своїх прав і законних інтересів, порушених злочином, а з іншого – тим, що не всі потерпілі взмозі оплатити послуги адвоката.
Аналогічні погляди мають і російські дослідники. Ними звертається увага на те, що об¢єм прав, наданих адвокату-захиснику обвинуваченого, і адвокату-представнику потерпілого, істотно різниться. Права адвоката потерпілого чітко не визначені, просто прирівняні до прав потерпілого. Тому в даному випадку говорити про належну правову захищеність потерпілого можна з великою натяжкою.
Деякі вчені стоять на позиціях, що доцільно урівняти в правах потерпілого і підозрюваного (обвинуваченого) при закріпленні правового становища їх представників, оскільки повноваження захисника спеціально передбачені, а повноваження представника потерпілого похідні від прав останнього.
Н.Говорков вважає, що якщо потерпілий заявить про свою неспроможність без кваліфікованої допомоги підтримувати обвинувачення, то суд зобов¢язаний надати йому час на підготовку, а також забезпечити безкоштовним адвокатом, тим самим урівнюючи можливості потерпілого з можливостями підсудного, якому адвокат надається в обов¢язковому порядку.
Позитивним кроком на шляху до вирішення цієї проблеми можна вважати те, що у проекті нового КПК України за п.4ст.57 потерпілий має право мати представника або користуватися правовою допомогою адвоката чи іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. У встановлених законом випадках користуватися правовою допомогою за рахунок держави.
Можна зробити однозначний висновок: при прийнятті нового Кримінально-процесуального кодексу України повинна бути врахована можливість потерпілого безперешкодно, а за потреби – і безкоштовно отримати правову допомогу як одна з найважливіших гарантій забезпечення його прав і законних інтересів у сфері кримінального судочинства.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОМИЛКИ, ЯКІ НЕ ПОВИННІ ДОПУСКАТИСЯ ПРИ ОГЛЯДІ МІСЦЯ ПОДІЇ
30.11.2007 17:53
КРИМІНОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ ЗЛОЧИННИХ ДІЯНЬ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У СФЕРІ ОБІГУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ТА ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
29.11.2007 19:18
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАЦІ ОСІБ, ЗАСУДЖЕНИХ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
10.12.2007 20:00
НЕКОТОРЫЕ АСПЕКТЫ ПРАВОВОЙ РЕГЛАМЕНТАЦИИ ПРЕСТУПЛЕНИЙ СОВЕРШАЕМЫХ В СФЕРЕ МЕДИЦИНСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ
08.12.2007 13:34
ЩОДО КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ЖИТЛА
05.12.2007 19:47
ПРИЧИНИ ТА УМОВИ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ДІЯЛЬНІСТЬ УСТАНОВ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ
05.12.2007 18:17




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше