:: LEX :: РОЛЬ ГААЗЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ З МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА В УНІФІКАЦІЇ ПРАВОВИХ НОРМ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЛЬ ГААЗЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ З МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА В УНІФІКАЦІЇ ПРАВОВИХ НОРМ
 
21.09.2017 01:09
Автор: Сомко Вікторія Анатоліївна, Вищий навчальний заклад «Університет економіки та права «КРОК»
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право]

Серед органів, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права провідна роль належить міжнародним організаціям – Гаазькій конференції з міжнародного приватного права, Міжнародному інституту уніфікації приватного права (УНІДРУА), Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО), Міжнародній морській організації (ІМО), Міжнародній організації праці (МОП), Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) та іншим. При цьому Гаазька конференція з міжнародного приватного права займає домінуючу позиції серед всіх інших міжнародних організацій, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права. 

Гаазька конференція з міжнародного приватного права – одна з найдавніших міжнародних організацій (створена у 1893 р.), робота якої спрямована на уніфікацію правових норм, в основному в галузі сімейних, спадкових, комерційних, транспортних правовідносин та міжнародного цивільного процесу [3, с.5]. Протягом тривалого часу виникнення та історичного розвитку Гаазька конференція з міжнародного приватного права перетворилася на по-справжньому потужну світову міжнародну міжурядову організацію. Основним функціональним призначенням Конференції є діяльність по «прогресивній уніфікації норм міжнародного приватного права» (ст. 1) [1], як це визначено в Статуті Організації. 

Незважаючи на те, що ідея загальної кодифікації колізійних норм нині майже нездійсненна, Конференція намагається досягти успіху у окремих питаннях, перш за все, шляхом уніфікації колізійних норм, хоча у окремих випадках вона використовує і матеріальні норми міжнародного приватного права з метою створення одноманітного міжнародного правила [2, с.31].

Гаазька конференція з міжнародного приватного права є постійно діючою організаційною формою співробітництва держав у різних сферах суспільної діяльності, тобто міжнародною міжурядовою організацією, заснованою на основі міжнародної угоди, тобто укладання багатостороннього міжнародного договору у відповідності з нормами міжнародного права. 

Головною місією Гаазької конференції є робота по прогресивній уніфікації норм міжнародного приватного права. Це вимагає знаходження міжнародно-погоджених підходів, стосовно питань судової юрисдикції, діючого законодавства та визнання й застосування судових рішень в різноманітних сферах. Виконуючи цю місію, Конференція за роки своєї діяльності стала центром юридичного і адміністративного співробітництва в галузі приватного права, особливо з питань захисту сім’ї і дітей та цивільного процесуального права. Шляхом узгодження правових систем і співробітництва, Гаазька конференція прагне побудувати атмосферу довіри в застосуванні приватного права в міжнародному контексті.

Основним методом досягнення поставлених цілей Конференції являється проведення широкомасштабних переговорів і розробка багатосторонніх конвенцій в різних сферах міжнародного приватного права: міжнародне співробітництво по судовим і адміністративним справам, колізійні норми стосовно контрактів, делікти, статус і захист неповнолітніх, сімейні відносини, заповіти, визнання правоздатності компаній, юрисдикція і виконання іноземних судових рішень тощо. Відзначимо, що приєднання України до розроблених Конференцією конвенцій, а також до договорів, прийнятих в рамках УНІДРУА і ЮНСІТРАЛ, сприяло ліквідуванню бар’єрів в міжнародній торгівлі і дозволило українським бізнесменам почувати себе при укладенні угод з іноземцями на рівних. Також приєднання до конвенцій Гаазької конференції значно полегшило вітчизняним підприємцям судові розгляди з іноземцями. 

Ми підтримуємо позицію В.В. Попко, який наголошує, що виходячи з ролі Гаазької конференції в сфері уніфікації приватного права, Україна повинна не тільки усвідомити значення цієї організації, але й активно в ній співпрацювати заради своїх інтересів. З огляду на це, членство України у Гаазькій конференції є важливим елементом інтеграції до європейського та світового правового простору [3, с.5]. Україна набула членство в Гаазькій конференції з міжнародного приватного права 3 грудня 2003 року, а з 2002 року значилась спостерігачем при цій міжнародній організації. Членство України у Гаазькій конференції відкрило широкі можливості для врегулювання на багатосторонньому рівні колізійних питань у сфері цивільного права, участі в підготовці й прийнятті конвенцій, що розробляються в рамках Організації, а також в налагодженні стосунків з представниками інших держав-учасниць. 

На нашу думку, участь України в різних міжнародних організаціях, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права, в тому числі Гаазької конференції є необхідною передумовою використання їх можливостей у напрямку адаптації вітчизняного законодавства до європейських та міжнародних стандартів. Крім того, членство нашої країни в Конференції дозволяє їй впливати на процес вироблення нових міжнародних договорів, розвивати співпрацю з іншими державами-членами Конференції в області міжнародного приватного права, відстоювати свої інтереси на міжнародному рівні.

Література:

1. Статут Гаазької конференції з міжнародного приватного права від 31.10.1951 р. (Редакція від 30.06.2005, підстава 998_248) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/998_401

2. Иссад М. Международное частное право / М. Иссад. – М.: Прогрес, 1989. – 400 с.

3. Попко В.В. Уніфікація норм міжнародного приватного права в рамках Гаазької конференції: дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Вадим Вікторович Попко. – К., 2006. – 220 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАХИСТ ГРОМАДЯНАМИ ПРАВА НА ПОВАГУ ДО ПРИВАТНОГО І СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ ТА ПРАВА НА ШЛЮБ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СУДІ З ПРАВ ЛЮДИНИ
22.09.2017 15:36
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЗАПОВІДАЛЬНОГО ВІДКАЗУ
21.09.2017 00:39
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ
05.09.2017 10:16




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше