:: LEX :: ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ СЕРЕД МОЛОДІ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ СЕРЕД МОЛОДІ В УКРАЇНІ
 
06.05.2019 13:16
Автор: Пильгун Наталія Василівна, доцент кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук, доцент, юридичний факультет, Національний авіаційний університет; Кириченко Вікторія Вячеславівна, студентка юридичного факультету Національного авіаційного університету
[Секция 1. Теория государства и права. Философия права]

Проблема правового нігілізму в Україні є надзвичайно актуальною, адже це явище є серйозним гальмом у формуванні не тільки політико-правової культури та свідомості, його негативні вияви знаходять свій прояв у всіх сферах державного будівництва, що створює серйозні проблеми у розбудові Української держави. Варто зазначити, що низька правова культура, деформація правосвідомості являють собою реальну або потенційну небезпеку для правопорядку, через що боротьба з ним стає надзвичайно важливою і потребує постійного перебування в полі зору держави і права.

Однією з причин правового нігілізму саме в нашій країні є те, що Україна є молодою державою і ще тільки шукає близьку за своїм менталітетом особливість правової системи. Але з огляду на те, що саме молодь є рушійною силою всіх докорінних змін в усіх державах усіх часів, то особлива небезпека сучасного правового нігілізму в Україні полягає в тому, що він деформує правосвідомість людини і це надзвичайно негативно впливає на формування світогляду і правової культури української молоді. 

Які ж шляхи подолання правового нігілізму серед молоді України? 

Насамперед, необхідним є вирішення ряду соціально-економічних, політико-правових та інших проблем, які глибоко стосуються не лише дорослих громадян, а й підростаючого, молодого покоління.

По-друге, варто удосконалювати сучасне законодавство, спираючись на потреби індивіда і суспільства.

Ні для кого не секрет, що сучасна молодь живе в момент технологізації суспільства, тому свідомість молодого покоління працює вже зовсім по-новому, має нові пріорітети, нові здібності та інтереси. Тому для того, щоб викликати повагу індивіда до права, потрібно створити право, яке б працювало на користь молоді, створючи нові основи для будування майбутнього. 

Для цього необхідно спрямувати роботу законодавства на врегулювання найновіших відносин в суспільстві, які надзвичайно швидко змінюються, в ногу з розвитком самого суспільства. Мало того, держава має передбачати виникнення нових суспільних відносин і не допускати неготовності законодавста до розвитку нових обставин.

Така діяльніть дасть можливіть правового забезпечення тих сфер життя людини, які зараз викликають суперечності, через прогалини у праві. 

По-третє, необхідною є активна боротьба зі злочинністю, різними формами правопорушень і, особливо, з корупцією.

З огляду на те, що людину, як-не-як, формує суспільство, на особливо нестійку життєву позицію молоді постійно впливають різні фактори, в тому числі і рівень правопорушень та злочинності, з якими треба не лише боротися, а й попереджати їх, адже збиток, нанесений злочинністю суспільству  ̶  величезний. Попередження злочинності має на меті не допустити настання цих збитків.

Як писав італійський мислитель Чезаре Беккаріа: «Краще попереджувати злочини, ніж карати за них. Це становить мету будь-якого хорошого законодавства, яке, по суті, є мистецтвом вести людей до найбільшого щастя чи, можливо, меншого нещастя, якщо міркувати з погляду співвідношення добра і зла в нашому житті» [1, с. 131].

На формування правовї культури молоді також впливає фактор закорумпованості  суспільства. З огляду на те, що всі люди живуть в постійній взаємодії один з одним і потреби суспільства порівняно з можливістю їх реалізації досить великі, надзвичайно важливою проблемою на шляху подолання правовго нігілізму є корупція. 

По-четверте, слід вивчати досвід передових зарубіжних країн щодо формування правової культури та правової свідомості, особливо, серед студентської молоді, для аналізу і прогнозування можливості ефективного застосування таких заходів у нашій державі.

По-п'яте, важливим для подолання правового нігілізму в Україні є проведення активного цілеспрямованого правового виховання. 

Становлення України як незалежної, демократичної, правової та соціальної держави, курс на неухильне дотримання прав і свобод людини та громадянина, домінування права в усіх сферах життя держави вимагає високої правосвідомості, правової культури та правової освіченості як суспільства загалом, так і кожного індивіда окремо [3, с. 122]. 

Тому основоположне місце серед шляхів подолання правового нігілізму посідає саме цілеспрямоване правове виховання, як в колі сім'ї (адже якщо дитина бачить негативні вияви щодо норм права у поведінці дорослих, то у неї також формується інфантильне ставлення до права, заперечення його ролі у суспільному житті, виникає бажання використати свої знання з метою “обійти” закон для задоволення власних потреб, і навпаки ) так і в освітніх закладах [ 2, с. 77].

Заходи правового виховання сприятимуть формуванню високої правової свідомості та культури, процесу соціалізації – входження індивіда до правового середовища, послідовне набуття ним правових знань, залучення його до правових цінностей.

Отже, зважаючи на вищесказане, можна зробити висновок, що правовий нігілізм є набагато глибшою проблемою, ніж можна уявити. ЇЇ вирішення охоплює надзвичайно велике коло суспільних відносин: від подолання соціально-економічних проблем, аж до правового виховання. А з огляду на те, що Україна є молодою державою, яка ще тільки формує свої правові особливості, важливого значення набуває проблема подолання правового нігілізму саме серед молоді України, що в майбутньому забезпечить прогресивний розвиток не лише суспільних відносин, а й держави в цілому.

Література:

1. Беккариа Ч. О преступлениях и наказаниях / Сост. и предисл. B.C. Овчинского. — М.: ИНФРА-М. 2004. — 184 с.

2. Макарова О. Правовий нігілізм і правовий ідеалізм: реалії сьогодення / О. Макарова // Підприємство, господарство і право. – 2009. – №1 (157). – С. 76-78.

3. Ряшко В. Нігілізм як антипод правової культури та деформації правосвідомості / В. Ряшко, О. Ряшко // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Юридичні науки. - 2014. - № 782. - С. 118-122.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВПЛИВ ХРИСТИЯНСЬКИХ НОРМ НА ПОЗИТИВНЕ ПРАВО: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
08.05.2019 19:50
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВІДУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ КРАЇН ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПРОСТОРУ (КАЗАХСТАН, ТУРКМЕНІСТАН, КИРГИЗСТАН, ТАДЖИКИСТАН, УЗБЕКИСТАН)
07.05.2019 16:58




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше