:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ АДВОКАТУРИ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ АДВОКАТУРИ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ
 
09.05.2024 09:34
Автор: Безега Тетяна Михайлівна, кандидат історичних наук, доктор філософії, докторант кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, адвокат, м. Ужгород, Україна
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

З початком широкомасштабної збройної агресії росії та введення воєнного стану відбулось ряд змін в діяльності такого важливого інституту як адвокатура. Багато громадян нашої країни були змушені покинути свої рідні оселі та робочі місця, а також вступили до лав Збройних Сил України. Значна кількість адвокатів разом з патріотично налаштованим населення взяли до рук зброю та пішли захищати Україну. 

Вступаючи на військову службу вони поклялись народу України завжди бути вірними і відданими йому, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів, неухильно дотримуватись Конституції і законів України, зберігати державну та військову таємницю [1]. Враховуючи ці обставини інститут адвокатури як і в цілому правова система нашої держави вимушені були розпочати працювати за правилами воєнного часу [2].

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено несумісною з діяльністю адвоката військова або альтернативна (невійськова) служба. Беззаперечно, таке поєднання є неможливим як для адвокатів так і для військових. У разі виникнення зазначених обставин несумісності (наприклад, вступ адвоката на службу до Збройних Сил України), адвокат у триденний строк зобов’язаний подати до ради адвокатів регіону за адресою свого робочого місця заяву про зупинення адвокатської діяльності [3].

Як відомо, збройна агресія російської федерації застала зненацька в тому числі і адвокатів. Відповідно до цих обставин Рада адвокатів України (РАУ) прийняла рішення від 03 березня 2022 року № 24 «Про особливості проходження адвокатами військової або альтернативної (невійськової) служби у період воєнного стану», в якому зазначено, що період воєнного стану не вважати порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та не застосовувати таку підставу для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності [4].

Дане рішення РАУ було прийнято із врахуванням указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, яким в Україні введено воєнний стан у зв'язку з агресією російської федерації проти України та з метою виконання заходів правового режиму воєнного стану, а також для забезпечення прав адвокатів у період оголошеного воєнного стану [5].

Згодом, через неоднозначність сприйняття змісту вище згаданого рішення РАУ від 03 березня 2022 року № 24 було прийняте наступне рішення від 02.08.2022 р. №60 «Щодо виконання адвокатами вимог, передбачених пунктом 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»», в якому роз’яснено адвокатам, що якщо через термінову мобілізацію адвокат не встиг з очевидних підстав зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю (подати відповідну заяву), то він не повинен нести за це дисциплінарну відповідальність, однак коли у адвоката-військовослужбовця виникне можливість – він має подати заяву про зупинення адвокатської діяльності. Здійснення адвокатської діяльності в умовах несумісності не допускається.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 34 профільного закону порушення вимог несумісності є дисциплінарним проступком адвоката, та є відповідно підставою для притягнення адвоката до відповідальності ч. 1 ст. 34 Закону [6].

В рішенні від 11-12 серпня 2023 р. №89 «Про внесення змін до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю» Рада адвокатів України внесла доповнення до згаданого Положення (затвердженого рішенням Ради адвокатів України № 80 від 01 червня 2018 року зі змінами), а саме: пункт 11.13 статті 11 Положення новою частиною наступного змісту: «На період воєнного стану, якщо за результатами оцінювання стажування радою адвокатів регіону у порядку статті 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ухвалено рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особі, стосовно якої існують обставини несумісності визначені пунктом 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», остання повинна їх усунути протягом шести місяців після скасування воєнного стану на території України» [7].

Вказаними змінами Рада адвокатів України фактично захистила інтереси тих кандидатів в адвокати, які пройшли усі необхідні кваліфікаційні процедури для отримання свідоцтва, але були призвані на військову службу. Аби захисники України не втратили можливість стати адвокатами, строк усунення ними обставин несумісності був продовжений [8].

В свою чергу, треба зауважити, що в 2014 році при Національній асоціації адвокатів України (НААУ) був створений Комітет з військового права, який з початком військових дій в 2022 році посилено активізував свою діяльність та підготував дві пам’ятки з надання правничої допомоги військовим ЗСУ – для адвокатів та власне для військових, щодо підстав і порядку звільнення з військової служби під час воєнного стану і відстрочки від призову під час мобілізації [9]. А саме: «Пам’ятка адвокату з оформлення правовідносин із військовослужбовцем ЗСУ» та «Пам’ятка військовослужбовцю з оформлення правовідносин з адвокатом». 

Щоб полегшити адаптацію та посилити інформаційне забезпечення, в 2022 році при НААУ також був створений Центр надання методичної допомоги та координації волонтерської допомоги військовослужбовцям [10]. Основним завданням Центру є інформаційна, методична та інша підтримка адвокатів, які надаватимуть правничу допомогу військовослужбовцям Probono. Така можливість була передбачена насамперед рішенням Ради адвокатів України від 23 квітня 2016 року № 118 «Про затвердження роз'яснення щодо можливості надання адвокатом (адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням) правової допомоги безоплатно (Probono)» [11]. Слід зазначити, що адвокати можуть за заявою вносити до свого профілю в ЄРАУ відмітку про надання послуг Probono для військовослужбовців[12]. Нова функція додана на підставі рішення РАУ від 29 квітня 2022 р. № 44 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України» [13].

Підсумовуючи, хочеться наголосити на тому, що несення військової служби та заняття адвокатською діяльністю (складання процесуальних документів, участь у судових засіданнях, в т.ч. через відеоконференцзв’язок) містить склад дисциплінарного проступку.

Поєднання професій зумовлює неналежне виконання громадянином обов’язків як військовослужбовця із захисту суверенітету та незалежності держави, так і адвоката – із здійснення захисту, представництва та надання інших видів правничої допомоги клієнту [14]. Відповідно до тих обставин в яких опинились не тільки адвокати, але і вся держава Національною асоціацією адвокатів України, належним чином вносились зміни до профільних нормативних актів.

Отже, як бачимо, інститут адвокатури України докладає значних зусиль для збереження цінностей верховенства права, аби адвокатура в цілому та адвокатська спільнота зокрема продовжувала якісно функціонувати, незважаючи на складнощі воєнного періоду.

Література:

1. Tetyana Vilchyk “Advocacy in Ukraine during martial law and past-war restoration conditions: legal organizational and operational issues”. Revista Jurídica. Portucalense. # 32/2022. 

2. Безега Т. Особливості публічного адміністрування в адвокатурі України// Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Харків, 16 грудня 2022 р.) / [редкол.: Т.Б.Вільчик (голова) та ін.] – Харків: Право, 2022. – С. 17-21. https://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/19567/6/Advokatura_Ukr_16-12-2022-.pdf 

3. Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Закон № 5076-VI. ст. 2 82 (2012). URL: Відновлено з https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5076-17#Text.

4. Про особливості проходження адвокатами військової або альтернативної (невійськової) служби у період воєнного стану: рішення Ради адвокатів України від 03 березня 2022 року № 24. URL: https://unba.org.ua/assets/uploads/legislation/rishennya/2022-03-24-r-shennya-rau-24_6244383f5d80a.pdf

5. Військова служба під час воєнного стану не вважатиметься порушенням вимог несумісності для адвокатів – рішення РАУ. 01.04.2022 р. URL: https://unba.org.ua/news/7361-vijs-kova-sluzhba-pid-chas-voennogo-stanu-ne-vvazhatimet-sya-porushennyam-vimog-nesumisnosti-dlya-advokativ-rishennya-rau.html 

6. Щодо виконання адвокатами вимог, передбачених пунктом 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»: рішення Ради адвокатів України від 02 серпня 2022 року № 60 URL: https://unba.org.ua/assets/uploads/legislation/rishennya/2022-08-02-r-shennya-rau-60_62fcfb1dae508.pdf

7. Про внесення змін до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю: рішення Ради адвокатів України від 11-12 серпня 2023 року № 89 URL: https://unba.org.ua/assets/uploads/legislation/rishennya/2023-08-12-r-shennya-rau-89_64ef94e03fbfb.pdf

8. Аби стати адвокатом, військовослужбовець може усунути несумісність після війни. 07.09.2023 р. URL: https://unba.org.ua/news/8310-abi-stati-advokatom-vijs-kovosluzhbovec-mozhe-usunuti-nesumisnist-pislya-vijni.html

9. Інформаційний дайджест у сфері військового права за квітень-липень 2022 року. Випуск 1 Центр надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців НААУ Комітет з військового права НААУ 2022 р. URL: https://unba.org.ua/assets/uploads/publications/

10. Комітет з військового права НААУ підготував пам’ятки з надання правничої допомоги військовим ЗСУ. 02.05.2022 р. URL: https://unba.org.ua/news/7409-komitet-z-vijs-kovogo-prava-naau-pidgotuvav-pamyatki-z-nadannya-pravnichoi-dopomogi-vijs-kovim-zsu.html

11. Про затвердження роз’яснення щодо можливості надання адвокатом (адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням) правової допомоги безоплатно (Probono): рішення Ради адвокатів України від 23 квітня 2016 року № 118. URL: http://unba.org.ua/assets/uploads/ legislation/rishennya/2016-04-23-r-shennya-rau118_5735a1d5d7a7a.pdf.

12. В особистому онлайн-кабінеті адвокати можуть додати відмітку про послуги ProBono для ЗСУ. 10.05.2022 р. URL: https://unba.org.ua/news/7414-v-osobistomu-onlajn-kabineti-advokati-mozhut-dodati-vidmitku-pro-poslugi-pro-bono-dlya-zsu.html

13. Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України: рішення Ради адвокатів України від 29 квітня 2022 р. № 44 URL:https://unba.org.ua/assets/uploads/legislation/rishennya/2022-04-29-r-shennya-rau-44_627a42765c177.pdf

14. Колесник Г. Чому не буває військових-адвокатів. 12.01.2024 р.URL: https://unba.org.ua/publications/8692-chomu-ne-buvae-vijs-kovih-advokativ.html

____________________

Науковий консультант: Вільчик Тетяна Борисівна, доктор юридичних наук, професор кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СУСПІЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНЕ ДІЯННЯ ЯК ОЗНАКА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 347 КК УКРАЇНИ
17.05.2024 16:55
ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПРИМУШУВАННЯ ДАВАТИ ПОКАЗАННЯ
17.05.2024 16:50
ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
16.05.2024 14:58
КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ
13.05.2024 10:53
ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
09.05.2024 09:45
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОВЕДЕННЯ ДО САМОГУБСТВА
07.05.2024 17:47
ФОРМИ ПРОЯВУ КОЛАБОРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА
01.05.2024 11:36




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше