:: LEX :: СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 64)

Срок представления материалов

12 сентября 2024

До начала конференции осталось дней 48


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
 
10.06.2024 09:21
Автор: Саєнко Олександр Дмитрович, здобувач ступеня доктора філософії, Приватний вищий навчальний заклад «Європейський університет»
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

В даний час, незважаючи на заходи, що вживаються з боку держави, продовжує залишатися актуальною проблема боротьби з незаконним обігом зброї (ст. 263, 263-1 Кримінального кодексу України), актуальність якої посилюється військовими діями, які створюють позитивні умови для насичення нелегального ринку вогнепальної зброї. Тому зростає кількість даного виду злочинів у загальній структурі злочинності, а небезпека предмета злочину зумовлює необхідність детального вивчення незаконного обігу зброї та вироблення заходів, спрямованих на боротьбу із цим явищем.

Криміналістична характеристика як інформаційна модель злочину, сприяє швидкому розслідуванню відповідального злочину, забезпечуючи слідчого відомостями про його типові ознаки. Не зупиняючись на всіх елементах криміналістичної характеристики незаконного обігу зброї, вважаємо за необхідне розглянути спосіб скоєння цього злочину, що є одним із ключових у визначенні подальшого напрямку розслідування.

Розглядаючи способи вчинення незаконних дій щодо зброї, її складових частин та компонентів, можна виділити кілька альтернативних дій: незаконне виготовлення, придбання, передача у володіння, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння вогнепальної зброї.

Під виготовленням вогнепальної зброї, її складових частин або компонентів слід розуміти створення таких об'єктів або відновлення втрачених вражаючих властивостей вже існуючої зброї, її складових частин або компонентів, а також переробку будь-яких предметів, внаслідок якої вони набули властивостей вогнепальної зброї, компонентів або складових частин такої зброї. Наприклад, виготовлення обрізу з мисливської рушниці, не залежно від її виду (нарізна або гладкоствольна), так як виготовлена таким чином зброя не може використовуватися для полювання, що переводить її в розряд кримінальної зброї, яка потенційно може застосовуватися для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

До такого способу як придбання вогнепальної зброї, її складових частин та компонентів відносяться купівля, міна (у разі отримання зброї замість іншого об'єкта), отримання даних предметів як винагороду за послугу, присвоєння знайденого тощо. Особливістю купівлі або міни вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів буде наявність другого злочинця, що збуває цю зброя або її частини, який також підлягає кримінальній відповідальності.

Розглядаючи питання збуту вогнепальної нарізної зброї, її складових частин або компонентів, необхідно мати на увазі, що до такого способу буде ставитися не тільки продаж, а й дарування, міна (у разі, коли суб'єкт передає зброю замість іншого предмета) та інші форми відчуження. Крім того, варто відзначити, що даний спосіб має розглядатися у зв'язку з раніше розглянутим – придбанням. 

Щодо зберігання вогнепальної зброї, її складових частин та компонентів, то такі незаконні дії є продовженням раніше згаданих розкрадання, придбання чи виготовлення. Для зберігання злочинці можуть споруджувати різні схованки, закопувати зброю, попередньо змастивши її та відповідним чином упакувавши, або зберігати його разом з «легальною» зброєю у спеціальному сейфі чи ящику. 

Література:

1. Кримінальний кодекс України: від 05.04.2001 р. № 2341-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n1893

____________________ 

Науковий керівник: Кравчук Петро Юрійович, кандидат юридичних наук, доцент, Приватний вищий навчальний заклад «Європейський університет»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
CУДОВИЙ КОНТРОЛЬ У СИСТЕМІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ФУНКЦІЙ
13.06.2024 10:53
ФЕНОМЕНОЛОГІЯ Й АКСІОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ СУДУ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЮРИДИЧНИХ ПОЗИЦІЙ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ: ДЕЯКІ ЗАУВАГИ
13.06.2024 10:45
ТИПОВІ ВИДИ ОГЛЯДУ ЯК СЛІДЧОЇ РОЗШУКОВОЇ ДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
10.06.2024 09:27
СУДОВО-БАЛІСТИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ РОЗКРАДАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ
10.06.2024 09:15




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше