:: LEX :: CУДОВИЙ КОНТРОЛЬ У СИСТЕМІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ФУНКЦІЙ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 64)

Срок представления материалов

12 сентября 2024

До начала конференции осталось дней 48


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

CУДОВИЙ КОНТРОЛЬ У СИСТЕМІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ФУНКЦІЙ
 
13.06.2024 10:53
Автор: Бондаренко Олексій Олексійович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]


Як відомо, основними функціями кримінального процесу є обвинувачення, захист та правосуддя. Разом із цим, не можна зменшувати роль такої кримінальної процесуальної функції, як судовий контроль. Суб’єктом його здійснення є слідчий суддя. Згідно п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України слідчий суддя – суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому КПК, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, та у випадку, передбаченому статтею 247 КПК, – голова чи за його визначенням інший суддя відповідного апеляційного суду. Слідчий суддя (слідчі судді) у суді першої інстанції обирається зборами суддів зі складу суддів цього суду [1].

Під повноваженнями слідчого судді слід розуміти сукупність взаємопов’язаних прав та обов’язків (правообов’язків), установлених для виконання ним процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень зі здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні [2, с. 61].

Вважається, що слід підтримати позицію С. Л. Шаренко та О. Г. Шило, які стверджують, що мета та характер процесуальної функції слідчого судді обумовлюють нормативну модель предмета його відання в кримінальному провадженні, який відповідно до чинного КПК має такі складові: 1) розгляд клопотань про застосування запобіжних заходів; 2) розгляд клопотань про застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження; 3) розгляд скарг учасників кримінального провадження на рішення, дії чи бездіяльність дізнавача, слідчого або прокурора; 4) вирішення питання про відвід; 5) вирішення питання про речові докази; 6) розгляд клопотань про проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій; 7) «депонування доказів» шляхом застосування процедури, передбаченої ст. 225 КПК; 8) встановлення процесуальних строків у межах граничного строку для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку; 9) встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження в порядку ст. 290 КПК; 10) прийняття рішення про використання в іншому кримінальному провадженні інформації, отриманої в результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій; 11) прийняття рішень при здійсненні міжнародного співробітництва під час кримінального провадження; 12) розгляд клопотання слідчого, прокурора про здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia); 13) розгляд клопотань слідчого, прокурора про продовження строку досудового розслідування; 14) розгляд клопотань про залучення експерта для проведення експертизи та відібрання біологічних зразків у особи для експертизи [3, с. 109-110].

Заслуговує на увагу твердження, згідно з яким судовий контроль у кримінальному процесі - це діяльність слідчого судді на стадії досудового розслідування та під час екстрадиційної процедури зі здійснення у порядку, передбаченому КПК, наданих йому повноважень, метою якої є своєчасне забезпечення захисту та охорони прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадженні [2, с. 80].

Судовий контроль у кримінальному провадженні являє собою окремий напрямок діяльності суду, яка здійснюється під час досудового розслідування слідчим суддею. Його сутність полягає у здійсненні слідчим суддею контролю за законністю та обґрунтованістю рішень та дій (бездіяльності) слідчого і прокурора; обмеження при проведенні досудового розслідування конституційних прав людини шляхом застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення окремих слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій і рішень органів досудового розслідування. Значення судового контролю полягає у тому, що завдяки діяльності слідчого судді забезпечуються невідкладним судовим захистом права, свободи та інтереси учасників кримінального провадження, а також створюються належні умови для реалізації засади змагальності під час досудового розслідування. Правозахисний характер судового контролю обумовлює закріплення у ст. 206 КПК загальних обов’язків слідчого судді щодо захисту прав людини. За чинним КПК судовий контроль має декілька окремих напрямків, які, виходячи із конкретних завдань, розрізняються за процесуальною формою, суб’єктним складом учасників провадження, засобами доказування, рішеннями слідчого судді [4, с. 3].

Таким чином, здійснення судового контролю у кримінальному провадженні є важливою гарантією дотримання та захисту прав, свобод і законних інтересів учасників кримінального процесу. Враховуючи це, вважається, що судовий контроль у кримінальному провадженні за своїм значенням наближається до основних кримінальних процесуальних функцій: обвинувачення, захисту, правосуддя.

Література:

1. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 р. № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text (дата звернення: 10.06.2024).

2. Макаров М.А. Судовий контроль у кримінальному процесі: теоретичні та правові основи: дис. … докт. юрид. наук : 12.00.09. К., 2018. 495 с.

3. Кримінальний процес : підручник / О. В. Капліна, О. Г. Шило, В.М. Трофименко та ін.; за заг. ред. О. В. Капліної, О. Г. Шило. Харків : Право, 2018. 584 с.

4. Судовий контроль у кримінальному провадженні : навч. посіб. для підготовки до заліку / О.  В. Капліна, М.  О. Карпенко, В.  І. Маринів та ін. Х. : Право, 2015. 88 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ФЕНОМЕНОЛОГІЯ Й АКСІОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ СУДУ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЮРИДИЧНИХ ПОЗИЦІЙ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ: ДЕЯКІ ЗАУВАГИ
13.06.2024 10:45
ТИПОВІ ВИДИ ОГЛЯДУ ЯК СЛІДЧОЇ РОЗШУКОВОЇ ДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
10.06.2024 09:27
СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
10.06.2024 09:21
СУДОВО-БАЛІСТИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ РОЗКРАДАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ
10.06.2024 09:15




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше