:: LEX :: МІСЦЕ БАНКІВСЬКОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ПРАВА
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МІСЦЕ БАНКІВСЬКОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ПРАВА
 
17.11.2010 21:30
Автор: Сторожук Ірина Петрівна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права
[Финансовое право. Банковское право]
Застосування самого терміну «банківське право» вже не викликає сумнівів ні в теоретиків ні в практиків. Однак, досі немає однозначності щодо визначення місця банківського права в системі права України.
Аналіз та систематизація різних поглядів дає можливість виділити кілька точок зору з даної проблеми: банківське право є самостійною галуззю права; банківське право є підгалуззю права (фінансового, цивільного, господарського); банківське право є комплексним інститутом права; банківське право є комплексною галуззю права.
До самостійної галузі права банківське право відносять в більшості іноземні фахівці. Стверджуючи, що сьогодні, стабільність банківської системи і національної валюти, ступінь захищеності інтересів вкладників, нормалізація фінансових потоків та розрахункових відносин для економічної безпеки держави мають одне з найважливіших значень. Саме тому, на їх думку, формується суспільна потреба та державний інтерес в оформленні банківського права в окрему, самостійну галузь права.
Інша група вчених вважає банківське право частиною (підгалуззю) різних галузей права. М. М. Агарков у своїх лекціях зазначав, що банківське право, в основному, являє собою спеціальний розділ торгівельного права, присвячений банкам [1, с. 12-14]. Цілий ряд авторів відносить банківське право суто до фінансового права, що спрямована на мобілізацію, розподіл і використання централізованих фондів з метою забезпечення виконання завдань держави [2, с. 7-10]. Представники теорії господарського права обстоюють позицію, відповідно до якої банківське право є невід’ємною складовою частиною цієї самостійної галузі права [3, с. 5-7].
Так, норми банківського права є складовою частиною різних галузей права. Однак, дослідження їх лише частинами і лише в межах визначених певною галуззю права (будь то фінансове, цивільне чи інше) призводить до однобокого вивчення відносин, що складаються в банківській сфері і не дають цілісного їх розуміння.
Інші фахівці, заперечуючи існування банківського права як галузі права, вважають, що сукупність правових норм, які регламентують відносини в сфері банківської діяльності є комплексний правовий інститут. Зокрема, такої позиції дотримується О. П. Орлюк, І. Б. Заверуха, Л. Г. Єфимова.
Аналізуючи даний підхід, потрібно зазначити, що не можна погодитись з тим, що банківське право це комплексний інститут тобто сукупність різнорідних норм, що регулюють відносини в певній сфері.
Банківське право хоча й охоплює норми різних галузей права однак не є простою їх сукупністю. Воно є системою правових норм, що регулюють відносини в банківській сфері, а тому його потрібно розглядати як комплексну галузь права.
Отже, банківське право це не механічне об’єднання норм основних галузей права, а якісно нове, юридично цілісне правове утворення.
Саме банківське право, як комплексна галузь права, об’єднує за єдиними предметними, тематичними та цільовими ознаками юридично неоднорідні відносини в цілісне утворення, що збагачує їх зміст, сприяє виробленню якісно нових понять, положень і в зв’язку з цим суттєвому розвитку юридичної термінології.

Література:
1.    Агарков М. М. Основы банковского права: Курс лекций. / М.М. Агарков – М.: Издательство БЕК, 1994. – 60 с.
2.    Костюченко О. А. Банківське право: [н. посібник] – К.: КНЕУ, 1999. – 168 с.
3.    Орлюк О.П. Теоретичні питання банківського права і банківського законодавства / О.П. Орлюк. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 104 с.  

e-mail: sip-ipa@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БАНК СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ УКРАЇНИ
18.11.2010 20:46
ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО ПРОЦЕСУ
06.12.2010 23:50




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше