:: LEX :: СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
 
05.12.2017 18:15
Автор: Біліченко Валерій Віталійович, старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ університету внутрішніх справ підполковник поліції, м. Дніпро, Україна
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право]

Завдання поліції у демократичній правовій державі є забезпечення правового миру та внутрішньої безпеки, охорона державних органів від зазіхань на їхню діяльність з боку зовнішніх впливів, а також захист людей при реалізації ними прав та свобод, гарантованих конституцією. Саме в останній сфері держава має безліч обов’язків, які відповідають правам окремих осіб: захист честі та гідності людини, її життя та здоров’я, шлюбу та сім’ї  здійснення політичних прав тощо.  

Як на мене, захист шлюбу та сім’ї є одним із головних завдань реалізації діяльності  поліцейських. Цей захист регламентується Сімейним правом України.

На даний час в Україні поширюється питання щодо насильства в сім’ї. Щоденно до відділів поліції надходять повідомлення про сімейні сварки. Конфлікти в родинах виникають із різних причин: скрутне матеріальне становище, непорозуміння між подружжям та дітьми, але найчастіше із-за пиятики. Сварки нерідко переходять в бійку , а іноді такі сутички закінчуються трагічно. Близько 10 мільйонів жінок  та дітей страждають від знущання чоловіків, які звірино поводяться з своєю сім’єю в стані алкогольного сп’яніння, неконтрольованої агресії, з вадами  психіки та іншими станами які погіршують відносини між подружжям. Для уникнення таких ситуацій є Сімейне право, Сімейний Кодекс та Конституція України в яких зарегламентовано закони щодо особистої недоторканості та сімейного життя.

Сімейне право – це сукупність правових норм і принципів, які регулюють та охороняють особисті й пов’язані з ними майнові відносини фізичних осіб , що виникають із шлюбу й належності до сім’ї. Тобто це право регулює відносини між подружжям , щодо укладення шлюбу, особисті і майнові відносини між ними. Крім того, сімейне право України регулює, а також, охороняє відносини усиновлення  (удочеріння) , опікунство та піклування. Згідно Закону України « Про попередження насильства в сім’ї» Розділ ІІ Стаття 5 Вказані повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань попередження насильства в сім’ї, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань попередження насильства в сім’ї.  

Центральний орган виконавчої влади з питань насильства в сім’ї : розробляє і затверджує методичні  рекомендації щодо спілкування з проблемними сім’ями; Надає органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування рекомендації з питань попередження насильства в сім’ї; Організовує та проводить просвітницьку та роз’яснювальну роботу серед членів сім’ї, де виникає реальна загроза вчинення насильства, або де було вчинено насильство, про права , заходи і послуги, якими вони можуть скористатись.

Завдяки цьому можна стверджувати, що сімейне право є самостійною галуззю права, яка відокремлюється від цивільного. Самостійність сімейного права є незалежною від цивільного.

Працівники поліції не тільки фіксують факт насильства , проводять слідчі дії , щоб визначати хто ж був ініціатором та винуватцем події, а й проводять профілактичну роботу серед населення , як дорослого в трудових колективах так і з дітьми, відвідуючи учбові заклади. 

У першу чергу, сімейні правовідносини - це особисті немайнові відносини. Сімейні права в Україні в багатьох випадках регулюються нормами моралі, а не тільки правовими нормами, і це є характерним тільки для сімейного права. Основними джерелами сімейного права є Конституція України, Сімейний Кодекс та інші нормативно – правові акти України.  Так, Конституція України проголошує : «Шлюб грунтується  на вільній згоді жінки і чоловіка . Кожен з подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі і сім’ї» (Стаття 51). 

Сімейний Кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя. 

Отже, можна зробити висновок, що поліція відіграє важливу роль в сімейних правовідносинах, але зважаючи на те що, сімейні правовідносини відносяться до приватного права , поліція виконує лише наглядову та контролюючу функцію, тобто здійснює контроль за дотриманням законних прав членів сім’ї . 

Література:

1. http://pidruchniki.com/00000000/pravo/osnovi_simeynogo_prava_ukrayini.

2. http://yur_gazeta.com/publications/practice/simeyne-pravo.

3. http://www.spilnota.net.ua/ua/article/id-1552.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЛОЛІТНІМИ І НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
15.12.2017 18:40
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЛЕГАТУ (ДОЦІЛЬНІСТЬ ОТОТОЖНЕННЯ ЛЕГАТУ З ДОГОВОРОМ ДОРУЧЕННЯ)
15.12.2017 17:20
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
12.12.2017 17:17
ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ ІЗ ЗАСУДЖЕНИМИ
12.12.2017 17:11
ОСОБЛИВОСТІ СПАДКОВОГО ДОГОВОРУ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
11.12.2017 16:46
НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИШВИДШЕНОЇ ПРОЦЕДУРИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ У РЕГЛАМЕНТІ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖНОГО СУДУ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ В РЕДАКЦІЇ ВІД 01 ГРУДНЯ 2018 РОКУ
11.12.2017 16:42
ФОРМУВАННЯ ПРОАКТИВНОГО ІНТЕРАКЦІЙНОГО ПІДХОДУ ДО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НОТАРІАТОМ В УМОВАХ СУСПІЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ
05.12.2017 08:45




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше