:: LEX :: ОКРЕМІ ПИТАННЯ ДОКАЗУВАННЯ ОБСТАВИН, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ ОСОБУ ОБВИНУВАЧЕНОГО У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ ПИТАННЯ ДОКАЗУВАННЯ ОБСТАВИН, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ ОСОБУ ОБВИНУВАЧЕНОГО У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
 
26.04.2018 15:51
Автор: Падалка Андрій Миколайович, кандидат юридичних наук, в. о. завідувача кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Університету державної фіскальної служби України
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Загальний предмет доказування у кримінальному провадженні визначений у ч. 1 ст. 91 КПК України. Доказуванню підлягають: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом’якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання; обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за його вчинення, або є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов’язаного з їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення; обставини, що є підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру.

У кримінальному провадженні про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) індивідуалізація предмета доказування здійснюється з урахуванням положень ст. 212 КК України. Відповідальність за даною статтею може наставати лише за сукупності обов’язкових умов, коли: не сплачені податки, збори, інші обов’язкові платежі входять у систему оподаткування і введені в установленому законом порядку; об’єкт оподаткування передбачений відповідним законом; платник податку, збору, іншого обов’язкового платежу визначений як такий відповідним законом; механізм справляння податків і зборів (обов’язкових платежів), їх ставки та пільги щодо оподаткування визначені законами про оподаткування.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні про будь-який злочин, у тому числі і про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), підлягають доказуванню обставини, які характеризують особу обвинуваченого. Доказування цих обставин має важливе кримінально-правове значення, оскільки з ними закон пов’язує вирішення питань про звільнення від кримінальної відповідальності, визначення виду покарання, звільнення від покарання та його відбування.

Законодавець не конкретизує, що це за обставини. У п. 3 ст. 64 КПК України 1960 р. також не було вказано, які саме обставини, що характеризують особу обвинуваченого, підлягають доказуванню. У юридичній літературі зверталась увага на те, що необхідно змінити зміст цього пункту.

Так, Ю. Азаров зазначав, що недоліки у вивченні особи обвинуваченого можна усунути, якщо до п. 3 ст. 64 КПК України 1960 р. буде внесено доповнення: при провадженні попереднього слідства та розгляді кримінальної справи в суді підлягають доказуванню «обставини, що впливають на ступінь та характер відповідальності обвинуваченого, а також біографічні дані обвинуваченого, його виробничо-побутова характеристика, відомості про стан здоров’я та його психологічні особливості, відношення до вчиненого ним злочину та його поведінка при провадженні по справі та інші обставини, що характеризують особу обвинуваченого» [1, с. 23-24].

М. Михеєнко відмічав, що у ст. 64 КПК України 1960 р. обставини, які охоплюються предметом доказування, сформульовані неповно. Цю статтю слід доповнити положенням, що підлягають доказуванню обставини, які характеризують особу підозрюваного, обвинуваченого, підсудного (демографічні дані, соціально-побутова і виробнича характеристика, психологічні якості, стан здоров’я) [2, с. 196].

А. Дуда вважала необхідним для покращення стану вивчення вказаних обставин предмету доказування виділити їх у ст. 64-1 КПК України 1960 р. «Обставини, що характеризують особу обвинуваченого». У даній статті було запропоновано передбачити, що під час проведення досудового розслідування та судового розгляду підлягають встановленню такі обставини, які характеризують особу обвинуваченого: «1) соціально-демографічні відомості: прізвище, ім’я, по батькові; дата та місце народження; громадянство; національність; освіта; сімейний стан (склад сім’ї та взаємовідносини у ній); місце фактичного проживання та реєстрації; спосіб життя та умови проживання; матеріальний стан; місце роботи (навчання), стаж, посада, відношення до праці та навчання, рід занять та місце проведення дозвілля (характеристики із вказаних місць); 2) відомості щодо наявності судимості, адміністративних стягнень чи іншої протиправної діяльності (вирок суду за попередню судимість, характеристика з місць позбавлення волі, поведінка до, та після відбування покарання); 3) відомості щодо темпераменту, характеру, поведінки, емоційно-вольових та індивідуальних психологічних якостей, взаємовідносини та ставлення до потерпілого (інших учасників процесу), ставлення до вчиненого злочину та його наслідків; 4) стан фізичного, психічного здоров’я та загального розвитку обвинуваченого» [3, с. 6-7].

Р. Чича також наголошував на тому, що є сенс говорити про закріплення у КПК України 1960 р. норми, яка визначить дані про особу обвинуваченого, що підлягають встановленню в ході кримінального судочинства [4, с. 103]. Ним було запропоновано доповнити КПК України ст. 61-1 «Обставини, що характеризують особу обвинуваченого та підлягають доказуванню в кримінальній справі», яка має визначати, що при провадженні досудового розслідування та розгляді кримінальної справи в суді підлягають доказуванню: 1) персонографічні дані; 2) дані суспільно-побутового характеру; 3) дані про стан здоров’я та психологічні якості; 4) інші дані, що необхідні для ефективного розслідування злочину та призначення покарання [5, с. 178].

Як вже зазначалось, п. 4 ч. 1 ст. 91 чинного КПК України також не визначає, які обставини, що характеризують особу обвинуваченого, підлягають доказуванню. Слушною є пропозиція О. Баганця доповнити КПК України ст. 91-1, яка б регулювала дане питання. У цій статті слід «навести вичерпний перелік обставин, що характеризують особу обвинуваченого, які мають значення для правильного вирішення кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань» [6, с. 82].

На увагу заслуговує і пропозиція Д. Кастарнова конкретизувати п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України в частині визначення обставин, які характеризують особу обвинуваченого [7, с. 310]. Науковець вважає, що цей пункт потрібно доповнити положенням, що підлягають доказуванню обставини, які характеризують особу обвинуваченого (підозрюваного) (соціальні, професійні, індивідуальні, біологічні, психологічні, медичні, біографічні) [8, с. 52].

На практиці недоліки у вивченні особи обвинуваченого (підозрюваного) будуть усунуті, якщо кримінальний процесуальний закон передбачатиме, які саме обставини, що характеризують цю особу, підлягають доказуванню у кримінальному провадженні про будь-який злочин, у тому числі і про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Література:

1. Азаров Ю. И. Деятельность следователя органов внутренних дел по доказыванию обстоятельств, характеризующих личность обвиняемого. Киев: НИ и РИО Киевской высшей школы МВД СССР им. Ф. Э. Дзержинского, 1991. 80 с.

2. Михеєнко М. М. Проблеми розвитку кримінального процесу в Україні. Київ: Юрінком Інтер, 1999. 240 с.

3. Дуда А. В. Обставини, що характеризують особу обвинуваченого, як елемент предмета доказування у кримінальній справі: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 – «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність». Київ, 2010. 17 с.

4. Чича Р. П. Значення фактичних даних про обставини, що характеризують особу обвинуваченого, як елементу доказування в кримінальній справі. Право і безпека. 2006. Т. 5. № 3. С. 101-104.

5. Чича Р. П. Реалізація фактичних даних про обставини, що характеризують особу обвинуваченого, у процесуальних рішеннях слідчого: дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 – «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність». Харків, 2012. 212 с.

6. Баганець О. Доказування обставин, які характеризують особу обвинуваченого. Юридична Україна. 2013. № 9. С. 80-85.

7. Кастарнов Д. Б. Обставини, які характеризують особу обвинуваченого, у кримінальному процесуальному законодавстві зарубіжних країн. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2015. № 4. С. 300-313.

8. Кастарнов Д. Б. Доказування обставин, які характеризують особу обвинуваченого (підозрюваного) у кримінальному провадженні: дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 – «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність». Київ, 2016. 211с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ГРУПОВОГО МЕТОДУ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
27.04.2018 15:37
ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА ТАКТИЧНОГО ПРИЙОМУ
27.04.2018 15:16
ПОНЯТТЯ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УХВАЛЕННЯ ТАКТИЧНОГО РІШЕННЯ ПРИ ФІНАНСОВИХ РОЗСЛІДУВАННЯХ
27.04.2018 14:47
ТАКТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ПІДПРИЄМСТВА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
27.04.2018 06:51
ТАКТИКА ДОПИТУ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ПІДПРИЄМСТВА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
26.04.2018 15:47
ПОРЯДОК ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ ЗГІДНО ПРАВ ЗА ЯКИМИ СУДИТЬСЯ МАЛОРОСІЙСЬКИЙ НАРОД 1743 р.
17.04.2018 10:35
ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ЯК ЧАСТИНА СУДОЧИНСТВА РІЗНИХ ІСТОРИЧНИХ ПЕРІОДІВ
17.04.2018 10:27
ЕВТАНАЗІЯ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
16.04.2018 14:07
РОЛЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПРОБАЦІЇ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
16.04.2018 13:23
НАПРЯМИ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ З ІНШИМИ ОРГАНАМИ ТА ПІДРОЗДІЛАМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВИЯВЛЕННІ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
11.04.2018 12:32




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше