:: LEX :: ВНЕСОК ТЕОФІЛА ОКУНЕВСЬКОГО В РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ КІНЦЯ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВНЕСОК ТЕОФІЛА ОКУНЕВСЬКОГО В РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ КІНЦЯ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ
 
17.10.2018 19:32
Автор: Кузенко Марія, студентка I курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Секция 7. История государства и права. История политических и правовых учений]

Українська юриспруденція, зародившись із об’єктивних суспільних потреб, утверджувалася зусиллями не одного покоління громадських культурно-освітніх діячів у важких умовах відсутності власної державності, штучної територіальної розмежованості України. Важливе місце в становленні українського права належить Теофілу Окуневському (1858-1937) – українському юристу, адвокату, послу до парламенту Австро-Угорщини та Галицького сейму, дипломату, політичному і громадському діячу. 

Майбутній юрист походив із славетної української родини Окуневських, представники якої прислужилися розбудові національної церкви, освіти й науки, музичного мистецтва й медицини. Його батько Іполит був греко-католицьким священиком, який виконував обов’язки пароха в Радівцях біля Сучави, а також у с. Яворові Косівського повіту. У його сім’ї виховувалося шестеро дітей, найстаршим з яких був син Теофіл. Він  народився 7 грудня 1858 року в селі Яворові Косівського повіту, де й зростав і навчався [1, с. 37].

Початкову освіту Теофіл Окуневський здобував у народних школах Яворова та Снятина. Пізніше  навчався у Коломийській гімназії, після якої разом зі своїм братом Ярославом вступив до Віденського університету. Ярослав навчався на медичному  факультеті, а Теофіл здобував освіту на правничому. Під час навчання майбутній адвокат веде активну громадську діяльність: у Відні стає членом українського студентського товариства «Січ», певний час є її бібліотекарем, а згодом –  почесним членом [3, с. 64]. 

Ця молодіжна національно-патріотична організація перебувала під патронатом Остапа Терлецького та Михайла Драгоманова, які мали велике значення в формуванні політичних поглядів Теофіла Окуневського. Важливу роль у житті майбутнього юриста відіграло його особисте спілкування з Михайлом Драгомановим. Про це свідчить його листування з видатним громадським діячем, яке в 1905 році було видане друком М. Павликом [4, с. 175]. 

Після закінчення навчання молодий юрист, відбуває однорічну військову службу, здобувши звання лейтенанта. У 1884 році Теофіл Окуневський  розпочав адвокатську діяльність в Станіславі в  канцелярії д-ра Квятковського. Із 1885 року Теофіл займався приватною адвокатською практикою у Станіславові, а 1890 р. – відкрив власну адвокатську канцелярію в Городенці. Водночас, проводить активну громадську й просвітницьку роботу: створює товариство інтелігенції «Українська бесіда», в навколишніх селах збирає віче, засновує читальні «Просвіти», організовує гімназію товариства «Рідна школа» в Городенці. Окремим напрямком його громадської діяльності стає допомога своїй сестрі - активістці жіночого руху в Галичині Наталії Кобринській у справі організації «Товариства руських женщин в Станіславові», яке було засновано  1884 р. [3, с. 64].

Двічі Теофіла Окуневського обирали до сейму і двічі – депутатом до австрійського парламенту. В 1897 році він разом із послом австрійського парламенту Юліаном Романчуком виступає на народних вічах і обстоює політичні права українців. Через два роки, в липні 1889 року, Коломийщина висунула його кандидатуру в депутати до Крайового сейму Галичини. Польський табір висунув свого кандидата – коломийського маршала князя Пузину, який отримав 70 голосів, у той час як адвокат Окуневський – 96, застосувавши тактику безпосереднього спілкування з виборцями. [4, с. 175].

Тогочасний Коломийський повіт налічував одне місто, 5 містечок та 69 сіл. Територія того повіту - 210.698 квадр. миль, населення - 110.091 тисяч. Коломия з містечками Гвіздець, Яблонів, Велика Кам'янка, Кулачківці, Печеніжин становила округу, звану Покуттям, в якій було 3 міста, 11 містечок і 206 сіл - повіти Коломийський, Гвіздецький, Заболотівський, Снятинський, Городенківський, Обертинський, Кутський, Косівський і Печеніжинський [7, с. 28].

У автобіографії Т. Окуневський цей період у своєму житті згадує так: «,Перший мій публічний виступ був на вічу в Коломиї, поруч посла Ю. Романчука, про політичні наші права. Сей виступ мій мав той наслідок, що в два роки по тім, як Коломийщина зачала шукати за кандидатом на посла до Сойму, то люди самі видвигнули мене на кандидата, хоть я зовсім не мав до сего претензії і уважав, що се місце належиться старшому. Я ж не мав і 30 вимаганих законом років, тай приготовлявся до адвокатського іспиту» [6, с. 53]. Його передвиборча програма кардинально відрізняється від усіх інших. Ходячи від села до села, він розповідав людям про їх права. що до цього ніхто не робив. Суперник Окуневського - князь Пузина був дуже впевнений у своїй перемозі, отож навіть прихопив на вибори поросят і вино, щоб відсвяткувати свою перемогу. Проте, здобути перемогу йому не вдалося [5, с. 53].

Теофіл Окуневський був одним із засновників Української Радикальної Партії, співавтором програми і статуту «Радикалів» (разом із І. Франком і М. Павликом) та Української Національно-Демократичної Партії (1899 р.). Після виборів він став послом (обирався двічі: 1897-1990 та 1907-1918), а Франко і Павлик – ні, отож здобуття нової посади, стало для Окуневського причиною чвар з «однопартійцями». Непорозуміння привели до виходу з партії Окуневського, а пізніше – й Франка. [1, с. 37].

У 50-томному виданні творів І. Франка ім’я Т. Окуневського згадується понад 20 раз у різноманітних ракурсах. В одних випадках хвалить Теофіла, захоплюється, в інших – нещадно критикує [1, с. 37].

Здобувши перемогу, Теофіл Окуневський разом із 13 депутатами створюють депутатський клуб. Ніщивної критики з боку Окуневського зазнавали зневажливі висловлювання в бік українського народу, з цієї ж причини, Окуневський викликає на дуель польського посла Розвадовського. Михайлина Рошкевич згадує про цю подію у своїх спогадах про Івана Франка. «Одного разу я дістала телеграму, щоб зараз поїхати до Львова на похорон тьоті… На похороні зауважили ми, що д-р Озаркевич був щось дуже схвильований… Причиною цього нервування було те, що в той день мав відбутись поєдинок між д-ром Теофілем Окуневським і польським шляхтичем Розвадовським. Коли поєдинок закінчився щасливо для д-ра Окуневського, тоді він виявив причину свого нервування. Між українцями зчинився великий рух і зараз того вечора урядили банкет на честь д-ра Окуневського…» [2, с. 115].

У його юридичній практиці було чимало справ, які відствоювали інтереси українського народу в Галичині. Приміром, в 1894 році д-р Окуневський виступив проти австрійського намісника графа Казимира Фелікса Бадені. Через це прокуратура почала проти нього судовий коломийський процес, який він блискуче виграв. Також резонансною була судова справа, в якій адвокат відстояв гідність українського студенства: в 1908 році Генрик Сенкевич публічно зневажив українських студентів на чолі з Ярославом Веселовським. Вони проводили голодування перед Віденським трибуналом, через свавілля влади на Галичині. Теофіл Окуневський став на захист студентів і виграв судовий процес [6].

Саме з ініціативи Теофіла Окуневського австрійський уряд побудував лікарні в Надвірні і Жаб’є. Також він домігся виділення коштів на побудову дороги Косів-Жаб'є, яку побудували італійці й вона досі називається в народі цісарською [1, с. 37].

Упродовж 1918-1919 років Теофіл Окуневський – член Української Національної Ради ЗУНР. Як державний представник вів переговори з угорськими політиками про співпрацю, а згодом із чехами в Празі про припинення українсько-польської війни та про українсько-чеський військовий союз проти поляків. Був на дипломатичній роботі у Франції, брав участь у Паризькій мирній конференції 1919–1920 рр.; під час аудієнції в міністра закордонних справ США йому було обіцяно вирішення проблеми Східної Галичини шляхом плебісциту. Коли республіка зазнала поразки, то Окуневський переїхав у Городенку, де і жив до кінця своїх днів, там і поховали видатного адвоката. Теофіл Окуневський помер 19 липня 1937 році, а його родину більшовики у 1939 році вивезли до Сибіру [6].

Таким чином, Теофіл Окуневський відіграв важливу роль в історії української юриспруденції. Завдяки активній суспільній діяльності, його здатності переконливо й доступно пояснювати складні правові та політичні питання, адвокат здобув заслужений авторитет серед українського населення  Австро-Угорщини кінця ХІХ - початку ХХ ст. Він став наймолодшим послом Галицького крайового сейму, який наполегливо відстоював в парламенті існування українців, як окремої нації. Саме за його каденції відбулося визнання польськими політиками окремішності української нації. Адвокат активно боровся за розвиток української мови в шкільництві та адмініструванні. Прихильність виборців здобував не підкупом, а чесно ходив селами, спілкувався з простими людьми, таким чином завойовуючи їх довіру. Адвокат Окуневський став промовистим прикладом справедливості й професійної етичності для сучасних українських політиків.

Література:

1. Гуменюк В. Посол до сейму // Гуцульський календар. – 2003. – С. 37.

2. Коломия й Коломийщина / За ред. М. Савчук. – Коломия, 2007. – С. 28.

3. Мельник В. М. Теофіл Окуневський – посол до галицького сейму (1889–1900 рр.) / URL: http://ena.lp.edu.ua/bitstream/ntb/10149/3/06.pdf.

4. Никифорук В. Карбівничі високого духу // Перевал. – № 1. – 1996. – С. 173-181/

5. Романюк І. Покутський посол // Край. – № 48. – 2008. – С. 64.

6. Черкаська Г. Брати Окуневські / URL: https://uamodna.com/articles/braty-okunevsjki].

7. Чорновол І. Дуель Теофіла Окуневського // Літературно-краєзнавчий альманах «Ямгорів». – Городенка, 1995. – С. 112-116/

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ СІМЕЙНИХ ПРАВОВІДНОСИНИ ЗА «РУСЬКОЮ ПРАВДОЮ» ТА РИМСЬКИМ ПРАВОМ
17.10.2018 19:29
ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ І РОЗВИТКУ РИТОРИКИ В СТАРОДАВНЬОМУ РИМІ
17.10.2018 18:57
ЄВРОМАЙДАН – НЕЗАБУТНЯ СТОРІНКА СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ
16.10.2018 09:53




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше