:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ТРУДОВИМИ ДОГОВОРАМИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ТРУДОВИМИ ДОГОВОРАМИ
 
27.05.2019 12:02
Автор: Плєхов Данило Олександрович, студент 1 курсу магістратури факультету Адвокатури, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
[Секция 2. Конституционное право. Конституционное процессуальное право. Административное право. Административное процессуальное право. Таможенное и налоговое право. Международное право. Муниципальное право]

Останнім часом питання оподаткування адвокатів, які є найманими працівниками стоїть дуже гостро. Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання.

Нажаль, вказаний закон не передбачає такої форми адвокатської діяльності як адвокат, що працює за трудовим договором. Тим не менш, така форма є реалією українського юридичного ринку. Так, 90% банківських адвокатів працюють саме за трудовими договорами на посаді юрисконсультів, керівників юридичних відділів, тощо. За таких осіб роботодавець, як податковий агент, вже сплатив 19,5% (ПДФО + військовий збір) від їх доходу, але статус адвоката, на думку органів ДФС, вимагає також й сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Звісно адвокати, що працюють за трудовими договорами, не погоджуються з позицією ДФС та намагаються оскаржувати індивідуальні податкові консультації у суді.

Податкові органи неодноразово публікували своє роз’яснення, щодо статусу найманого працівника, який отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Так, 13 жовтня 2017 року в офіційному виданні Державної фіскальної служби України «Вісник», №38 (942), 6 травня 2018 року — у повідомленні ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та 17 травня 2018 року — на сайті «Вісника», у публікації «Чи сплачує ЄСВ адвокат — «незалежник», який одночасно є найманим працівником» ДФС констатує обов’язок сплати ЄСВ для зазначеної групи адвокатів.

У своїх роз’ясненнях податківці посилають на згадану норму ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та наявність лише трьох форм адвокатської діяльності та п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», відповідно до якого платниками єдиного внеску є  особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Судова практика з цього питання також залишається не сталою, хоча все ж таки рішень на користь адвокатів дещо більше. Так, рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 16 березня 2018 року у справі №817/505/18 та рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року у справі №0440/7200/18 були скасовані індивідуальні податкові консультації, в я яких було встановлено обов’язок адвокатів, що працюють за трудовими договорами сплачувати ЄСВ.

Позиція суду ґрунтується на тому, що метою збору єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством саме прав фізичних осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Вказана мета досягається шляхом регулярної сплати мінімального страхового внеску.

Отже, в розумінні Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» позивач є застрахованою особою, і єдиний внесок за нього регулярно нараховує та сплачує роботодавець в розмірі не менше мінімального, що виключає обов’язок по сплаті єдиного внеску позивачем як особою, що має право провадити адвокатську діяльність, зокрема у періоди, коли він був найманим працівником, а не самозайнятою особою.

Виходячи із вищевикладеного, можна зробити висновок, що у чинному законодавстві з питання сплати ЄСВ існує прогалина. Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не врегульовано відносини щодо сплати ЄСВ при одночасному перебуванні фізичної особи в трудових відносинах та здійснення незалежної професійної діяльності. Отже, це питання потребує законодавчого врегулювання або щонайменш чіткої правової позиції Верховного Суду, що є необхідним для сталої судової практики з цього питання.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЦІЛІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВСТУПУ УКРАЇНИ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ
29.05.2019 12:30
МОВНЕ ПИТАННЯ: УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК БАЗОВИЙ СИСТЕМО УТВОРЮВАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ НАЦІЇ
27.05.2019 18:35
ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СПІВПРАЦІ УКРАЇНА - НАТО
21.05.2019 19:25
ЗАРОДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
14.06.2019 12:11
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ
13.06.2019 12:53
CПІР ЩОДО ПРОХОДЖЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ ЯК РІЗНОВИД ПУБЛІЧНО-ПРАВОВОГО СПОРУ
12.06.2019 17:37
РЕФОРМА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ
10.06.2019 15:19
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ НОМЕРАХ: НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ТА МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ
06.06.2019 15:17




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше