:: LEX :: ДЕРЖАВНА СЛУЖБИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СТАНОВЛЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕРЖАВНА СЛУЖБИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СТАНОВЛЕННЯ
 
09.04.2010 17:45
Автор: Шарий Юрій Анатолійович, здобувач кафедри адміністративного та господарського права юридичний факультет Запорізький національний університет
[Административное право. Административное процессуальное право. Таможенное и налоговое право. Муниципальное право]
Державна служба боротьби з економічною злочинністю (далі – ДСБЕЗ) має тривалу історію становлення. Датою початку її діяльності у незалежній Україні прийнято вважати 05 липня 1993 року [1]. Однак і до вказаного часу існували спеціалізовані підрозділи у системі органів внутрішніх справ, що вели цілеспрямовану боротьбу з корисливими злочинами економічної спрямованості: служба боротьби з розкраданнями соціалістичної власності (БРСВ), служба захисту економіки від злочинних посягань (ЗЕЗП).
Здобуття незалежності Україною та стрімкий розвиток вітчизняного законодавства стали причиною низки динамічних змін у політичному середовищі, розвитку нових форм власності, нових орієнтацій в економіці, тому і виникла нагальна потреба в утворенні служби, яка б вела боротьбу з правопорушеннями у сфері економіки, відведення їй відповідного місця в системі органів державної виконавчої влади та наданні нових повноважень, які б забезпечили в нових умовах ефективне і своєчасне викриття злочинів економічної направленості.
За роки розбудови української держави ДСБЕЗ зайняла власну нішу у структурі органів виконавчої служби та у системі правоохоронних органів, діяльність яких спрямована на виконання завдань боротьби зі злочинністю в сфері економіки. Головне призначення ДСБЕЗ простежується у назві цієї служби і полягає у забезпеченні боротьби з економічною злочинністю на всій території держави. Ця стратегічна мета уточнена у нормативних актах різного рівня.
До нормативно закріплених функцій ДСБЕЗ у 1993 році приєдналась ще одна функція – участь у боротьбі з організованою злочинністю у сфері економіки, з кінця 1995 року – боротьба з корупцією, у 1997 році з’явилася функція боротьби з нецільовим використанням бюджетних коштів, злочинами на фондовому ринку, посяганнями на інтелектуальну власність, у 2001 році створено Управління оперативних розробок, підрозділи боротьби з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та високих технологій, у бюджетній сфері, по боротьбі з хабарництвом.
Наразі ДСБЕЗ входить в загальну структуру Міністерства внутрішніх справ України, а саме віднесена до складу департаментів кримінальної міліції.
На сучасному етапі становлення державності основними завданнями ДСБЕЗ є: боротьба з хабарництвом та корупцією, створення сприятливого клімату для розвитку підприємництва та легального бізнесу, захисту вітчизняного товаровиробника від кримінального впливу, незаконної конкуренції, попередження та викриття зловживань з бюджетними коштами, викриття та припинення злочинних схем витоку бюджетних коштів у тіньову економіку, оперативне супроводження процесів законності роздержавлення, розпродажу і відчуження державного майна, припинення зловживань під час приватизації землі, упередження втрат держави від протиправної діяльності у паливно-енергетичному комплексі, сфері надровикористання, АПК, боротьба з правопорушеннями у сферах фінансових послуг, захист інтелектуальної власності, боротьба з комп’ютерною злочинністю, протидія легалізації (відмиванню) грошових коштів та іншого майна, здобутого злочинним шляхом, контрабанді.
Інший вектор діяльності ДСБЕЗ – це співпраця з іноземними колегами. Вже діють зв’язки практично з усіма країнами Європи, СНД і Сполучених Штатів Америки.
Важко переоцінити внесок служби у справу зміцнення економічної могутності нашої держави, захисту національного багатства, законних прав і інтересів учасників економічних відносин усіх форм власності, конституційних прав і свобод громадян.
Таким чином, можна підсумувати, що ДСБЕЗ сьогодні – це структурний підрозділ органу виконавчої влади, діяльність якого складалась історично, але функції і завдання його пристосовані до сучасних потреб сьогодення.

Література:
1. Про утворення Державної служби боротьби з економічною злочинністю: Постанова Кабінету Міністрів України № 510 вiд 05 липня 1993 р. –[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=510-93-%EF&key=4/UMfPEGznhhsSo.ZixCcDNDHdlzksFggkRbI1c

e-mail: yurok009@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ
23.03.2010 16:58
КОМПЕТЕНЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ІНСПЕКЦІЇ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ МОЗ УКРАЇНИ В СФЕРІ ІМПОРТУ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
16.04.2010 20:14
ДІЯЛЬНІСТЬ КРЕДИТНИХ СПІЛОК В УМОВАХ ПОЛІТИЧНИХ ЗМІН
09.04.2010 17:43




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше