:: LEX :: ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ
 
23.02.2007 16:04
Автор: Хлистова Надія Борисівна, ад’юнкт кафедри кримінального права та кримінології Донецького юридичного інституту ЛДУВС України, Назимко Єгор Сергійович, курсант факультету міліції громадської безпеки Донецького юридичного інституту ЛДУВС України
[Криминальное право. Криминальный процесс. Криминалистика. Криминология]
Ст. 46 Кримінального кодексу (далі - КК) України закріплює інститут примирення злочинця з потерпілим, згідно з яким особа, що вперше вчинила злочин невеликої тяжкості звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. Елементи кримінально-правового компромісу також містяться у ст. 45 та ч. 1 ст. 66 КК України, що враховують факт добровільного відшкодування особою, яка вчинила злочин, завданого збитку або усунення заподіяної шкоди, у якості підстави (разом із вчиненням злочину невеликої тяжкості вперше, щирим каяттям та сприянням розкриттю злочину) звільнення від кримінальної відповідальності (ст. 45 КК України) та обставини, яка пом’якшує покарання, відповідно (п. 2 ч. 1 ст. 66 КК України).
На нашу думку, примирення потерпілого зі злочинцем - лише частина інституту та процесу медіації, а, від цього, названі вище статті потребують вдосконалення відповідно до західноєвропейських програм кримінально-правового компромісу, що є цілком зрозумілим. На це звертає увагу і Ю. В. Голик, який зазначає: «Якщо нехтувати можливостями, які надає медіація, кримінальна юстиція захлинеться у потоці дрібних кримінальних справ і перестане функціонувати» [4, 30]. Розумний компроміс, досягнення якого, не заперечуючи принципи об’єктивної істини, справедливості, законності, презумпцію невинуватості та інші засади кримінального судочинства, сприятиме усуненню негативних наслідків злочину та справедливому розв’язанню справи. До того ж цей кримінально-правовий захід гарантований ч. 5 ст. 55 Конституції України, яка зазначає, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.
В межах Європи питання медіації врегульоване, наприклад, такими нормативно-правовими актами, як: Рекомендація РЄ про посередництво у кримінальних справах (1999 р.) [1, 86-98]; Рамкове рішення Ради ЄС «Про місце жертв злочинів у кримінальному судочинстві» (2001 р.), відповідно до якого всі країни ЄС зобов’язані поширювати посередництво в кримінальних справах та забезпечувати прийняття до розгляду будь-якої угоди між потерпілим та правопорушником, досягнутої в процесі посередництва (причому до 22 березня 2006 р. всі країни ЄС в обов’язковому порядку повинні були прийняти закони, які забезпечували б проведення посередництва у кримінальних справах) [1, 72-77]; Європейська конвенція про здійснення прав дітей (1996 р.), яка закликає до більш широкого застосування медіації [2, 455] та ін.
Але, як зазначає М. І. Хавронюк, усі ці рекомендації Україною поки що фактично ігноруються [3, 540]. Провівши аналіз зазначених міжнародних документів та положень медіації за КК Франції, Молдови та Бельгії, на жаль, слід зазначити, що український законодавець недостатньо враховує досвід країн Західної Європи в питаннях використання відновлюючих заходів у кримінальному праві.
Враховуючи вищезазначене вважаємо за доцільне винести на обговорення такі положення:
по-перше, випадки звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК України) та примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК України) доцільно поширити і на розгляд справ про злочини середньої тяжкості. У багатьох країнах сферу застосування посередництва розширено і на більш тяжкі злочини: наприклад, в Молдові на злочини середньої тяжкості, у Бельгії це справи про злочини, карані тюремним ув’язненням на строк до 20 років, а у Франції обмежень взагалі немає [3, 542];
по-друге, пропонуємо закріпити у ст.ст. 45 та 46 КК України положення про те, що від кримінальної відповідальності можуть звільнятися особи, які вчинили необережний злочин, незалежно від наявності в їх діяннях сукупності чи повторності необережних злочинів, а також вчинили умисний злочин вперше. Процедури посередництва між жертвою і злочинцем в різних країнах у переважній більшості випадків проводиться і щодо сукупності та повторності злочинів проти власності або нетяжких насильницьких дій, вчинених, як правило, неповнолітніми;
по-третє, бажано було б доповнити ч. 1 ст. 66 КК України ще однією обставиною, що пом’якшує покарання – примирення потерпілого з особою, яка вчинила тяжкий чи особливо тяжкий злочин. У ч. 2 ст. 66 КК України передбачено, що при призначенні покарання суд може визнати такими, що пом’якшують, і інші обставини, не зазначені в частині першій цієї статті. Внесенням цих змін буде закріплено обов’язок, а не право суду враховувати медіацію при скоєнні тяжких чи особливо тяжких злочинів. Таке положення має на меті захист прав та свобод як потерпілого, так і особи, що скоїла злочин;
по-четверте, що стосується норм Особливої частини КК України, то доцільно створити перелік злочинів, при яких допускається укладання компромісної угоди. Але він повинен бути максимально виваженим та прорахованим для того, щоб в свідомості пересічних громадян це не ототожнювалося із середньовічною індульгенцією про викуплення гріхів для кожного, хто їх вчинив.

Література
1. Вестник восстановительной юстиции. – М., 2002. – Вып. 4. – с. 72-77.
2. Збірка договорів Ради Європи. – К., 2000. – с. 455.
3. Хавронюк М. І. Кримінальне законодавство України та інших держав континентальної Європи: порівняльний аналіз, проблеми гармонізації. Монографія. – К., Юрисконсульт, 2006. – 1048 с.
4. Голик Ю. В. Философия уголовного права: современная постановка проблемы / Философия уголовного права. – СПб.: Юридический центр Пресс, 2004. – 348 с.

e-mail: nazumuch@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ТОРГІВЛІ ДІТЬМИ В УКРАЇНІ
26.02.2007 17:30
ОСНОВНІ НАПРЯМКИ БОРОТЬБИ З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ
25.02.2007 23:22
ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ТА ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ ДОПИТУ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА
23.02.2007 16:29
ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ІНСАЙДЕРСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ
23.02.2007 15:38
ДО ПИТАННЯ ПРО КАРАНІСТЬ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
23.02.2007 09:59
ПРОЦЕСУАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ПОТЕРПІЛИХ ПРИ ПРОВАДЖЕННІ ОГЛЯДІВ (ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ)
21.02.2007 22:03
КРИМІНАЛІСТИЧНА ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НЕЗАКОННИМ ОТРИМАННЯМ БАНКІВСЬКИХ КРЕДИТІВ
20.02.2007 22:37
ОБМЕЖЕННЯ ГЛАСНОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ НАЯВНІСЮ ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ
20.02.2007 18:18




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше