:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
 
22.02.2017 10:28
Автор: Бургай Катерина Романівна, студентка юридичного факультету Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ
[Секция 9. Хозяйственное право. Хозяйственное процессуальное право]

Правова відповідальність є складним юридичним явищем, що виявляється у накладенні додаткового обов’язку на особу правопорушника, понести негативні наслідки майнового чи організаційного характеру. Господарська відповідальність – э юридичною категорією, виробленою науковою доктриною, ще задовго до прийняття чинного Господарського кодексу України, в якому вона знайшла своє закріплення і тлумачення, яке не є достатньо повним і чітко визначеним. 

Проблематика полягає в тому, що в науковій літературі існує багато підходів до встановлення сутності господарської відповідальності, які зумовлюють суперечки між науковцями та практиками. Як правило, проблема виявляється саме в наступних аспектах: широке функціональне призначення господарської відповідальності; відсутність єдиного підходу щодо встановлення юридичного змісту господарсько-правової відповідальності; широке коло суб’єктів, до яких застосовуються заходи відповідальності; різні форми, в яких може бути застосовано господарську відповідальність; відсутність в законодавстві чітких меж використання господарсько-правової відповідальності.

Тож необхідно визначити єдиний науковий підхід до розкриття змісту господарсько-правової відповідальності, визначення її специфічних ознак, встановлення методів узгодження Господарського та Цивільного кодексів України (далі ГК України, ЦК України), сформувати напрями майбутніх досліджень проблем в цій сфері.

Дослідженням даної проблематики господарської відповідальності займалися такі науковці, як Бабак О.Я., Шишка Р.Б., Щербина В.С., Сєліванова І.А. та інші.

Бабак О.Я. виокремлює господарську відповідальність, в якості  комплексного правового інституту господарського права, предметом регулювання якого є господарські правопорушення. Тобто це відносини, що породжуються внаслідок вчинення порушення господарських правовідносин суб’єктом господарювання, між ними і органами державної влади або органами місцевого самоврядування, внаслідок чого правопорушник, вчинивши правопорушення, зобов’язаний понести несприятливі для себе наслідки майнового чи організаційного характеру, що закріплені у  господарських санкціях [1].

Так Щербина В.С. зауважує, що господарська відповідальність являє собою поняття вужче, аніж поняття правопорушення у сфері господарювання. Тож, на думку науковця, господарсько-правову відповідальність варто розглядати в якості окремого виду відповідальності, який застосовуються за здійснення господарських правопорушень як один із видів правопорушень в даній сфері [6].

Варто зазначити, що окрім господарсько-правової відповідальності суб’єкти господарсько-правових відносин зазнають, в тому числі і цивільно-правової відповідальності за правопорушення або неналежне виконання майнових господарських зобов’язань. Заходи цивільно-правової відповідальності відносять до господарсько-правової відповідальності, у випадку, коли її розглядають в широкому розумінні, як відповідальність за правопорушення у сфері господарювання. В такому випадку, зазначають, що коло суб’єктів господарсько-правової відповідальності повинно бути обмежене виключно учасниками господарсько-правових відносин [3].

Також, аналізуючи чинне законодавство, можна зауважити, що ГК України не зазначає вичерпного поняття господарського правопорушення, яке, в свою чергу, являється  предметом господарської відповідальності, а також не розкриває його змісту [2]. Так само ЦК України не визначає поняття і не розкриває повного змісту цивільного правопорушення. Невизначеність на законодавчому рівні – є результатом виникнення суперечливих тлумачень і закріплення юридичного змісту як поняття правопорушення, так і визначення самої відповідальності [4].

Шишка Р.Б. вважає, що досить проблематичним для розуміння являється перетворення зобов’язання з господарського правопорушення в господарську відповідальність. До сьогодні ця проблема вирішувалася шляхом ототожнення умов виникнення зобов’язання з делікту та підстав відповідальності, що є відображенням матеріально-правового підходу, але не відповідає її сутності як державного примусу та підстав для його застосування. В цьому і є основна помилка, при якій співпадання цих підстав за змістом ознак, призводить до їх ототожнення [5].

Підводячи підсумок, можна зазначити, що господарсько-правова відповідальність являє собою складне юридичне явище, яке не можна розглядати виключно в широкому розумінні. Неоднозначні визначення поняття і юридичного змісту господарсько-правової відповідальності на законодавчому рівні призводить до суперечностей і неоднозначного тлумачення цього явища не тільки науковцями, а й практиками. Аналізуючи норми ГК України і ЦК України, необхідно розрізняти господарську-правову відповідальність і цивільно-правову відповідальність як окремі види юридичної відповідальності, розуміти сутність різних видів правопорушень, які є  предметом самої відповідальності, також необхідним є узгодження норм Господарського кодексу України з положеннями нормативно-правових актів чинного законодавства у сфері господарських правовідносин. Також важливим  є чітке визначення суб’єктів, до яких застосовується господарсько-правова відповідальність при вчиненні ними господарських правопорушень, а саме господарсько-правових санкцій. 

Отже, необхідним є розроблення єдиного наукового підходу до тлумачення поняття і встановлення самої сутності господарсько-правової відповідальності, розробка нових шляхів узгодження і доповнення законодавства, а також сформулювати і використовувати новітні напрями дослідження проблем та специфічних особливостей господарської відповідальності.




Література:

1. Бабак О.Я. Основні види відповідальності суб'єктів господарювання у зовнішньоекономічній діяльності / О. Бабак // Підприємництво, господарство і право. – 2011. – № 10. – С. 144-148.

2. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV

3. Сєліванова І.А. Співвідношення Цивільного та Господарського кодексів України в регулюванні відповідальності за порушення у сфері господарювання // Хозяйственное законодательство Украины: практика применения и перспективы развития в контексте европейского выбора: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономико-правовых исследований; Редкол.: Мамутов В.К. (отв. ред.) и др. – Донецк: ООО "Юго-Восток, ЛТД", 2005. – С. 77-78.

4. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV

5. Шишка Р. Б. Окремі аспекти господарсько-правової відповідальності / Р. Б. Шишка // Юридичний вісник. Повітряне і космічне право. - 2015. - № 1. - С. 129-133. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnau_2015_1_26

6. Щербина В.С. Господарсько-правова відповідальність: галузевий підхід, особливості застосування та напрямки подальших наукових досліджень / В. Щербина // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. - 2013. - Вип. 3. - С. 10-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKNU_Yur_2013_3_3



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ НЕДІЙСНОСТІ ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ
27.02.2017 12:00
OСOБЛИВOСТІ АПЕЛЯЦІЙНOГO ПРOВАДЖЕННЯ В ГOСПOДАРСЬКOМУ ПРOЦЕСІ
27.01.2017 14:18
СУЧАСНІ ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА ЯК СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ
10.03.2017 22:20
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОЦІНОЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
07.03.2017 08:38
ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА ЯК НАУКИ
02.03.2017 11:09




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше