:: LEX :: ПИТАННЯ ПРОТИДІЇ РОЗКРИТТЮ ТА РОЗСЛІДУВАННЮ ВІДМИВАННЯ (ЛЕГАЛІЗАЦІЇ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПИТАННЯ ПРОТИДІЇ РОЗКРИТТЮ ТА РОЗСЛІДУВАННЮ ВІДМИВАННЯ (ЛЕГАЛІЗАЦІЇ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
 
23.06.2018 09:01
Автор: Слободянюк Павло Леонідович, суддя Шевченківського районного суду м. Києва
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Протидія легалізації злочинних коштів – це перед усім, усунення сприятливих економічних умов для існування організованої злочинності, яка прагне вкласти одержані протиправним шляхом кошти в легальні сфери економіки.

Аналіз результатів проведеного нами анкетування свідчить про те, що протидію під час розслідування економічних злочинів відчували 43,8% опитаних працівників МВС України, з яких лише 25,5% респондентам відповідно, вдалося її подолати.

Зазначене визначає доцільність вивчення думок провідних вчених-криміналістів і практичних працівників, діяльність яких спрямована на виявлення способів протидії розслідуванню і заходів щодо її нейтралізації.

Н. С. Карпов зазначає, що вивчення протидії має здійснюватися не лише в загальному аспекті, а слід зважати на специфіку різних видів злочинів, зацікавлених категорій осіб, їх можливостей тощо [1, с. 169].

Для конструювання організаційно-правової інфраструктури протидії відмиванню грошових коштів, здобутих злочинним шляхом необхідно:

– визначити діапазон суспільно-економічних відносин, їх суб’єктний склад (перелік осіб-учасників відмивання коштів, ознаки суб’єктивної сторони відмивання) та об’єктний комплекс (перелік об’єктів посягань і родових ознак конкретних дій, що складають об’єктивну сторону відмивання), пов’язаних із процесом відмивання коштів протиправного походження;

– розробити необхідний понятійний апарат, здатний відобразити весь комплекс процедурних механізмів правової, організаційної та інформаційної інфраструктури протидії відмиванню доходів протиправного походження. Зазначений понятійний апарат повинен бути придатним для формування норм матеріального і процесуального права та відповідних організаційно-управлінських нормативно-правових актів. Розроблення такого понятійного апарату та відповідного правового забезпечення вимагає визначення та усвідомлення технологічної процедури відмивання доходів;

– розробити нормативні акти з питань організації взаємодії органів виконавчої влади у сфері боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом;

– налагодити ефективне співробітництво між державними органами, задіяними у сфері боротьби з відмиванням коштів, у тому числі на міжнародному рівні для надання допомоги щодо збирання доказів.

З метою вирішення практичних питань покращання взаємодії національних і міжнародних правоохоронних органів у боротьбі з транснаціональною організованою злочинністю, органам Національної поліції України необхідно активізувати роботу з Міжнародною поліцейською асоціацією, що дозволить здійснювати робочі контакти, а також отримувати практичну допомогу на території країни-члена асоціації рядовим оперативним працівникам і слідчим безпосередньо в процесі роботи за конкретними матеріалами та кримінальними провадженнями. В комплексі заходів щодо створення інфраструктури взаємодії з питань боротьби з міжнародною злочинністю у згаданій сфері важливим, на наш погляд, є укладання договорів про правову допомогу в кримінальних провадженнях та міжурядових угод про співробітництво у боротьбі зі злочинністю. Такі угоди укладені не з усіма країнами, з якими Україна підтримує інтенсивні зовнішньоекономічні зв’язки. А саме критерій інтенсивності економічних зв’язків повинен, на нашу думку, враховуватися при виборі країн для першочергового укладання угод про співробітництво;

– внести зміни і доповнення до КК України, КПК України, адміністративного законодавства та низки інших нормативно-правових актів, що регулюють фінансово-господарський документообіг з метою приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами в розглядуваній сфері.

В ході дослідження, нами виділена низка причин і умов, що ускладнюють виявлення легалізації злочинних доходів:

– гострий дефіцит кваліфікованого кадрового апарату правоохоронних органів для боротьби з цими злочинами;

– відсутність спеціалізованих підрозділів в підрозділах боротьби з організованою злочинністю;

– низька ефективність проведення оперативно-технічних заходів;

– складність оперативного проникнення в злочинні формування;

– перешкоди в проведенні оперативно-розшукових заходів і слідчих (розшукових) дій за кордоном;

– високий ступінь конспірації кримінальної діяльності;

– значна кількість учасників злочинних груп, що спеціалізуються на даному злочині;

– поверхнева законність здійснюваних операцій з легалізації злочинних доходів;

– відсутність ефективного критерію оцінки діяльності оперативних підрозділів Національної поліції, що призводить до збільшення кількості нереальних показників;

– відсутність методичного забезпечення процесів виявлення та розслідування даних злочинів. Це лише частина проблем, які суттєво стримують прогрес у розслідуванні фактів легалізації злочинних доходів.

Однією з проблем, яка ускладнює, а в деяких випадках виключає виявлення правоохоронними органами потоків «брудних» грошей (майна), є протидія з боку комерційних банків й інших комерційних структур, які не надають правоохоронним органам необхідної інформації про рух грошових коштів і проведення фінансових операцій.

Це ускладнює роботу правоохоронних органів щодо забезпечення відшкодування спричиненої злочином матеріальної шкоди. Оскільки для накладення арешту на банківський рахунок необхідно пройти декілька інстанцій, втрачається час і виходить так, що на момент накладення арешту на рахунок кошти, які мають сумнівне походження вже переведені на інший рахунок чи зняті готівкою. Проблема полягає в тому, що посадові особи банків не несуть реальної відповідальності за вказані дії.

Злочинна діяльність, пов’язана з легалізацією кримінальних доходів, характеризується тим, що до реалізації злочинних схем залучаються працівники банків, юридичних компаній, корумповані службовці органів влади й управління [2, с. 134]. Тому боротьба з легалізацією доходів, здобутих злочинним шляхом потребує відповідного підвищення професійної кваліфікації працівників оперативних підрозділів, включаючи отримання спеціальних знань у галузі банківських й інших фінансових механізмів.

Приклади подібних безвихідних ситуацій із одного боку, і взаємодії та мобільності злочинних формувань – з іншого, можна навести стосовно майже всієї інфраструктури взаємовідносин, пов’язаних із запобіганням, виявленням і розкриттям фактів відмивання злочинних доходів, коли:

– організаційній, бюрократичній роз’єднаності міждержавних правоохоронних органів протистоїть не обмежена процесуально-правовою процедурою організаційна мобільність злочинних формувань;

– слабкій матеріально-технічній базі правоохоронних органів протиставляються всі сучасні досягнення науково-технічного прогресу, що використовуються організованими злочинними формуваннями;

– обмеженим фінансовим ресурсам правоохоронців протидіють великомасштабні надприбутки злочинних угруповань;

– процесуально-правовим бар’єрам, комерційній, банківській таємниці, що перешкоджають своєчасному обміну інформацією з приводу незаконних фінансово-господарських операцій, протиставляються нічим не обмежені, завуальовані псевдолегальні грошові трансакції електронною поштою, телеграфом у будь-який регіон країни чи світу;

– недостатнім знанням технологій фінансово-господарських інструментів співробітниками правоохоронних органів злочинні формування протиставляють висококваліфікованих банківських й інших фахівців, залучених підкупом чи шантажем [3, с. 434].

Оцінюючи вищесказане, можна дійти висновку, що лише в разі об’єднання можливостей підрозділів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, з іншими державними органами можна в найкоротший термін досягти позитивних результатів у боротьбі з проявами відмивання грошових коштів.

Література:

1. Карпов Н. С. Протидія розслідуванню. Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ : наук.-теорет. журнал. 2006. № 3. С. 161-170.

2. Боротьба з відмиванням коштів: правовий, організаційний та практичний аспекти / С. Г. Гуржій, О. Л. Копиленко, Я. В. Янушевич та ін.; за ред. М. Я. Азарова. Київ: Парламент. вид-во, 2005. 216 с.

3. Попович В. М. Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки: моногр. Ірпінь: Акад. держ. податк. служби України, 2001. 546 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ
23.06.2018 15:18
КОНСУЛЬТАТИВНА ДОПОМОГА СПЕЦІАЛІСТА ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ
23.06.2018 15:16
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ КИШЕНЬКОВИХ КРАДІЖОК
23.06.2018 13:25
ІНСТИТУТ ПОНЯТИХ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
23.06.2018 13:23
АРЕШТ МАЙНА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ПРО ЗЛОЧИН, ПЕРЕДБАЧЕНИЙ СТ. 209 КК УКРАЇНИ
23.06.2018 09:02
КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ
23.06.2018 09:00
УЧАСТЬ ПРОКУРОРА У ПРОВЕДЕННІ ОБШУКУ – ГАРАНТІЯ ДОПУСТИМОСТІ ОТРИМАНИХ ДОКАЗІВ
23.06.2018 08:57
ОКРЕМІ ПИТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ КРИМІНОЛОГІЇ
23.06.2018 08:55
ДО ПРОБЛЕМИ БОРОТЬБИ З ПРОСТИТУЦІЄЮ ЯК НЕГАТИВНИМ ЯВИЩЕМ
08.06.2018 10:26
ПРАВО ЗАСУДЖЕНИХ НА ОСОБИСТУ БЕЗПЕКУ. ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ
08.06.2018 10:24




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше