:: LEX :: СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «РІВНІСТЬ» ТА «НЕДИСКРИМІНАЦІЯ»
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «РІВНІСТЬ» ТА «НЕДИСКРИМІНАЦІЯ»
 
18.09.2018 18:36
Автор: Майстренко Марія Миколаївна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри кримінального процесу факультету №1 ІПФПНП, Львівський державний університет внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Ключовою засадою сучасної побудови громадянського суспільства, правової держави є принцип рівності. Закріплений на конституційному рівні принцип рівності є однією з основних вимог загальнолюдської справедливості у суспільстві та оціночним критерієм рівня демократичного розвитку в цілому. Для державних органів дотримання принципу недискримінації у своїй роботі під час здійснення повноважень є головною, основоположною засадою діяльності. 

Рівність – це рівне становище людей у суспільстві, що виражається в однаковому відношенні до засобів виробництва і в користуванні одними й тими ж політичними та громадянськими правами [7].

Структурування засади рівності перед законом і судом обумовлює дослідження явища «дискримінації», що носить узагальнюючий характер. «Принцип рівності» повністю виключає ймовірність будь-якої дискримінації. 

Гарантії рівності та заборони дискримінації містяться й у низці нормативних актів міжнародного права, які в різні часи були ратифіковані Україною, ставши невід’ємною частиною національного законодавства. Крім того, гарантії недискримінації в тому чи іншому вигляді містяться майже у кожному галузевому законі. Позиції науковців щодо співвідношення понять «рівність» та «недискримінація» різняться, одні вважають, що принципи є тотожними, інші відмінними. Зв'язок принципів рівності перед законом і недискримінації у сфері судового процесу знайшов своє вираження у практиці Конституційного Суду України в тому, що однією з вимог рівності громадян перед законом була визнана заборона дискримінаційних обмежень прав учасників судового процесу за мовною ознакою [6].

На думку Г. Христової, принцип недискримінації існує як субпринцип у межах принципу рівності, а саме в рамках концепції реальної рівності чи так званої «рівності через право». Рівність у цьому випадку забезпечується шляхом запровадження позитивних дій з боку держави для врегулювання фактичної нерівності [8].

Досліджуючи питання співвідношення принципів рівності та недискримінації Ю.К. Мороз прийшов до висновку, що українська судова практика неоднозначна в трактуванні цього питання, а неоднозначність такого трактування призводить до створення перешкод у користуванні загальновизнаними правами певними категоріями осіб, а оскільки Україна є членом ООН та Ради Європи, то вона взяла на себе низку зобов’язань з дотримання принципу недискримінації як гарантію поваги до прав людини та верховенства права [4].

Загальна декларація прав людини у першій та другій статтях проголошує, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища [3].

Європейська конвенція з прав людини у ст.14 закріплює користування правами та свободами, що має забезпечуватись відсутністю дискримінації за будь-якою ознакою. Дане твердження має глибинний, ґрунтовний та сталий характер, оскільки може охоплювати різні ознаки: стать, расу, колір шкіри, мови, релігії, політичні чи інші переконання, національне чи соціальне походження, належність до національних меншин, майновий стан, сімейний стан, інвалідність тощо [2].

Принцип недискримінації, встановлений ст. 2 Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» передбачає незалежно від певних ознак забезпечення: рівності прав і свобод людини та/або групи людей; повагу до гідності кожної людини; рівності перед законом; рівних можливостей [5].

Очевидним буде висновок, що рівність перед законом і судом та заборона дискримінації є тісно пов’язаними між собою категоріями. Наприклад, у п. 65 доповіді Венеціанської Комісії «Верховенство права» вказано, що рівність перед законом означає, що кожна фізична особа є підпорядкованою тим самим законам, і жодна фізична особа чи група осіб не має особливих юридичних привілеїв [1].

Отже, у правничій площині недискримінацію можна позиціонувати як перш за все юридичний метод, який використовується у протидії невиправданої нерівності, що засновується на ідеї про те, що держава не може законним шляхом утискати права окремої людини на безпідставній основі. 

Вочевидь, рівність слід розглядати у широкому значенні як природну формальну рівність, а також у вузькому – як фактичну рівність. На щаблі фактичної рівності її можна ототожнювати з принципом недискримінації.

Вбачається, що данні принципи мають спільну правову природу. Принцип недискримінації може ототожнюватися з принципом рівного поводження, але не з принципом рівності загалом. Недискримінація – це найголовніший принцип міжнародного права в області прав людини, що стосується як громадянських та політичних, так і економічних, соціальних прав.

Література:

1. Верховенство права: Доповідь CDL-АD(2011)003rev, схвалена Венеціанською Комісією на 86-му пленарному засіданні (Венеція, 25-26 березня 2011 року). Право України. 2011. №10. С.168-184. 

2. Європейська конвенція з прав людини з поправками, внесеними відповідно до положень Протоколів №11 та 14 з Протоколами № 1,4, 6, 7, 12, 13 та 16. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_UKR.pdf (Дата звернення: 18.09.2018).

3. Загальна декларація прав людини і громадянина. Документ 995_015 прийнята 10.12.1948. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_015 (дата звернення: 17.09.2018).

4. Мороз Ю.К. Принцип недискримінації: поняття та співвідношення з принципом рівності. URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/7857/Moroz_Pryntsyp_nedyskryminatsii.pdf 

5. Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні: Закон України від 30.05.2014 р. № 5207-VI. URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/5207-17 (дата звернення: 15.09.2018).

6. Рішення Конституційного Суду України № 17-рп/2011 від 13 грудня 2011 року: Офіційний вісник України. 2011. № 100. Ст. 3665.

7. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970-1980). URL: http://sum.in.ua/s/rivnistj (Дата звернення: 18.09.2018).

8. Христова Г. Позитивні обов’язки держави у сфері протидії дискримінації. Вісник Національної академії правових наук України. Харків, 2013. № 4. С.11–20. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОБМЕЖЕННЯ ПРАВА РЕПРОДУКТИВНОГО ВИБОРУ – ДОЦІЛЬНІСТЬ ТА УКРАЇНСЬКЕ СЬОГОДЕННЯ
20.09.2018 10:35
ВДОСКОНАЛЕННЯ ДОКУМЕНТООБІГУ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ
17.09.2018 11:20
ЩОДО ПОНЯТТЯ СЕКСУАЛЬНОГО ВБИВСТВА
03.08.2018 13:10
ВИДИ ТА СТРУКТУРА ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
03.08.2018 13:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ТА ТРУПА ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА
03.08.2018 13:06




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше