:: LEX :: ЩОДО ПИТАННЯ НЕСУМІСНОСТІ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ВІЙСЬКОВОЮ СЛУЖБОЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 64)

Термін подання матеріалів

12 вересня 2024

До початку конференції залишилось днів 48


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ПИТАННЯ НЕСУМІСНОСТІ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ВІЙСЬКОВОЮ СЛУЖБОЮ
 
14.06.2024 15:07
Автор: Рибалко Гліб Сергійович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]


З початком повномасштабного вторгнення в адвокатський спільноті загострилися дискусії з приводу можливості надання професійної правничої допомоги адвокатами які вступили до лав збройних сил України. Так, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» військова служба є несумісною із адвокатською діяльністю, отже в разі призову адвоката на дійсну (альтернативну) військову службу, він не має права на здійснення адвокатської діяльності. 

Законодавство визначає, що мобілізовані особи призиваються на військову службу і зараховуються до особового складу відповідної військової частини наказом командира такої частини. З моменту зарахування на мобілізовану особу розповсюджується дія не тільки відповідних військових статутів, але й інших нормативно-правових актів, що регулюють проходження військової служби, в тому числі і щодо матеріально-технічного, медичного та іншого забезпечення, порядку призначення пільг тощо.

Ще у 2014 році, Рішенням Ради адвокатів України № 124 було затверджено Роз’яснення з питань, що виникають при мобілізації та призову на військову службу осіб, які здійснюють адвокатську діяльність відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Відповідно до даного Роз’яснення адвокат не має права здійснювати адвокатську діяльність під час проходження військової служби, в тому числі на умовах мобілізації. Порушення цього обмеження є підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Таким чином, у разі мобілізації адвоката, він зобов’язаний був зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю.

Але, така позиція не відповідала Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо гарантій адвокатської діяльності, оскільки зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю було зумовлено не безпосереднім бажанням та діями адвоката, а діями державних органів, які призвали його в умовах мобілізації до складу Збройних сил України.

Вказану проблему було тимчасово вирішено Радою адвокатів України, яка відповідно до свого рішення від 03 березня 2022 року №24 встановила, що у період воєнного стану не вважатиметься порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та не застосовуватиметься відповідна підстава для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Втім згодом позиція органів адвокатури , нажаль, раптово змінилася в протилежну сторону. Так 10 червня 2024 року стало відомо, що Рада адвокатів скасувала рішення №24. 

Очевидним є і факт того, що адвокат, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, фізично не спроможний здійснювати адвокатську діяльність та надавати правничу допомогу. Адже він не може повноцінно розпоряджатись своїм часом та визначати фактичне місце перебування.

Таким чином, законодавча вимога у разі мобілізації адвоката зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю в порядку, передбаченому ст. 31 Закону, не тільки не порушує положення Конституції України щодо права кожного громадянина на правничу допомогу, а навпаки сприяє забезпеченню повноцінного права кожного на кваліфіковану правничу допомогу та права на захист, унеможливлює затягування судових процесів через відсутність адвоката на судових засіданнях та затримки з поданням необхідних доказів тощо.

Законом чітко визначено, що несумісною з діяльністю адвоката є військова або альтернативна (невійськова) служба. Порушення адвокатом вимог щодо несумісності вважається дисциплінарним проступком та є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності у вигляді накладення дисциплінарного стягнення (ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 34, ст. 35 Закону). У свою чергу, накладення на адвоката дисциплінарного стягнення може мати наслідком зупинення права на заняття адвокатською діяльністю (п. 3 ч. 1 ст. 31 Закону).

Таким чином, адвокати, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності. При цьому, їх право на здійснення адвокатської діяльності примусово зупиняється саме внаслідок притягнення особи до юридичної відповідальності.

Однак, по-перше, відповідно до ч. 2 ст. 61 Конституції України юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Зокрема, це означає, що під час вирішення питання про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності має бути враховано ступінь його вини у порушенні вимог щодо несумісності. З огляду на те, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком (а не правом) громадян України, а також те, що всі без виключення громадяни відбувають військову службу відповідно до закону (ст. 65 Конституції України) то, цілком очевидно, що адвокати призвані до Збройних Сил України в порядку мобілізації, не мають власної волі на порушення встановлених Законом вимог щодо несумісності. Відповідно, у даному випадку відсутній такий ключовий елемент складу правопорушення, як вина особи. Відсутність вини має виключати можливість притягнення таких осіб до дисциплінарної відповідальності.

По-друге, відповідно до ст. 2 Закону, адвокатура України – це недержавний самоврядний інститут, що забезпечує здійснення захисту, представництва та надання інших видів правничої допомоги на професійній основі, а також самостійно вирішує питання організації і діяльності адвокатури в порядку, встановленому цим Законом. Відповідно, уповноважені органи адвокатури можуть самостійно вирішувати в кожному окремому випадку – чи має місце дисциплінарний проступок адвоката та який з можливих видів дисциплінарних стягнень підлягає застосуванню.

У свою чергу проектом Закону України р. № 1014 від 15.02.2024 «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення підстав несумісності з діяльністю адвоката» пропонується встановити, що несумісною з діяльністю адвоката є «військова служба за контрактом або альтернативна (невійськова) служба».

Тож, можна констатувати, що несумісною з діяльністю адвоката є військова служба у добровільному порядку (за контрактом), а адвокати, які призвані в лави Збройних сил України по мобілізації, збережуть свій діючий статус.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СВІТОВИЙ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД ЩОДО ПРЕВЕНЦІЇ БУЛІНГУ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ
27.05.2024 14:02
ГЕНЕЗИС АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТАРИФОУТВОРЕННЯ У СФЕРІ ВАНТАЖНИХ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ
17.06.2024 11:29
РОЛЬ КОНСТИТУЦІЙНИХ СУДІВ У КОНЦЕПЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНСТИТУЦІЙНОЇ ДЕМОКРАТІЇ: ДЕЯКІ ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ
14.06.2024 15:03
ЕВОЛЮЦІЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ МЕДІАЦІЇ У ПУБЛІЧНО-ПРАВОВИХ СПОРАХ
13.06.2024 12:15
РОЛЬ МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ В РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ТА ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
13.06.2024 12:07
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ В УКРАЇНІ
12.06.2024 14:18
УКРАЇНА – КОНЦЕПТ СОЦІАЛЬНОЇ ДЕРЖАВИ
12.06.2024 13:53
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНОСТІ НОРМАТИВНИХ АКТІВ ЯК ФУНКЦІЯ РЕГЛАМЕНТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
12.06.2024 13:45
ЗАХОДИ ВПЛИВУ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ДО НЕПОВНОЛІТНІХ ОСІБ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ ЯК ЗАХОДІВ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
03.06.2024 14:19




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше