:: LEX :: ЕТИКО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЕТИКО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ
 
13.03.2018 11:59
Автор: Терзі Олена Олександрівна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри філософії і біоетики, Одеський національний медичний університет
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Одним з компонентів права на здоров’я є репродуктивні права людини. Як вказують  Я. Ф. Радиш, О. В. Поживілова та В. В. Гакало, що право на охорону здоров'я, в тому числі репродуктивного, є невід'ємною частиною прав людини взагалі [1, с. 66]. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає репродуктивні права людини, як право чоловіків і жінок на отримання інформації та на доступ до безпечних, ефективних, недорогим і доступним способам регулювання народжуваності, відповідно до їхнього  вибору, а також право на доступ до належним службам охорони здоров'я, які можуть забезпечити для жінок безпечні вагітність і пологи, а також створити для подружніх пар найкращі можливості для того, щоб мати здорову дитину [2]. 

Головним завданням репродуктивної медицини є реалізація репродуктивних прав, як жінок, так і чоловіків. У свою чергу репродуктивні права людини мають особливості в реалізації в залежності від гендерних особливостей. Так, Н. В. Хендель зазначає, що реалізація гендерної рівності можлива шляхом усунення пробільності в регламентації репродуктивних прав людини [3, с. 157]. 

Сексуальне і репродуктивне здоров'я пов'язане з численними правами людини, в тому числі з правом на життя, правом на свободу від катувань, правом на охорону здоров'я, правом на недоторканність приватного життя, правом на освіту та забороною дискримінації. Спеціальний доповідач з питання про право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я підтверджує, що жінки мають право на послуги, товари та звернення до установ в сфері репродуктивного здоров'я, які: а) доступні в достатній кількості; б) доступні фізично і економічно; в) доступні без дискримінації; і г) мають хорошу якість [6]. Найчастіше міжнародні урядові та неурядові організації констатують порушення репродуктивних прав людини шляхом проведення процедур, пов'язаних з репродуктивним і сексуальним здоров'ям жінок, без згоди жінки, в тому числі примусові стерилізації, примусовий огляд на предмет збереження невинності і примусовий аборт, що є порушенням права на недоторканність приватного життя.

Вперше концепція права на репродуктивний вибір була сформульована на Міжнародній конференції з прав людини в Тегерані в 1968 році та отримала подальший  розвиток на трьох міжнародних конференцій з народонаселення і розвитку у 1974 році у Бухаресті,  в 1985 році в Мехіко та 1995 році у Каїрі, а також  на Всесвітній конференції зі становища жінок у 1995 році у Пекіні.

У травні 2004 року була прийнята П'ятдесят сьомою сесією Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров’я «Стратегія в області репродуктивного здоров'я». «Стратегія в області репродуктивного здоров'я» орієнтована на п'ять пріоритетних аспектів репродуктивного та сексуального здоров'я: поліпшення допологової допомоги, допомоги при пологах, після пологів і допомоги новонародженим; надання високоякісних послуг з планування сім'ї, включаючи послуги, пов'язані з безпліддям; ліквідація небезпечних абортів; боротьба з інфекціями, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ, інфекції статевих шляхів, рак шийки матки та інші гінекологічні захворювання; і зміцнення сексуального здоров'я. У «Стратегії в області репродуктивного здоров'я» Всесвітньої організації охорони здоров’я визначені основні напрями політики у сфері охорони здоров’я з репродуктивної медицини, такі як: фінансування служб охорони сексуального і репродуктивного здоров'я; інтеграція служб охорони сексуального і репродуктивного здоров'я; створення сприятливого законодавчої основи; зміцнення і охорона сексуального та репродуктивного здоров'я підлітків.

У 2004 р. уряд Бразилії прийняв Закон про скорочення материнської і неонатальної смертності, а в березні 2005 р. розробив національну політику по сексуальним і репродуктивним правам, яка передбачає прийняття заходів із гарантування прав чоловіків і жінок на здоров'я й відповідальне здійснення свого статевого життя і дітонародження, включаючи доступ до служб репродукції населення, що фінансується і підтримується державою [4, с. 125]. Необхідно констатувати, що аналогічні нормативно-правові акти були прийняті і на пострадянському просторі, наприклад, Закон Республіки Молдова № 185- XV від 24 травня 2001 року «Про охорону репродуктивного здоров'я і планування сім’ї», Закон Республіки Вірменія від 26 грудня 2002 р. № ЗР474 «Про репродуктивне здоров'я і репродуктивних правах людини», Закон Республіки Таджикистан від 2 грудня 2002 року № 72 «Про репродуктивне здоров'я і репродуктивні права», Закон Киргизької Республіки від 10 серпня 2007 р. № 147 «Про репродуктивні права громадян і гарантії їх реалізації». В Україні дане питання регламентується Основами законодавства України про охорону здоров'я.

Питання порушення репродуктивних прав людини, наприклад, право на легальний аборт розглядалися Європейським судом з прав людини у наступних справах: Д. проти Ірландії, Tysiąc проти Польщі, A, B, C проти Ірландії, Z проти Польщі [5, с. 416]. 

Список використаної літератури:

1. Гакало В. В. Репродуктивні права в україні та країнах снд: за матеріалами літературних джерел (до проблеми державного регулювання розвитку репродуктивного здоров'я в Україні) / В. В. Гакало, О. В. Поживілова, Я. Ф. Радиш // Інвестиції: практика та досвід № 10/2011. 

2. Репродуктивное здоровье [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://www.who.int/topics/reproductive_health/ru/ 

3. Сажієнко Н. В. Гендерна рівність як основа реалізації права на здоров’я в міжнародному правопорядку / Н. В. Сажієнко/ Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / гол. ред. С.В. Ківалов ; відп. за вип. Л.І. Кормич. – Одеса : Національний університет «Одеська Юридично академія» : Південноукраїнський центр гендерних проблем, 2012. – Вип. 46. 

4. Сажієнко Н. В. Правові форми співробітництва держав у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя / Н. В. Сажієнко / Актуальні проблеми політики: Зб. наук. праць. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія» : Південноукраїнський центр гендерних проблем, 2011. – Вип. 43. 

5. Хендель Н.В. Захист біомедичних прав людини в практиці Європейського суду з прав людини / Н.В. Хендель / Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : матер. 2-ї міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 20-21 вересня 2013 р.) / за ред. д.ю.н., проф. академіка С.В. Ківалова ; Націон. ун-т «Одеська юридична академія». – Одеса : Фенікс, 2013.

6. Право каждого человека на наивысший достижимый уровень физического и психического здоровья [Електронний ресурс]. – режим доступу: https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N06/519/99/PDF/N0651999.pdf?OpenElement



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРИСЯЖНИХ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
26.02.2018 14:58
ПРО ДЕЯКІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПОДАТКОВИХ ЗЛОЧИНІВ
26.02.2018 14:56
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОГЛЯДУ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗБИРАННЯМ ТА РОЗГОЛОШЕННЯМ КОМЕРЦІЙНОЇ АБО БАНКІВСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ
23.03.2018 15:13
ДО ПИТАННЯ ПРО ОГЛЯД У ВИПАДКУ ВИЯВЛЕННЯ ТРУПА У ВОДОЙМІ
23.03.2018 15:10
ЩОДО ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СЛІДЧИМ РОЗКРИТТЯ, РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ
23.03.2018 15:06
ОБ’ЄКТИ ОБШУКУ В ФОРМІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОПЕРАЦІЇ
23.03.2018 15:04
ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗМІ, ПІД ЧАС НАБУТТЯ НАВИЧОК УХВАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ ТАКТИЧНИХ РІШЕНЬ, З УРАХУВАННЯМ СИТУАЦІЙНОГО ПІДХОДУ
23.03.2018 15:00
ЩОДО ПРЕДМЕТУ ДОКАЗУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ПРО ПОДАТКОВИЙ ЗЛОЧИН
23.03.2018 14:58
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ТА ФАКТИЧНОЇ ПОМИЛКИ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
16.03.2018 11:58
ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ НЕВИДИМИХ СЛІДІВ КРОВІ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ
14.03.2018 19:36




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше