:: LEX :: ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗМІ, ПІД ЧАС НАБУТТЯ НАВИЧОК УХВАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ ТАКТИЧНИХ РІШЕНЬ, З УРАХУВАННЯМ СИТУАЦІЙНОГО ПІДХОДУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗМІ, ПІД ЧАС НАБУТТЯ НАВИЧОК УХВАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ ТАКТИЧНИХ РІШЕНЬ, З УРАХУВАННЯМ СИТУАЦІЙНОГО ПІДХОДУ
 
23.03.2018 15:00
Автор: Пекар Ростислав Нар’янович, начальник оперативного управління Департаменту податкової інспекції Оболонського району ГУ ДФС у м. Києві
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

В діяльності з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень слідчому доводиться діяти в умовах різноманіття конкретних ситуацій, які треба адекватно сприймати й оцінювати, а за потреби впливати на окремі їх елементи в інтересах розв’язання нагальних завдань. Дії слідчого за будь- яких умови завжди пов’язані з характером певної ситуації, а тактична грамотність визначається умінням вибирати із усіх відомих тактичних прийомів саме той, який відповідає особливостям ситуації і є найбільше доцільним для використання в конкретному випадку.

На нашу думку, вироблення навичок враховувати ситуацію в разі потреби прийняття певного тактичного рішення треба започатковувати ще під час навчанням криміналістиці в навчальних закладах. Організація криміналістичного наукового знання, що орієнтоване на конкретні ситуації, є важливою умовою підвищення ефективності криміналістичних рекомендацій. Сьогодні практичні працівники, в переважній більшості випадків, діють за різних конкретних умов виходячи або з свого власного досвіду, або за інтуїцією, оскільки в більшості вузів навчання криміналістиці далеко не завжди- здійснюється з урахуванням ситуаційних факторів [1, с. 42]. То ж не дарма науковці звертають увагу на те, що вже під час навчання у навчальних закладах, на практичний заняттях з криміналістики необхідно звернути увагу на використання ситуаційних текстів складання протоколів слідчих (розшукових) дій і саме ця частина протоколу потребує найбільшої уваги і точності використання термінології. Ситуаційний текст у процесуальному документуванні відображає реально ситуацію, тому складання таких текстів пов’язане із ситуаційним підходом. Такий підхід у дидактиці розглядається як один із різновидів проблемного навчання, в процесі якого студентами відпрацьовуються прийоми самостійного вирішення нестереотипних завдань. Дидактичний аспект моделювання ситуаційних текстів дозволяє визначити два головних напрями його використання: перший – сприяння відпрацюванню у студентів та курсантів навичок ситуаційного підходу до кримінальної та криміналістичної діяльності (навчання ситуаційному моделюванню); другий – застосування ситуаційного моделювання як методу навчання (тобто засвоєння матеріалу через вказаний метод [2, с. 24].

Слушною, на нашу думку, є пропозиція В. Я. Радецької застосовувати ситуаційний підхід у навчанні як окремий вид робіт. Його наприклад пропонується використовувати на заняттях з криміналістики за темою «Криміналістична методика». Для цього надаються тексти цікавого змісту, які привертають увагу студентів і курсантів, і в певному мовному оформленні передають інформацію про вчинення та розслідування окремого виду злочину. Вони допомагають засвоїти спеціальну термінологію та тренують уяву, спостережливість, увагу, пам’ять. Викладач може використати тексти з передовиць газет та журналів поліцейської практики, наприклад, з рубрик «Епізоди нечестивого життя» та «Кримінал», що друкуються у часописі Міністерства внутрішніх справ України [3, с. 123].

Отже, набуття працівниками органів розслідування, студентами та курсантами навчальних закладів юридичного спрямування навичок ситуаційного підходу до розв’язання складних слідчих ситуацій, має неабияке практичне значення.

Навики правильної оцінки слідчих ситуацій, а також уміння і навички прийняття тактичних рішень потрібні у повсякденній практичній діяльності.

Сутність тактики як аспекту діяльності слідчих полягає в обранні зумовленого конкретними ситуаціями розкриття й розслідування злочинів допустимого тактичного впливу на осіб – учасників взаємодії, з метою отримання від них або за їх допомогою від інших осіб інформації, що має криміналістичне значення, а також попередження, нейтралізації або подолання протидії нормальному ходу встановлення істини. Комплексна реалізація спрямованого тактичного впливу на учасників взаємодії, що формується і обирається слідчим та здійснюється шляхом використання різноманітних тактичних засобів, котрі обрані ним залежно від характеру тактичних завдань та особливостей конкретної ситуації, а також використання супутнього тактичного впливу на інших учасників розкриття і розслідування злочинів в процесі реалізації певних процесуальних дій, забезпечують всебічний позитивний тактичний вплив на учасників цієї діяльності в інтересах ефективного встановлення істини.

Список використаних джерел:

1. Волчецкая Т. С., Яблоков Н. П. Предпосылки формирования криминалистической ситуалогии. Вестник Московского государственного университета. Серия 11, Право. 1997. № 3. С. 41–50.

2. Волчецкая Т. С. Ситуационный подход в обучении криминалистике. Вестник криминалистики. Москва: Спарк, 2000. Вып. 1. С. 23–28.

3. Радецька В. Я. Мова науки криміналістики: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.09. Київ, 2002. 220 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРИСЯЖНИХ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
26.02.2018 14:58
ПРО ДЕЯКІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПОДАТКОВИХ ЗЛОЧИНІВ
26.02.2018 14:56
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОГЛЯДУ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗБИРАННЯМ ТА РОЗГОЛОШЕННЯМ КОМЕРЦІЙНОЇ АБО БАНКІВСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ
23.03.2018 15:13
ДО ПИТАННЯ ПРО ОГЛЯД У ВИПАДКУ ВИЯВЛЕННЯ ТРУПА У ВОДОЙМІ
23.03.2018 15:10
ЩОДО ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СЛІДЧИМ РОЗКРИТТЯ, РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ
23.03.2018 15:06
ОБ’ЄКТИ ОБШУКУ В ФОРМІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОПЕРАЦІЇ
23.03.2018 15:04
ЩОДО ПРЕДМЕТУ ДОКАЗУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ПРО ПОДАТКОВИЙ ЗЛОЧИН
23.03.2018 14:58
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ТА ФАКТИЧНОЇ ПОМИЛКИ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
16.03.2018 11:58
ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ НЕВИДИМИХ СЛІДІВ КРОВІ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ
14.03.2018 19:36
ЕТИКО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ
13.03.2018 11:59




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше