:: LEX :: СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
 
19.04.2010 21:27
Автор: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, докторант кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
[Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]
Все більшого значення в роботі правоохоронних органів країн Європейського Союзу, які протидіють фінансовим злочинам, набувають сучасні інформаційно-аналітичні технології, створення й аналіз банків даних, що охоплюють значний перелік інформації, зокрема раніше виявлені порушення, підозрілі фінансові операції тощо.
Спільними зусиллями поліцейських органів провідних зарубіжних країн і ряду міжнародних спеціалізованих структур в останні роки розроблені досить ефективні методики відстежування фінансових операцій з легалізації незаконних доходів. Засновані вони на широкомасштабному використанні електронно-обчислювальної техніки. Суть їх полягає в тому, що, крім обов’язкових повідомлень про підозрілі фінансові операції, компетентні адміністративні органи цих країн орієнтуються на систематичний збір і аналіз інформації з руху капіталів. В основу таких систем покладені звіти кредитно-фінансових інститутів про операції на великі (вище «граничної») суми (встановлені уповноваженими державними органами) і про підозрілі операції, а також електронне зіставлення й первинний аналіз документів, за результатами яких конкретні особи або фірми можуть бути взяті в активну оперативно-фінансову розробку. За допомогою комп’ютерної техніки слідчим вдається пов’язати між собою окремі фрагменти інформації, які на перший погляд не мають один до одного ніякого стосунку. Завдяки цьому з’являються важливі докази й переконлива доказова база. Найскладніше в даному процесі — знайти ту єдино правильну «дороговказну нитку», що повинна ідентифікувати й пов’язати воєдино фрагменти інформації, яка стосується конкретної справи. Роль цієї «нитки» виконує спеціальне програмне забезпечення.
Пакети таких програм створені й активно використовуються відповідними службами ряду західноєвропейських країн. Програмне забезпечення реалізує на практиці метод так званої «вільної вибірки тексту» (tree text retrieval), що дозволяє здійснювати введення/вивід даних практично в будь-якому форматі. Комп’ютер сам шукає зв’язок між окремими фактами (подіями, конкретними особами та ін.) і виводить добірку цих матеріалів на комп’ютер фінансиста-аналітика. Однак це не єдиний метод пошуку розрізнених і «захованих» у різних банківських й поліцейських файлах даних і проведення аналізу на базі відібраної з файлів інформації. Англійська компанія ICL розробила оригінальний, заснований на контент-аналізі метод, що одержав назву CAFS (Contents Addressable Rle Store).
Цей метод полягає в тому, що у закритій комп’ютерній мережі використані спеціалізовані процесори двох видів: процесори селекції, які «переглядають» значні масиви даних з метою виявлення «ділянки перекриття», і так звані «кворум-процесори», що виконують прямі запити зацікавлених державних структур. Зчитування даних з дискових накопичувачів і їхній попередній аналіз здійснюються практично в режимі реального часу.
Значне поширення серед служб фінансового контролю одержали в останні роки сучасні поліцейські методики виявлення підозрілих осіб і одержання на їх основі розгалуженої системи інформації. Зокрема, досить популярними стали такі розроблені німецькими фахівцями методи (і відповідне програмне забезпечення), як «пошукова кореляція» (Fahn-dungsabgleich) і «мережне виявлення», або «растровий пошук» (Ermittlungsraster).
Метод «пошукової кореляції» полягає в дослідженні значних масивів даних, накопичених різними державними й приватними структурами, з метою визначення особи підозрюваного на підставі інформації про факти протизаконних дій невстановлених осіб.
Метод «мережного виявлення» найбільш активно застосовується в останні роки, його метою є вихід на осіб, які цікавлять правоохоронні органи, шляхом ретельного просіювання значних масивів персональної інформації. Цей метод дозволяє досить ефективно використовувати численні банки даних державних і приватних організацій та установ для виявлення (на підставі прямих і непрямих ознак) конкретних осіб, що є носіями характерних ознак, які дають правоохоронним органам підстави для організації цілеспрямованих пошукових заходів з використанням спеціальних методів і оперативних засобів.
Використання сучасних інформаційно-аналітичних технологій допомагає спеціалізованим підрозділам країн Європейського Союзу ефективно протидіяти злочинним проявам у фінансовій сфері держави, зокрема при потребі ідентифікувати осіб, які вчиняють такі злочини, відстежувати фінансові потоки у сфері наркобізнесу, протидіяти несплаті податків, перекривати шляхи фінансування тероризму, виявляти зловживання у бюджетній системі держави. Такий широкий спектр позитивних напрямів використання інформаційно-аналітичних технологій у правоохоронній діяльності окупає сторицею вкладені в нього державні фінанси.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АРХЕОЛОГІЧНА ПАМ'ЯТКА ЯК ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ
30.03.2010 20:59
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФОРМ ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 295 КК УКРАЇНИ
30.03.2010 08:27
ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОРИСЛИВИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:05
ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ РОЗКРИТТЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:04
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
20.04.2010 21:02
НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ ОБВИНУВАЧЕНОГО (ПІДОЗРЮВАНОГО) У ВЧИНЕННІ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ
20.04.2010 20:59
РОЛЬ ОВС У ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ НА КУРОРТАХ ПІВДЕННО-СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АР КРИМ
20.03.2010 10:48
КРИМІНАЛІСТИЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ТА ТЕОРІЯ МОДЕЛЮВАННЯ
19.04.2010 21:29
ПІДГОТОВКА ДЛЯ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ РУК ТРУПІВ, ЩО ЗАЗНАЛИ ДІЇ ТРУПНОГО ГНИТТЯ
19.04.2010 21:24
СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ПОДІЇ, ЯК МЕТОД РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ КРИМІНАЛЬНОГО ВИБУХУ
19.04.2010 21:22




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше