:: LEX :: ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ КРИМІНОЛОГІЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСОБИ ТЕРОРИСТА
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 63)

Date of conference

11 July 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ КРИМІНОЛОГІЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСОБИ ТЕРОРИСТА
 
04.02.2019 18:26
Author: Рафальська Юлія Казімірівна, студентка юридичного факультету, Хмельницького університету управління та права
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law. Medical law. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

Аналіз особистості осіб, причетних до скоєння терористичних актів, має велике теоретичне і прикладне значення. Для глибокого вивчення осіб, які вчиняють акти тероризму, необхідно розпізнати та виділити типове, що притаманне їм. Підхід у дослідженнях індивідуального та соціального в особі терориста, дозволяє сформулювати риси досліджуваної категорії осіб, змалювати образ терориста, а головне – виділити особливий соціальний тип, названий особою злочинця [1, c. 164]. 

У багатьох осіб, які вчиняють даний вид злочину, є певні спадково обумовлені фізіологічні дефекти: надмірна збудливість, нестриманість, що спонукає людину до проявів агресії і викликає прояви негайного задоволення своїх потреб, інші нервово-психічні захворювання [2, c. 41]. Однак, терористами можуть бути не лише психічно неврівноважені люди. До даної категорії слід віднести осіб, які були неодноразово засуджені, у тому числі за вчинені насильницькі злочини. Їх психіка постійно порушена через ті або інші генетичні відхилення (наприклад, спадковість батьків алкоголіків або наркоманів). 

Мохончук С.М. говорить про те, що можна виділити як мінімум два яскраво виражених типи особи терориста. Перші відрізняються високим інтелектом, упевненістю в собі, завищеною самооцінкою, прагненням до самоствердження, а другі - невпевнені в собі, невдахи, зі слабким Я, низькою самооцінкою. Але як для першого, так і для другого типу характерна висока агресивність, постійна готовність захистити своє Я, прагнення самоствердитися, незначна увага до почуттів і бажань інших людей, фанатизм [3, c. 187].

Якщо говорити про риси характеру чи психологічних властивостях особистості таких злочинців, то це мають бути люди вельми агресивні, зневажливо відносяться не тільки до закону, але і до норм загальнолюдської моралі і моральності. Їх відрізняє прагнення протиставити себе суспільству будь-яким шляхом. Велика ймовірність скоєння ними в минулому правопорушень і злочинів корисливо - насильницької спрямованості (вбивства, вимагання, бандитизм і т.д.).

Лузгін І.М. [4, c. 65] вважає, що практично в кожному випадку в терористичній організації можна виділити наступний розподіл ролей: виконавці, пособники, підбурювачі, бригадири, організатори (керівники).

Завдання бригадирів полягає у забезпеченні реалізації рішень керівників терористичної організації, контролі діяльність виконавців, здійсненні всіляких посередницьких повноважень, зберігання і розпорядження матеріальних і фінансових засобів, що використовуються для підготовки та проведення терористичних акцій.

Особистість виконавця, що йде на вчинення терористичного акту, характеризується низкою таких особливостей: злочинець володіє певними знаннями та вміннями, отриманими під час служби в армії, в підрозділах ОВС, спецслужб, в процесі навчання і відповідної роботи в цивільних закладах або в навчальних центрах терористів; він має доступ (незаконно набуває, зберігає, перевозить, викрадає і т.д.) до вогнепальної зброї, вибухових речовин, боєприпасів, вибухових пристроїв.

Серед виконавців окремо виділяють осіб, орієнтованих на суїцидальний терор. Кістяк подібних виконавців складають глибоко віруючі чоловіки середнього віку, які вчинили релігійні або побутові злочини, і вирішили таким способом спокутувати свою провину. Також виконавцями суїцидальних терактів можуть бути молоді люди і підлітки, які пройшли спеціальну цілеспрямовано програмуючу підготовку.

Особи, які здійснюють керівництво терористичними організаціями, є авторами основних планів терористичної діяльності, вони підбирають і створюють підлеглі собі структури, підтримують звʼязки з міжнародними терористичними організаціями, отримують від них фінансову допомогу і розподіляють її, звітують перед «спонсорами» за витрачені гроші. 

Серед керівників терористичної організації великий відсоток раніше засуджених. До числа основних якостей, властивих сучасному лідеру терористичної злочинної групи, відносяться: наявність досвіду злочинної діяльності; вольові якості; більш високі, у порівнянні з іншими учасниками, розумові здібності; фізична сила; комунікабельність; рішучість у діях; знання зовнішніх і внутрішніх умов функціонування організації; швидкість орієнтування і прийняття рішень у складних ситуаціях; уміння забезпечити конспіративність підготовлюваних і вчинюваних терористичних актів.

З огляду на вищевикладене, можна сформулювати кримінологічний портрет особи терориста: особа будь-якої професії, культури, релігії; в переважній більшості має соціально обумовлені нервово-фізологічні дефекти; неодноразово засуджена, у тому числі за вчинені насильницькі злочини; вельми агресивна, зневажливо відноситься не тільки до закону, але і до норм загальнолюдської моралі і моральності; прагне самоствердитися; фанатична.

Література:

1. Рибачук М. В. Запобігання тероризму органами внутрішніх справ України : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.08 / Рибчук Максим Васильович. – К., 2010. – 241 с.

2. Иванов Н. Г. Психические аномалии и проблемы уголовной ответственности : монография / Н. Г. Иванов. – М. : Юрид. ин-т МВД России, 1995. – 148 с.

3. Мохончук С. М. Уголовная ответственность за терроризм  / дисс. канд. юрид. наук : 12.00.08 / Мохончук Сергей Михайлович. – Х., 1999. – 263 с.

4. Лузгин И. М. Развитие методики расследования отдельных видов преступлений / И. М Лузгин // Правоведение. – 1977. – № 2. – С. 62-65.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛЬНІ ОПЕРАТИВНІ МЕТОДИ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ
30.01.2019 09:55
ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ПОКАРАННЯ ЗА ХУЛІГАНСТВО
29.01.2019 09:26
МЕТОД КОНТЕНТ-АНАЛІЗУ, ЯК МОЖЛИВІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ КРИМІНАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ
22.01.2019 13:14
АКТУАЛЬНІСТЬ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ
20.12.2018 17:18
КРИМІНОЛОГІЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ОСОБИСТІСТЬ» В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
20.12.2018 17:12
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ БАНДИТИЗМУ
17.01.2019 09:40
СТРУКТУРА ЗЛОЧИННОСТІ В МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
09.01.2019 21:30
ПИТАННЯ ПРО ЗВОРОТНЮ ДІЮ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ НОРМ В ЧАСТИНІ ЗМІН ДО РОЗДІЛУ IV КК УКРАЇНИ
05.02.2019 15:40




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше