:: LEX :: ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
 
29.04.2009 22:20
Автор: Козицька Олена Геннадіївна, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]
На сьогоднішній день існує тенденція щодо збільшення кількості незаконних заволодінь мобільними телефонами. Стаття 41 Конституції України проголошує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної та творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. [1].
Розслідування кримінальних справ, пов’язаних з незаконним заволодінням мобільними телефонами, у всіх випадках передбачає необхідність проведення такої слідчої дії, як допит. Допит – найбільш розповсюджена слідча і судова дія. Практично немає кримінальних справ, при розслідуванні яких слідчий і суд не проводили дану дію.
Потерпілим визнається особа, якій злочином заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду. Про визнання громадянина потерпілим чи про відмову в цьому особа, яка провадить дізнання, слідчий і суддя виносять постанову, а суд — ухвалу. Громадянин, визнаний потерпілим від злочину, вправі давати показання у справі [2].
Своєчасне виявлення осіб, потерпілих від злочину, є однією з важливих умов всебічного, повного і об’єктивного розслідування злочинів та забезпечення прав і законних інтересів постраждалої особи. Потерпілий є суб’єктом кримінально-процесуального доказування і притягується до участі у справі як джерело доказів, за допомогою яких досліджується подія злочину, визначається вина обвинуваченого та розмір можливого покарання.
Потерпілий може бути допитаний про обставини, які підлягають встановленню по даній справі, в тому числі про факти, що характеризують особу обвинуваченого або підозрюваного, та його взаємовідносини з ними. Не можуть бути доказами повідомлені потерпілим дані, джерело яких невідоме [2].
Особливості допиту потерпілого полягають в тому, що потерпілий безпосередньо стикається з фактом злочину або злочинцем. В більшості випадків він і є очевидцем вчиненого злочину, тому більше, ніж хто-небудь володіє інформацією про обставини злочину, в результаті якого йому було нанесено шкоду. Його показання допомагають слідчому скласти уявлення про подію, яка відбулася, побудувати версії, виявити докази. Тому розслідування, як правило, розпочинається з допиту потерпілого.
Невірною є думка про те, що кожен потерпілий правильно і об’єктивно дає свої показання. В слідчій практиці зустрічаються випадки, коли потерпілі в силу тих чи інших обставин не дають правдивих показань. Особливо часто це спостерігається в результаті добросовісної помилки потерпілого або бажання відшкодувати збитки за рахунок обвинуваченого, приховати свою негативну роль в справі.
Потерпілий детально розповідає про прикмети злочинця, дає його словесне описання в тому вигляді, в якому воно відобразилося в пам’яті. Якщо у потерпілого виникають складності при згадуванні, то не потрібно наполягати. В цьому виникає небезпека навіювання зі сторони слідчого і підпорядкування мислення потерпілого впливу слідчого. Детальний допит про індивідуальні прикмети злочинця, викрадене тощо, є важливим для подальшого розшуку і пред’явлення їх потерпілому для впізнання.
Допитувати потерпілого необхідно якнайшвидше після вчиненого злочину. В цьому випадку показання відрізняються більшою достовірністю і більшою кількістю деталей. При допиті в справах про грабежі і розбійні напади враховується душевний стан потерпілих в момент нападу і після нього.
На першому ж допиті з’ясовується розмір завданих збитків, а також інші питання, що мають значення для встановлення злочинців і виявлення доказів. Іноді в справах про викрадення мобільних телефонів потерпілі завищують їх реальну вартість, що вимагає в подальшому перевірки показань шляхом призначення товарознавчої експертизи. На першому ж допиті потерпілі ще не зорієнтувалися в обставинах події і називають реальну суму збитків.
Закінчуючи допит, необхідно попередити потерпілого про те, що якщо він згадає обставини, що мають значення для розслідування справи, то повинен обов’язково повідомити про це слідчому.
В справах про розслідування злочинів, пов’язаних з викраденням мобільних телефонів, основними питаннями, які повинен з’ясувати слідчий є:
- анкетні дані потерпілого;
- модель викраденого телефону, марку;
- суму, за яку було придбано телефон;
- чи збереглися документи, які посвідчують належність телефону саме потерпілому (квитанції, гарантійний талон, коробка);
- номер сім-картки та ІМЕІ телефону;
- які ще речі було викрадено;
- чи підозрює потерпілий кого-небудь у вчиненні даного злочину.
Насамкінець зазначимо, що показання потерпілого як і показання інших учасників процесу, вимагають перевірки наряду з іншими зібраними доказами по справі і оцінюються слідчим за його власним переконанням.

Література:
1. Конституція України, прийнята V сесією Верховної Ради України 28 червня 1996 року. // Урядовий кур’єр. – 1996. – 14 лип.
2. Кримінально-процесуальний кодекс України: за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2006. – 207 с. – (Бібліотека офіційних видань).

e-mail: erenuk@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33
ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ РОЗКРИТТЮ ТА РОЗСЛІДУВАННЮ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ
23.05.2009 09:31




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше