:: LEX :: НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 63)

Термін подання матеріалів

11 липня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
13.05.2009 23:25
Автор: Петренко Василь Васильович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Протидія розслідуванню злочинів є елементом злочинної діяльності. Поняття і сутність, форми та способи, особливості виявлення та подолання протидії детально досліджені вітчизняними та зарубіжними криміналістами, тому ми зупинимося на окремих особливостях нейтралізації протидії при розслідуванні незаконного поводження з вогнепальною зброєю, які ми виявили при аналізі судово-слідчої практики по зазначеним видам кримінальних справ.
При розслідуванні незаконного поводження з вогнепальною зброєю може чинитися протидії з боку зацікавлених осіб. Така протидія є небезпечною через те, що заважає реалізації як стратегічних, так і тактичних завдань розслідування справ. Тому, маскування планів слідчого  одна з цілей розслідування, яка забезпечує нейтралізацію протидії.
Крім цієї стратегічної мети, не менше важлива інша, пов’язана із збереженням у таємниці результатів розслідування. Збереження таємниці результатів розслідування спонукає зацікавлених осіб до активних дій, а це, у свою чергу, дозволяє їх фіксувати у процесі проведення оперативно-розшукової роботи.
Оскільки не завжди можливо приховати від причетних до справи осіб свої наміри, то виконувати необхідні дії іноді краще так, щоб висновок про цілі слідчого був багатозначним і допускав багато тлумачень. Тоді протистояти усім можливим задумам слідчого складно, і потрібна мета буде досягнута.
До першого завдання приєднується друге, пов’язане із збереженням у таємниці результатів розслідування. Нажаль, сьогодні у повному обсязі його реалізувати дуже складно, оскільки діяльність слідчого не забезпечена для цього ні у правовому, ні у технічному аспектах.
У практиці органів внутрішніх справ України вже були факти виявлення у службових кабінетах як саморобних, так і промислового виготовлення, звукозаписуючих або передаючих звукову інформацію на відстані засобів. Були випадки, коли підозрювані записували зміст розмов або допитів, які проводили співробітники органів внутрішніх справ, провокували їх на порушення процесуального закону, а потім шантажували, вимагаючи перегляду кримінальної справи або перекваліфікації статті КК України.
Виготовлення та розповсюдження вогнепальної зброї, у більшості випадків вчиняється групою осіб, де існує розподіл ролевих функцій, т ефективність заходів по нейтралізації протидії визначається своєчасною діагностикою структури (зовнішньої або внутрішньої) і є передумовою до використання багаторівневої тактичної операції «Нейтралізація протидії розслідуванню з боку зацікавлених осіб», спрямованої на виявлення механізму функціонування злочинної групи, після цього здійснюється блокування злочинної діяльності, яке дозволяє одночасно вирішити завдання нейтралізації протидії.
Блокування злочинної діяльності нерідко призводить до активізації діяльності злочинної групи. У одних випадках вона вводить в дію раніше розроблені системи захисту, у інших  коррумповані зв’язки, у третіх  методи впливу на слідчого, свідків, потерпілих, що у свою чергу є основою для фіксування такої діяльності у ході оперативно-розшукових заходів. Блокування діяльності може проводитись у комбінації із розділенням групи, яке спрямоване на створення умов протиріччя між організатором і опозиціонером і використання якого може призвести до розколу групи.
По справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю нерідкі випадки позапроцесуальної зацікавленості адвокатів. Більше того, мають місце факти «утримання» захисників, тому вони виконують не тільки процесуальні функції, але й передають підозрюваним попередньо підготовані алібі, слугують каналом передачі інформації між злочинною групою і затриманим. Тому слідчому важливо тактично правильно використати обсяг відомостей, які викривають злочинця, створювати дефіцит часу для висунення нових пояснень, мати можливість швидкої перевірки таких пояснень.
Бажано, щоб всі клопотання оформлювались у письмовій формі із розгорнутою правовою аргументацією, що обмежує свободу дій зацікавлених осіб і дозволяє слідчому у процесуальних документах наводити обґрунтоване спростування тих чи інших аргументів, які висуваються захисником.
Інший напрямом протидії є вплив на свідків і потерпілих, тому слідчий повинен їх попередити про це або вжити заходи безпеки.
При розслідуванні незаконного поводження з вогнепальною зброєю нерідко зустрічаються випадки підключення корумпованих зв’язків, і тоді «арсенал» протидії залежить від посадового становища корупціонера (від дискредитування слідчого, який веде розслідування, до включення засобів масової інформації, від постановки на особливий «облік» процесу розслідування до вимог повідомлення про результати розслідування). При цьому можна застосовувати такий прийом блокування і подолання протидії, як вимога формального документального підтвердження пропозицій і вимог посадових осіб по справі, а також фіксація таких вимог оперативно-розшуковими засобами.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше